onsdag 28 april 2010

Centern har inte sagt ja till vänsterstyre

I Mitt i Värmdö den 13 april fanns en artikel med rubriken "Centern välkomnar styre med vänstern". Undertecknade känner inte igen oss i rubrikens beskrivning. Referensen till Mårtenssons blogg var plockad ur sitt sammanhang. Det som bloggposten uppmanade till var att finna så breda politiska lösningar som möjligt inom bland annat skolområdet. Det fanns inte något resonemang om att några partier ska exkluderas. Tvärt om är medborgarna betjänta av att så många partier som möjligt enas om målen för bland annat Värmdös skolor. VärmdöCentern har ingått ett avtal om att samarbeta i "Allians för Värmdö" fram till och med valet, ett avtal som VärmdöCentern avser att hålla. Som varandes ett borgerligt parti är vår förhoppning att detta samarbete kan fortsätta efter valet. Med utgångspunkt från valresultatet måste emellertid varje parti göra överväganden om hur deras politik får största möjliga genomslag. I en sådan utvärdering kommer VärmdöCentern att göra en bedömning av i vilken konstellation vi får störst möjlighet att förverkliga vår politik. Det kanske inte blir vare sig till höger eller till vänster utan i mitten.

Henrik Paulsen Stefan Mårtensson

måndag 26 april 2010

Urspårad järnvägspolitik

De rödgröna har presenterat sin satsning på höghastighetståg, länk. Idén är enkel. Bygg järnväg från Stockholm till Linköping och från Göteborg till Borås. Sedan görs ett antal andra järnvägs- satsningar.

Problemet med de rödgrönas satsning är att den inte borde göra någon lycklig. Hade man bundit ihop Stockholm-Göteborg och Malmö/Köpenhamn hade satsningen varit visionär och intressant. Nu bidde det en tumme. Man satsat ytterligare 120 miljarder fram till 2021 och ska låna upp till investeringarna.

Med sådana satsningar blir det ännu enklare att lägga sin röst på Alliansregeringen. Långsiktig och uthållig god klimatpolitik förutsätter nämligen sunda statsfinanser.

Andra bloggar: Mårtensson

Publicerat av

Stefan Mårtensson

fredag 23 april 2010

Skoldebatten i Värmdö

Det har stormat kring Värmdö skolor den sista tiden.
En sak har debatten visat. Det är ingen fördel för eleverna att vi har en skolorganisation som innebär ett dubbelkommando. Värmdö kommun har både en produktionsstyrelsen och en utbildningsnämnd. De fattar faktiskt beslut som inte är helt föreliga med varandra. Nämndernas förvaltningar använder mycket kraft för att bekämpa varandra i stället för att producera bra utbildning för barnen.

Slutsatsen av detta är enkel. Inför en förvaltning som har ansvaret för skolan. Det innebär ett och tydligt ledarskap för Värmdö skolor. Denna reform bör inte vänta. Den bör genomföras så snabbt som möjligt. I vart fall bör den vara genomförd till starten på höstterminen 2010.

De politiska partierna av alla schatteringar måste sätta sig ned och fomulera en plattform för skolan. Denna ska kunna gälla för lång tid och vara en tydlig riktlinjer för vad man vill med skolan.

Politiker och tjänstemän måste sluta att uppfinna hjulet. Det finns goda förebilder i andra kommuner och i enskilda mycket framgångsrika skolor i Sverige. Etablera samarbeten med dessa. Lär av dem som lyckats. Ett exempel på samarbete borde vara med Haninge kommun.

Det är dags för nolltolerans för IG. För att säkerställa att antalet elever som får icke godkänt minskar måste fokus vara på läskunnigheten. Värmdö skolor utvärderar läsutvecklingen genom LUS. Det är ett bra verktyg. Nu gäller det att man publicerar dessa resultat så att föräldrar kan följa utvecklingen i skolorna. För att fokusera ytterligare på detta bör 5 miljoner avsättas för att arbeta med stöd till elever med läs och skrivproblem tidigt.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: MÅRTENSSON

fredag 9 april 2010

Livaktig debatt om Värmdö skolor

Det pågår just nu en intensiv debatt om Värmdö skolor på nätupplagan av Nacka Värmdö Posten. Artikeln som engagerat många har rubriken: Finns det hopp för Värmdö skolor, länk.
Den har kommenterats av bloggarna Stefan Mårtensson, länk och Jan Dolk, länk.

Drygt ett trettiotal har engagerat sig med kommentarer i debatten.
Här följer några av dessa kommentarer från Värmdöcenterpartister:

Roligt med engagerade föräldrar! Ni har alldeles rätt, Värmdös skolor kan bli mycket bättre. Våra skolors kvalité är för VärmdöCentern en av våra absolut viktigaste frågor.Vi har räddat Resursskolan och vi arbetar för att få till en bättre budgettmodell som inte medför så negativa konsekvenser, såsom för Brunns skola. Men det behöver tas ett helhetsgrepp på skolsituationen i Värmdö, och då är det inte främst pengafrågan som är problemet utan hur man stöder och inspirerar rektorer och lärare i deras viktiga arbete. För att få till en förändring kommer vi att arbeta för att det tillsätts en skolkommission och enligt vår mening bör detta arbete vara blocköverskridande. Att även Elisabeth Dingertz, utbildningsnämndens vice ordförande, verkar vara inne på samma linje är en framgångsfaktor.

Helt klart är att vi behöver fler skolor typ Lemshaga på Värmdö små fristående friskolor med egen inrikting. Vi i C skulle gärna se att t.ex. Kvarnbergsskolan som haft ett vikande elevunderlag under många år fick nya "ägare" något måste göras nu när situationen är akut.

Helt klart är att vi behöver fler skolor typ Lemshaga på Värmdö små fristående friskolor med egen inrikting. Vi i C skulle gärna se att t.ex. Kvarnbergsskolan som haft ett vikande elevunderlag under många år fick nya "ägare" något måste göras nu när situationen är akut.

Apropå Resursskolan. Centerpartiet ”kramar” inte resursskolan. Vad C däremot värnar är att det inte ska gå så fort att det blir fel. Det blev det med övriga allianspartiers tanke om att först lägga ner skolan och sedan eventuellt utreda hur berörda barn ska få det stöd som är bäst för dem. Nu arbetar en utredning på att ta fram ett bra beslutsunderlag som ska fokusera på barnens bästa, vilket kan leda till att resursskolan läggs ner eller att den består. Tanken är att föräldrarna ska delta i denna utredning. Då vi ”räddade” resursskolan föreföll föräldrarna vara nöjda med att man först utreder och sedan eventuellt lägger ner skolan. Om ni nu är missnöjda med skolan eller delar av den så går det ju alltid att kontakta en politiker, först då kan vi agera. Vill någon tala med mig går det bra att ringa 0709-684548.


torsdag 8 april 2010

Bättre förutsättningar för entreprenörsskap är en viktig valfråga

En av talespersonerna för centerpartiet centralt Annie Johansson lanserar förslag för att få fler unga att bli entreprenörer. Läs hela hennes artikel på Newsmill, länk.

Inför mikrolån för unga

Bara fyra procent av de sysselsatta mellan 18-30 år var företagare 2008, men enligt Entreprenörskapsbarometern skulle 40 procent vilja vara det. Det visar tydligt att det behövs ekonomisk stimulans för att våga ta steget. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer, skriver Annie Johansson, Centerpartiets nationella talesperson för arbetsmarknadsfrågor och ungdomsfrågor och föreslår ett entreprenörskapspaket riktat mot unga.


OM FÖRFATTAREN

Annie Johansson är 26 år och en av Centerpartiets fem nationella profiler med ansvar för arbetsmarknadsfrågor och ungdomsfrågor. Hon bor i Värnamo, uppvuxen i Gnosjöandan och brinner för ungt entreprenörsskap.

Bara fyra procent av de sysselsatta mellan 18-30 år var företagare 2008, men enligt Entreprenörskapsbarometern skulle 40 procent vilja vara det. Det visar tydligt att det behövs ekonomisk stimulans för att våga ta steget. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer. Därför föreslår Centerpartiet ett entreprenörskapspaket riktat mot unga, det krävs handlingskraft för att fler unga ska ta steget.

Det är företagen som är grunden till välfärden. Det är företagen som är grunden till skatteintäkter. Det är företag som driver utvecklingen framåt. Trots det är normen i Sverige fortfarande att vara anställd och undantaget att vara företagare.

Under det här läsåret driver 19 954 gymnasieelever, 15 procent i varje årskull, ett företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Av dessa driver nästan en fjärdedel företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer. Men parallellt med denna utveckling är ungdomsarbetslösheten rekordhög och riskerar att slå ut stora grupper från arbetsmarknaden permanent. Jag är övertygad om att den trenden kan vändas om bättre förutsättningar för unga företagare skapas.


Ett stort problem för unga är bristen på kapital. För att få ett lån måste du ha någon säkerhet eller sparat kapital, något som unga ofta saknar. Vi vill därför införa ett mikrolån som riktar sig till unga. Mikrolån är små lån utan säkerhet som istället bygger på en bra och trovärdig företagsidé. Genom en mikrolånsreform, likt den som finns för andra grupper i samhället, skulle unga företagare få möjlighet att ta lån utan säkerhet upp till 250 000 kronor. För att administrera mikrolånen borde Almi utses till ansvarig myndighet. Det skulle skapa en grundplåt som är så viktig för att ta steget och förverkliga sin dröm.

Idag måste du vara arbetslös för att ha rätt till ett starta-eget-bidrag. Det är helt orimligt. Företagande är ingen plan B, eller en reträttväg om du inte blir anställd. Allians regeringen har nu sänkt åldern för starta-eget-bidraget så att även unga arbetslösa kan ta del av det. Det tycker vi är bra. Men Centerpartiet vill ta ett steg till. Vi vill att starta-eget-bidraget, som idag administreras av Arbetsförmedlingen, bör kunna ges till alla som vill starta eget oavsett om man kommer direkt från skolan eller från en anställning. Detta är också något som bör ingå i Almis uppdrag. I ett första steg vill det utvidgade starta-eget-bidraget ska gälla unga människor upp till 25 år.

Centerpartiet har tidigare föreslagit ett avdrag för IT-tjänster, RIT. Fler unga skulle då kunna starta företag i en sektor där de har ett stort kunskapsförsprång. Det ska inte behöva vara så dyrt för privatpersoner att ingen köper tjänsten att få hjälp med att installera datorn eller bredbandet inkopplat. Här finns stora möjligheter för unga för såväl företagande som jobb.

Entreprenörskap i skolan är också en självklar pusselbit för att få fler unga företagare. Värderingen att det ska vara lika naturligt att vara företagare som anställd grundläggs till stor del i skolan. Därför bör alla gymnasieelever, såväl vid teoretiska som praktiska program, få möjlighet att driva eget på gymnasiet. Dagens satsning av Ung Företagsamhet i skolan bör omfatta alla gymnasieskolans elever.

Det tål att upprepas: att driva företag är ingen arbetsmarknadsåtgärd för arbetslösa, det är ett alternativ för alla. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer.

Andra bloggar: Mårtensson, Mårtensson


onsdag 7 april 2010

Centerpartister agerar för din skull

I veckans nummer av Nacka Värmdö Posten berättas om att Värmdöcenterns ordförande inte tycker att Värmdö kommun ska betala för att försäkringskassan inte klarar av sina uppgifter i tid, länk

Värmdö skickar faktura till Försäkringskassan

VÄRMDÖ 14:00 | 06 april Varför ska kommunen stå för socialbidragskostnader som beror på Försäkringskassans senfärdighet? Det undrar centerpartisten Henrik Paulsen och skickar istället fakturan till Försäkringskassan.

– Det är ett jäkla oskick. Vi gör så här för att Försäkringskassan förhoppningsvis ska ändra sina rutiner, säger Henrik Paulsen.

När man på socialnämndens senaste möte skulle gå igenom 2009 års verksamhetsberättelse var det en punkt som särskilt stack Henrik Paulsen i ögonen.

Till följd av att många kommuninvånare tvingas att leva på socialbidrag/ försörjningsstöd i väntan på att få sina ärenden och ersättningar prövade av Försäkringskassan så ökar även kommunens kostnader. Kostnaden för själva bidraget är i sig inget problem då Försäkringskassan ersätter kommunen i efterhand.

Problemet är däremot de ökade personalkostnaderna för att administrera alla socialbidragen, som inte ersätts. I Värmdös fall rör det sig om två heltidstjänster, motsvarande nästan 900 000 kronor.

– Jag föreslog att vi helt enkelt skulle fakturera Försäkringskassan, säger Henrik Paulsen.

Blir fråga för jurister

Förslaget föll i god jord och alla nämndens ledamöter, på båda sidor blockgränsen, gav det tummen upp. Nämnden gav Socialkontoret i uppdrag att skriva en faktura. I skrivande stund har man dock ännu inte lagt den på lådan.

På Försäkringskassan ställer man sig något frågande till den stundande fakturan.

– Vad jag vet så har ingen kommun tidigare kommit med sådana här anspråk. Våra jurister måste titta på fakturan innan vi kan kommentera det här vidare, säger Staffan Karlsson, biträdande presschef på Försäkringskassan.

Ingen ska behöva vänta

Henrik Paulsen understryker att det långsiktiga målet med att fakturera Försäkringskassan är att få till stånd en ändring i dess rutiner så att kommuninvånarna inte ska behöva vänta på sina pengar, men även att kommunerna inte ska behöva ligga ute med sina.

– Det bästa är om Försäkringskassan skärper sig, säger han.

Samtidigt är han inte helt främmande för att föra frågan vidare genom samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Det finns 290 kommuner i Sverige, om alla har en liknande problematik som Värmdö så handlar det om åtskilliga hundra miljoner kronor.


Andra bloggar: Mårtensson, Värmdöbävrar

söndag 4 april 2010

Två starka kvinnliga namn på Värmdöcenterns kommunfullmäktigevalsedel

Värmdöcentern har lagt ut kursen för valrörelsen. Det skedde på en dagkryssning till Åland. Under resan fick medlemmarna möjlighet att stifta närmare bekantskap med två kvinnliga kommunfullmäktigekandidater.

Den ena är Ina Ununger från Ingarö. Hon har bakgrund som marknadsförare och kommunikatör. Hennes engagemang kommer både sympatisörer och politiska motståndare att lära känna i valrörelsen. Dessutom är hon ytterligare en av medlemmarna i Värmdöcentern som förstår hur viktiga de sociala medierna är. Ina finns på plats nummer 6 på Värmdöcenterns lista till kommunfullmäktigevalet.

Den andra kandidaten är Louise Paulsen. Hon finns på plats nummer 8 på Värmdöcenterns lista. Lousie har redan presenterat sig som debattskribent i Nacka Värmdö Posten, länk. Hon fyller 18 år före valet och är Värmdöcenterns yngsta kandidat. Det krävs unga politiker som förstår ungas sätt och tänka och värderingar. Det vill Värmdöcentern ta på allvar. Därför är det viktigt att Louise har placerats högt upp på listan.


Publicerat av

Stefan Mårtensson

fredag 2 april 2010

Transparens i budskap och avsändare

I senaste numret av Nacka Värmdö Posten länk diskuterar Värmdöcenterns Stefan Mårtensson och folkpartiets Fredrik Sneibjerg negative campaigning och anonyma politiska budskap. Här är debattartikeln.

Debatt: Anonym debatt – ett oskick

DEBATT 09:00 | 02 april "Vi fördömer båda kampanjmetoder där budskapets avsändare är otydligt eller oklart. Det är självklart att innehållet inte ska vara ren smutskastning", skriver två Allianspolitiker.

Valet 2010 rycker närmare och valkampanjen är i full gång. Som aktiva bloggare och verksamma inom de sociala medierna ser vi att debatten kan föras av fler i detta val. I bästa fall blir det med en hög grad av interaktivitet.

Det är bra om fler kan vara med i det politiska samtalet. Framförallt om fler kan ge uttryck för sina åsikter. Detta är speciellt viktigt i det kommunala valet.

Sociala medier har tyvärr baksidor, precis som exempelvis denna tidnings kommentarfält. Anonyma tyckare uttrycker saker som de uppenbarligen inte vill stå för med eget namn. Denna typ av anonym debatt är ett oskick och är faktiskt odemokratisk.

En debatt ska för att vara trovärdig också vara transparent. Man ska kunna veta vem som är avsändare. Tyvärr har det inträffat incidenter redan på detta området. Det skadar tilltron till debatten, valet och politikerna.

Vi fördömer båda kampanjmetoder där budskapets avsändare är otydligt eller oklart. Det är självklart att innehållet inte ska vara ren smutskastning.

"Kommentera i eget namn"
Vi kommer från två olika Allianspartier, men vi är överens om att debatten ska föras med tydliga avsändare. Anonyma inlägg kommer vi nu som tidigare att radera från våra bloggar.

Vi uppmanar också dem som kommenterar artiklar i Nacka Värmdö Posten att uppträda med eget namn. I de media där vi deltar kommer vi alltid att uppträda tydliga, så att det vi uttrycker kan härledas till oss. Vi uppmanar bloggare och de som använder andra sociala medier att göra samma sak, oavsett vilket politiskt parti man tillhör

Nya medier är inte bättre än de som använder dessa medier. Vi hoppas att de används med ansvar och förnuft. Då kan de nya medierna göra att debatten förs av fler.

Stefan Mårtensson

Centerpartist och bloggare
Fredrik Sneibjerg
Folkpartist och bloggare


torsdag 1 april 2010

Värmdöcentern lägger ut kursen i morgon

Därför tar vi tillfället i akt att önska sympatisörer och alla andra
en riktigt:

GLAD PÅSK!

Värmdöcentern det Kompetenta Borgerliga Alternativet

Andra bloggar: Mårtensson

Värmdöcenterns ungdomskandidat inleder Värmdovalets ungdomskampanj

Värmdöcenterns ungdomskandidat Louise Paulsen har inlett ungdomsvalkampanjen i Värmdö. I en debattartikel i Nacka Värmdöposten skriver hon om att det krävs fler sommarjobb.

Så här skriver Louise:

"Debatt: Fler sommarjobb till Värmdö ungdomar

DEBATT 15:00 | 01 april "Förra sommaren lyckades Värmdö kommun endast ta fram ett fåtal sommarjobb för ungdomar", skriver en nybliven medlem i Värmdöcentern.

Skälet sades vara att tiden inte medgav den nödvändiga planeringen. Samtidigt lovades det att det skulle bli bättre nästa år.

Som jag har förstått det så hade man helt enkelt glömt bort denna fråga. Enligt min mening är sommarjobb för ungdomar bra ur flera aspekter. Ett sommarjobb innebär nämligen att ungdomar får en bra kontakt med arbetsmarknaden.

Ungdomar får även en meningsfull sysselsättning under en del av sommaren. Sist men inte minst får ungdomar en chans att tjäna lite pengar och därmed en erfarenhet av att hushålla med dessa, en erfarenhet som kan vara viktig vid inträdet i vuxenlivet.

Som gymnasist och nybliven medlem i Värmdöcentern kommer jag att arbeta för att det blir betydligt många fler sommarjobb i år än förra året. Jag uppmanar även alla de som lovade att det skulle bli bättre i år att leva upp till detta löfte.

Louise Paulsen, C,
Kommunfullmäktigekandidat"

Andra medier: Nacka Värmdö Posten

Andra bloggar: Mårtensson