lördag 31 juli 2010

Centern vill byta delar av Vattenfall mot framtidsinriktat energibolag

Centern lanserar ett förslag om att sälja delar av vattenfall, länk. Enligt Maud Olofsson ska vinsten från försäljningen investeras i nya framtida energilösningar.

Maud Olofsson utvecklar centerns tankar så här: "det råder i dag brist på riskvilligt kapital och kraftfulla svenska industrialister som tar tekniken från testlabben till marknaden. Ofta uppstår en "dödens dal" i utvecklingskedjan som gör att lovande teknik försvinner till investerare och tillverkare utomlands eller helt enkelt stannar upp i utvecklingen.

Men två saker behöver säkras vid en sådan delprivatisering, skriver Olofsson. Den fortsatta kontrollen över svensk vattenkraft behöver säkras och en del av de historiska vattenkraftsvinsterna måste investeras i Norrlands inland."

Vad tycker du om detta förslag?

torsdag 22 juli 2010

VI VILL FORMA VÄRMDÖ TILLSAMMANS MED DIG

Det här är VärmdöCenterns plattform för VärmdöValet 2010 - En programförklaring (senast uppdaterad 15 augusti 2010)

En 100-procentig skola

VärmdöCentern vill att Värmdös skolor ska vara 100 procent i alla dimensioner. Vi vill möta både lågpresterande och högpresterande elever i sitt kunskapssökande. Skolan ska ge förutsättningar för att alla elever ska nå sina mål och få korrekta betyg.

En 100-procentig skola kräver ett tydligt ledarskap Idag har Värmdö en delad skolorganisation. Det vill vi ändra på.

Vi vill ingå en bred överenskommelse om skolan Det måste bli ett slut på den onödiga politiska trätan om Värmdö skolor. För barnens skull måste partierna enas om en plattform som ska garantera förutsägbara arbetsförhållande och stöd till rektorer och lärare. I det ingår att enas om en rationell organisation, vilket innebär en nämnd och en förvaltning.

För att uppnå kommunens mål att Värmdös skolor skall bli bland de 5 bästa i länet år 2014 vill VärmdöCentern stärka samarbetet med alla berörda för att nå detta viktiga mål.

Lyft fram och tillämpa de goda exemplen VärmdöCentern vill aktivt premiera insatser som visat sig fungera och ta lärdom av goda erfarenheter samt sprida denna kunskap.

VärmdöCentern kommer fortsätta driva på för att våra skolor verkligen når målet att bli 5 bästa i Stockholmsregionen. Vi är övertygade om att både såväl svagpresterande som högpresterande elever måste mötas i sitt kunskapssökande. Så sätter vi eleven i centrum.

Så finansierar vi 40 öre lägre skatt

VärmdöCentern verkar för mindre byråkrati vilket resulterat i stora besparingen.

· Byråkratin kan ytterligare minskas med 7-10 miljoner kronor per år.

· Vi vill använda 50 % till bättre kommunal service och 50 % till skattesänkning.

· Vi vill motivera fler som vistas i vår kommun att också skriva sig här. 500 fler mantalsskrivna ger en ökad intäkt på 15 miljoner kronor per år.

Vi satsar mer på våra ungdomar

Ungdomar behöver meningsfull sysselsättning, vilket skapas genom bra utbildning, praktik eller arbete. Vi vill också att kommunen tar sitt ansvar och bygger passande bostäder. Våra ungdomars hälsa och välbefinnande måste prioriteras av politiker, föräldrar och skola.

· VärmdöCentern vill att kommunen ska mer aktivt stimulera företagare till att skapa ungdomsjobb och praktikplatser

. VärmdöCentern vill dessutom att kommunen kraftigt öka sin ambitionsnivå vad gäller att ordna sommarjobb. Ett första etappmål bör vara 400 sommarjobb.

. Kommunen ska utveckla samarbetet med frivilliga och ideella organisationer för att hitta nya former för meningsfulla möten mellan ungdomar

Värmdöpolarna och Nattvandrarna har visat vägen, kommunen ska stimlera och stödja till fler initiativ

  • · · Kommunens samtliga förvaltningar ska samarbeta bättre och kreativt kring ungdomars hälsa
  • · · Alternativa metoder för ungdomars välbefinnande och livskvalité
  • . Värmdö kommun måste bli bättre på att fånga upp ungdomar med risk för att hamna i utanförskap.

VärmdöCentern - ett bra miljöval

VärmdöCentern vill att miljöarbetet präglas av lokala lösningar som fungerar hela vägen. Miljömedvetenhet och kretsloppsarbete börjar lokalt och hos den enskilde. Det kan till exempel innebära att ge möjlighet till att låta hela avfallskedjan hanteras lokalt.

Här är några av VärmdöCenterns förslag

  • Lokala kretslopps och VA lösningar bör tillåtas bland annat på Djurö.
  • Särskild uppmuntran ska ges till lokala småskaliga vindkraftverk genom till exempelvis rabatt för bygglov som också inkluderar ett småskaligt vindkraftverk
  • Uppmuntra till nya miljölösningar såsom miljöladan
  • Nya detaljplaner ska säkerställa alternativa miljösatsningar.
  • Energiförsörjning ska lösas lokalt

VärmdöCentern är varsam mot Värmdö – är du?

Värmdö är vackert och skall förbli det. VärmdöCentern verkar aktivt för att:

· Bevara kulturhistoriskt intressanta byggnader samt för att rädda kultur- och naturmiljöer

. Kommunen ska säkerställa att utbyggnad och exploatering av Värmdö ska vara varsam. Utbyggnad skall ske framförallt genom förtätning av redan exploaterade områden.

VärmdöCentern har aktivt medverkat till att rädda naturområdet Ekbacken från exploatering. Frågan är ännu inte slutligt avgjord.

Trivsel och livskvalitet för äldre

Vi vill se ett större utbud med varierande bostadsformer även för seniorer och äldre. Aktiviteter för äldre ska styras och utvecklas mer av de boende och närstående. Näringsriktig mat, förbättrad matkultur och bättre livskvalitet på äldreboenden står högt upp på vår åtgärdslista. Vi vill också ge mer stöd åt verksamheter som ”Guldkanten”. En äldreombudsman i kommun är ett sätt att stärka de äldres ställning. Vi vill införa en sambogaranti då en av två makar flyttar in i ett särskilt boende

Ja, vi är en kulturkommun

VärmdöCentern har drivit igenom trådlöst internet på alla kommunens bibliotek och vill bygga ett nytt huvudbibliotek som blir en spännande mötesplats där aktuell, digital och klassisk kultur får plats. Vi vill att alla barn och ungdomar från tre år till och med årskurs nio erbjuds professionell scenkonst, film och bild.

VärmdöCentern vill skapa en öppnare och mera transparent kommun

Vi vill utveckla dialogen med medborgarna och att man ska kunna komma i dialog med politikerna i samband med sammanträden. Medborgarna ska ha rätt till dialog med politikerna när det är skarpt läge. Handlingar från sammanträden och beslut ska snabbare komma ut på nätet och blir lättare att hitta i. Ännu fler möten bör kunna bli offentliga. Medborgarna ska ha möjligheten att följa och påverka de politiska processerna. Internet måste användas bättre för medborgardialog. Den mänskliga kontakten mellan politiker och medborgare måste kompletteras med en kommun som är öppen på nätet 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan.

Vi har vi varit med om att driva igenom att alla nämndsammanträden är öppna så att medborgarna får ta del av dialoger och diskussioner.

Vi värnar företag på Värmdö

VärmdöCentern vill stimulera stimulera företag och aktivt verka för att företag flyttar till vår kommun. Målet är att skapa fler arbetstillfällen för att kunna bo och arbeta i samma kommun. Initiativ som ”Värmdömatchning” bör få ett starkare stöd.

Ett sätt att göra Värmdö mera intressant är att underlätta cluster för företagare och skapa ett fysiskt mötescentrum för företagare av modernt snitt. Vi vill stödja företag i Värmdö.

VärmdöCentern vill ha ditt stöd för detta och göra det tillsammans med Dig

Trafikfrågor i fokus

Så här skriver några centerpartister om kommunikationsfrågorna och Slussen i en debattartikel i Nacka Värmdö Posten, länk.


Håller du med?

Utgångspunkten för artikeln är att politiken inte får bli bilfientlig.

Ett antal Värmdöbor är beroende av sin bil. De ska inte bestraffas. I stället ska man underlätta även för bilister. Bra och bättre kollektivtrafik är ett måste, men individen måste få välja utifrån att det finns realistiska valmöjligheter.

Debatt: Kommunikationerna måste förbättras

DEBATT 11:00 | 20 juli Kommunikationerna till och från Värmdö kräver politiskt engagemang för att de ska bli bättre, skriver Värmdöcentern.

Ett minimikrav i detta sammanhang är en ny Skurubro som är avgiftsfri. Värmdöborna ska inte behöva betala för att ta sig hem. Den utpressningsliknande förhandlingsteknik som nu används är inte acceptabel.

Det finns inte något samtycke från Värmdös sida till en avgiftsfinansiering av Skurubron. För bilisterna krävs det dessutom två filer hela vägen mellan Nacka och Mölnvik.

Som det är nu skapas det på enfältsavsnitten trafikproppar. Detta måste avhjälpas och det så skyndsamt som möjligt. Skulle det visa sig vara tekniskt och/eller ekonomiskt ogenomförbart bör det införas reversibla tvåfältslösningar som på ”Grisslingerakan”. VärmdöCentern kommer aktivt att driva denna fråga för att därigenom skapa bättre förbindelser för Värmdöborna.

Ett annat område som kräver bättre lösningar är Slussen. Den lösning som nyligen klubbades i Stockholms stadshus är oacceptabel för oss Värmdöbor. Inte nog med att förslaget kommer att skapa trafikkaos under minst 8 år. Trafiklösningen vad gäller bussarna är riktigt dålig. Det finns ett förslag som är bra vad gäller Slussen. Det är knutpunkt Slussen, www.knutpunktslussen.se

Med detta förslag skulle trafikkaoset kunna begränsas till cirka två år. Dessutom får busstrafiken bättre förutsättningar, vilket är viktigt inte minst för våra ungdomar.

Vi Värmdöpolitiker måste våga ryta till mot storebröderna i Stockholms stadshus. Slussenfrågan är inte bara en fråga för Stockholmare. Det är en fråga för hela regionen.


Henrik Paulsen, Stefan Mårtensson, Lars Liedegren, Krister Malmqvist, Louise Paulsen

tisdag 20 juli 2010

Debatt lokalt och på riksplanet

Veckans nummer av Nacka Värmdö Posten har kommit ut. VärmdoCentern och dess medlemmar är aktiva, trots sommarvärmen.

Toppnyheten handlar om Vämdövallens sporthall. Varför har inte den prioriterats? Då hade mycket av bråket kring Grantomtahallen kunnat undvikas. En mindre hall kunde varit möjlig. En annan hall kunde blivit verklighet. Tyvärr verkar det som om en del politiker inte kan ändra sig och har bundit sig för en dålig Grantomtahallslösning. Det är inte bra. Läs gärna artikeln i NVPs pappersutgåva, ännu så länge. Stefan Mårtensson uttalar sig i artikeln.

På debattsidan skriver ett antal centerpartister om trafikfrågor. Det gäller bland annat två filer, Skurubron och Knutpunkt slussen. Även denna artikel finns ännu så länge bara i pappersutgåvan.

I gårdagens Dagens Nyheter skriver Ingvar Carlsson och Mona Sahlin om pensionerna. Det är riktigt att pensionärerna ska ha sänkt skatt. Däremot har de fel att pension är uppskjuten lön, länk.

Ha´det bra i Sammarvärmen!

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: Mårtensson

torsdag 15 juli 2010

Politisk debatt måste våga förnya formerna

Centerns Ungdomsförbunds ordförande, Magnus Andersson, länk kandiderar till riksdagsvalet i höst.

Nu lanserar han sig som seriefigur som bär vissa drag av James Bond. Ett kul sätt att fånga uppmärksamhet i mediebruset. Fler riksdagskandidater borde våga förnya. Det gör Magnus Andersson, länk.

I Värmdövalet vill VärmdöCentern utveckla de politiska samtalsformerna så att fler kan komma till tals. Ett sätt är att öka interaktiviteten. Vi vill inte bara trycka ned budskap hos medborgarna. Vi vill föra ett samtal som leder till ett bättre Värmdö.

Vi använder nätet mer än de andra partierna i Värmdö. Det gör vi för att det ska bli lättare att se oss och vara delaktig i debatten. Du ska kunna tycka och veta att det Du tycker ska kunna förverkligas i Värmdö.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: Mårtensson

torsdag 8 juli 2010

Maud Olofsson i Almedalen

I går var det dags för Centerns Maud Olofsson att tala i Almedalen, länk, länk. Talet hade fokus på ett samhälle som skapar välfärd. Det skiljer centern från de rödgröna där fokus är att fördela det skapade. Skatter skapar inte ny välfärd. De fördelar bara den mellan stat och enskilda.

Rimliga skatter skapar förutsättningar för att det blir bättre för alla i samhället.
Ökade marginalskatter är ett hot mot tillväxten. Det talas det för lite om.
Det är dags att diskutera hur staten lägger grund för att öka resurserna och överlåter åt näringslivet att i allt väsentligt skapa resurserna.

Andra bloggar: Mårtensson, Hemmesta Hasse

Publicerat av

Stefan Mårtensson

onsdag 7 juli 2010

Medborgarna först och främst

Almedalen år 2010. Nu är det centerns tur. I dag ska Maud Olofsson tala.

Ryktesspridning kring att Maud Olofsson ska avgå kommer i vart fall inte från centerpartiet. Starka krafter verkar var intresserade av att centern inte ska nå ut med sitt budskap. I stället ska fokus vara på andra saker.

Fokus ska vara på sakfrågorna. Medborgarnas bästa är det som gäller. Som en konsekvens av den politik som centern har ska vi klara av valet och göra det framgångsrikt på alla nivåer, i Värmdövalet till kommunen, till landstinget och i riksdagsvalet.

Sakfrågorna måste komma i fokus.
Vilket samhälle vill vi ha?
-Det är Du som väljer.

Andra bloggar: Mårtensson

Publicerat av

Stefan Mårtensson



söndag 4 juli 2010

Almedalsveckan har startat

Då har Almedalsveckan dragit igång. Värmdöpolitiker finns här och minglar och frotterar sig. I vimlet denna dag har vi sett Malin Åberg-Aas från miljöpartiet, vänsterns Mats Skoglund har varit synlig och VärmdöCenterns Stefan Mårtensson.

Kvällens tal är signerat statsministern, Fredrik Reinfeldt. Han verkar bli medialt "stylad" som arbetsam, lågmäld, men med förmågan att bita ifrån när det behövs.

Undrar hur många Värmdöpolitiker som har förutsättningarna att stylas så?

LG Nilsson, länk har publicerat listan på bra politiker. VärmdöCentern klarar sig bra. Så här ser LGs rankinglista ut i utdrag:

1. plats: Lars Bryntesson (S), Annika Andersson Ribbing (S) 20 poäng av 25 möjliga

2.plats: Andrine Winther (S) ,Henrik Paulsen (VärmdöCentern) 19 av 25 möjliga

3. plats: Kennth Ehrnstedt (S), Stefan Mårtensson (VärmdöCentern), Yvonne Blombäck (MP) 18 av 25 möjliga

6. plats: Hans Lindqvist (VärmdöCentern), Krister Nilsson (S), Mats Skoglund (V), Göran Jansson ((M)— 15 av 25 möjliga. Det verkar som om Värmdöcentern är bästa Alliansparti. Först på delad 4e plats kommer första kristdemokraten. Det visar att devisen: Värmdöcentern- det kompetenta Borgerliga Partiet har fog för sig.

Andra bloggar: Mårtensson


Publicerat av

Stefan Mårtensson