tisdag 23 februari 2010

Skolpolitiskt centerutspel

Maud Olofsson, partisekreterare Anders Flanking och utbildningsutskottets ordförande Sofia Larsen gör ett skolpolitiskt utspel på DN brännpunkt i dag, länk.

En av idéerna i artikeln är att skolan ska tillföras en miljard. Det sätt som det ska gå till på beskrivs som: "Med inspiration från hälso- och sjukvården – där regeringen med framgång infört en kömiljard som kortat vårdköerna –föreslår Centerpartiet en kunskapsmiljard för grundskolan. Kunskapsmiljarden ska i likhet med kömiljarden utformas som en prestationsbonus. Pengarna ska gå till skolor där eleverna tydligt förbättrat sina studieresultat. Den ska omfatta både kommunala och friskolor."

Centern går på offensiven. Nu utmanar centerpatiet folkpartiet om ledartröjan på skolområdet.

Analysen bakom förslaget beskriver artikelförfattarna på följande sätt:

"Alla skolor kan bli bättre. Kunskapsmiljarden blir en ekonomisk morot för skolor som förbättrar sina resultat. Vi vill genomföra förslaget under nästa mandatperiod. Kunskapsmiljarden kan gå bland annat till bättre läromedel, fler speciallärare eller mindre grupper. Alla elever förtjänar att mötas med höga förväntningar och en skolmiljö där de växer som människor. Vi ska ställa krav på lärare men också ge dem stor professionell frihet. För det är rektors och lärares ledarskap som är nyckeln till framgång. Vi vill att goda lärarinsatser ska premieras högre. Bra lärare ska ha högre lön."

Andra bloggar: MÅRTENSSON


Publicerat av


Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar