tisdag 4 maj 2010

De rödgrönas skatter: Inte bara lottovinnare kan få stora vinster

De rödgrönas förslag om att införa en sparskatt är inte att skapa arbetstillfällen. Dessutom gör man nu frierit mot de riktigt rika. Störste vinnare blir H & M ägaren Stefan Persson som om sparskatten, förmögenhetsskatten införs inte behöver betala fullt, dvs 1,21 miljarder per år. I stället blir det nu maxbelopp på 52 miljoner.
Grattis Stefan, får vi säga.

Ytterligare ett antal miljardärer berörs av denna fördelningspolitik. Alla med en förmögenhet på minst 5,2 miljarder gynnas av reformen. Är det detta som kallas fördelningspolitik?

Samtidigt finns det en krass verklighet bakom undantaget, länk
Så här sammanfattar bloggen Mårtenssons meningar problemet:

"Problemet för alla utom för Stefan Persson som numera tillhör ett särskilt skattefrälse (om de rödgröna vinner valet). Vad bland annat Stinsen, Lars Ohly är orolig för är följande enkla sammanhang. Stefan Persson äger huvudsakligen aktier i H & M. De står i dag i 473 kronor stycket. Snart kommer en utdelning på 16 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 3,3%. Om staten tar en tredjedel av detta blir faktiskt direktavkastningen för Persson 2%. Ganska måttligt kan man tycka."

"Det andra problemet är att Sveriges sysselsättning inte längre skapas av dessa superrika. I stället är det företag med upp till 50 anställda som står för sysselsättningstillväxten. De är dessa som nu ska sparbeskattas. På samma sätt som man vill skydda Stefan Persson från de negativa effekter av sparskatten borde man värna vanliga hederliga entreprenörer. En del av dem har sett sina besparingar växa till miljoner. Denna typ av förmögenhetstillväxt är bra för samhället. Den skapar jobb."

En röst på centern är en röst på entreprenörskap och fler jobb.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar