måndag 7 februari 2011

Munkavle eller ej?

I veckans nummer av NVP står följande debattartikel författad av VärmdöCenterpartisterna Henrik Paulsen och Stefan Mårtensson, länk

Debatt: Strutspolitik

DEBATT 14:20 | 07 februari I Värmdö kommun har oppositionen framställt önskemål om att även ersättare ska få yttra sig i kommunfullmäktige.

Detta ska gälla även om man inte ersatt någon ordinarie ledamot.
Enligt vår mening skulle detta främja demokratin och inspirera fler medborgare att engagera sig politiskt. Denna begäran har emellertid avslagits av den moderatledda majoriteten.

Vid kommunfullmäktigemötet i december 2010 var det två frågor som väckts av ersättare. Här tyckte oppositionen att det var rimligt att åtminstone dessa personer borde kunna få yttra sig då deras initiativ behandlades.
Även här blev det tummen ner.

Detta medförde att oppositionen begärde bordläggning till nästa möte, så att man då kan låta dessa ersättare gå in på ordinarie ledamöters plats och därmed komma runt problemet. Enligt vår mening är majoritetens hantering rent ut sagt korkad, eftersom de aldrig kommer att kunna hindra debatten.
Man kan endast skjuta upp den med onödig omgång till följd. När en skolfråga skulle behandlas ville oppositionen ställa fråga till den just anlände moderate vice ordföranden i utbildningsnämnden.

Man bad att personen ifråga skulle medges rätt att svara, även om denne ännu inte trätt i tjänst. Även här blev det tummen ner. Då ställdes frågan istället till en annan ordinarie moderat ledamot, som var i tjänst, men även denne hindrades att svara. Såsom varande borg-erliga politiker tycker vi att denna strutspolitik är märklig.
Man kan fråga sig vad majoriteten är rädda för. Är det den så mycket mer vältaliga oppositionen, främst (S), som de med alla till buds stående medel vill undvika att debattera med.

Enligt vår mening är det hela demokratiskt kontra produktivt och minskar även majoritetens möjligheter till träning i talandets ädla konst, en träning som de så väl behöver.
Vårt råd till de styrande i Värmdö är därför – tänk om, gör rätt – i annat fall riskerar ni förutsättningarna för ett positivt och medborgarinriktat politiskt arbete i Värmdö kommun.

Henrik Paulsen, C
Stefan Mårtensson, C"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar