fredag 28 augusti 2009

Debattartikel: Sätt stopp för den moderata socialismen

Från ledande företrädare i centerns ungdomsförbund kommer följande debattartikel, publicerad på Newsmill, länk.

Vår hälsning till den moderata stämman i helgen tydlig. Våga säga nej till partiledningens vänstersväng, inte för moderaternas eller alliansens skull. Säg nej för ungdomarnas skull, ungdomar som riskerar bli fastlåsta i arbetslöshet, utanförskap och psykisk ohälsa om inte ni tar ert ansvar. Det skriver företrädare för centerns ungdomsförbund.

I dagarna träffas Moderaterna till stämma i Västerås. Där kommer den framtida arbetsmarknadspolitiken att diskuteras. Partiledningen har lagt förslag som ligger långt från den arbetsmarknadspolitik som var 2006 års valvinnare. Men än finns chans för landets moderater att återupprätta den borgerliga arbetsmarknadspolitiken.

När prognos efter prognos nu pekar på att krisen närmar sig slutet kan regeringen glädja sig åt att budgetunderlaget plötsligt är bättre än väntat. Samtidigt är läget på arbetsmarknaden allt annat än ljust. På sin stämma riskerar moderaterna att göra en nytolkning av arbetslinjen som kan bli ödesdiger. Man har dessutom tillsammans med övriga partier i regeringen landat i en massiv satsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, en klassisk socialdemokratisk politik.

Egentligen är det något helt annat Sveriges arbetslösa behöver. Ett avskaffande av turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) behövs för att unga ska ges möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden, och stanna kvar där. Då blir personalkostnaderna för företagen mer hanterbara och det blir lättare att få rätt kompetens anställd. Samtidigt blir det lättare att finna ett nytt arbete om man blivit av med det gamla. Men den moderata partiledningens propositioner till stämman gapar tomma på förslag som räddar Sveriges unga.


Allians för Sverige kom till makten genom att vara ett alternativ till Socialdemokraterna. Ett alternativ som pekade ut en väg bort från massarbetslösheten som inte stavades AMS eller åtgärdsjobb. Och verkligheten gav regeringen rätt. Om Anders Borg fortsätter den inslagna vägen kommer verkligheten bli Alliansens största fiende, den socialdemokratiska politiken fungerar inte - oavsett partibeteckning på finansministern.

Det är möjligen ett taktiskt grepp från Moderaterna att positionera sig till vänster om Socialdemokraterna, men för Sveriges ungdomar som längtar efter ett jobb är det ödesdigert. När lösningarna är sänkta arbetsgivaravgifter, slopade turordningsregler och mer yrkesutbildning så kommer inte moderatsocialism att lösa några problem.

Vår hälsning till den moderata stämman i helgen tydlig. Våga säga nej till partiledningens vänstersväng, inte för moderaternas eller alliansens skull. Säg nej för ungdomarnas skull, ungdomar som riskerar bli fastlåsta i arbetslöshet, utanförskap och psykisk ohälsa om inte ni tar ert ansvar.

MAGNUS ANDERSSON
Förbundsordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund

JOHAN PETTERSSON
1:e vice ordförande

RICKARD NORDIN
2:a vice ordförande

ELISABETH SVENSSON
3:e vice ordförande

Publicerad av Stefan Mårtensson

Andra bloggar om detta: MÅRTENSSON,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar