onsdag 19 augusti 2009

Centern rönte framgång i ambitionen att minska byråkatin

I morse var det budgetberedning i Värmdö kommun.
Centern och Moderaterna krävde där en redovisning av hur kommunens administration, byråkrati har utvecklats sedan den nya organisationen genomförts. Nu är en sådan redovisning planerad till att äga rum på måndag den 24 augusti klockan 08.30.

Det är en klar framgång för centern i sitt arbete för att minska byråkratin

Sedan flera månader finns en sådan redovisning klar i kommunhuset. Den är utarbetad av kommunens personalchef Jonas Rydberg. Den avser år 2008. Den skulle ha redovisats redan under våren men drogs tillbaka eftersom "det krävdes en omarbetning av kommentarerna, analysen till siffrorna".
Varför har den inte redovisats tidigare?

Rapporten visar att administrationen inte har ökat nämnvärt utifrån de definitioner som man använt sig av i rapporten. I verkligheten innebär det att antalet byråkrater per verksamhetsenhet har ökat.

Det finns anledning att granska rapportens slutsatser noga.
  • En infallsvinkel som är viktig är de sparbeting som verksamheterna ålagts. Om rätt ska vara rätt och förhållandet utförare - administratörer ska vara oförändrat ska byårkratin har minskat med någon procent. Det har den inte gjort.
  • Politikerna bör också granska definitionerna på administratörer det spelar stor roll för hur förhållandena förändrats.
Underlaget som sådant är ett välkommet underlag för att starta arbetet med att minska kommunens byråkrati.

  • Redan nu står det klart att två omplaceringar av misslyckade chefer kostar kommunen 1,841 miljoner kronor under 2009. Är det rimligt?
Stefan Mårtensson

Andra medier om Värmdö kommun: NackaVärmdöPosten, NackaVärmdöPosten,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar