lördag 15 augusti 2009

Mindre byråkrater och mera verksamhet för medborgarna

Värmdöcentern hade möte i fredags den 13 augusti.

Ett antal medlemmar hade samlats föra att lägga fram den politiska kursen framöver. Intresserade är välkomna att delta på mötena. Du behöver inte vara medlem.
Värmdöcentern strävar efter att vara öppet och transparent.

Du kan ta kontakt med ordförande Lars Alenfalk på telefon: 070-213 18 86 eller vice ordföranden Henrik Paulsen på telefon: 0709-68 45 48 om du vill vara med på något av våra möten.
Tveka inte utan slå en signal.

Mötet inleddes med att hålla en tyst minut över vår avlidne medlem Signhild Jansson, 81 år.
Frid över hennes minne.

Därefter diskuterades centerns krav till Värmdö kommuns budget 2010.
Värmdöcentern var eniga om att vård, skola och äldreomsorg ska prioriteras.

Värmdöcenterns fokus i budgetarbetet är:
MINDRE BYRÅKRATER OCH MER VERKSAMHET FÖR MEDBORGARNA.

  • Vi vill ha anställningsstopp för byråkrater.
  • Värmdöcentern menar att det finns underlag för att minska byråkratin i kommunen med mellan 22-26 miljoner under 2010. Detta kommer att ske med personalneddragningar i administrationen.
I första hand ska detta ske med naturlig avgång, i andra hand genom att inte återbesätta tjänster och i tredje hand genom uppsägningar.

  • Kommundirektören borde få ett uppdrag att redovisa en plan för neddragning av byråkratin under hösten. Planen ska börja genomföras senast under 2010 och få effekt under samma år. Vissa åtgärder kan behöva börja genomföras redan under 2009 för att få effekt under 2010.
  • Några av besparingsområden som pekades ut var nyinrättade centrala administrationstjänster, den nya chefsgruppen mellan kommundirektör och "gamla förvaltningscheferna" Ett annat besparingsområde var beställarkontoret UKÄ.
  • Effekterna av de besparingar som genomförs i byråkratin ska överföras till verksamheten och ses som alternativ till neddragningar i kommunens verksamhet gentemot medborgarna.
Centern vill inte ha neddragningar på skolpengen och hemtjänsten.

Däremot måste socialnämnden ha resurser för att kunna arbeta förebyggande och kunna hantera det ökade behovet av insatser för människor i akut krissituation.

Centern är motståndare till att införa en internbank för kommunen innan värdet av den är utvärderad och alla kommunala bolag har fått svar på de frågor man ställt för att kunna ge remissvar.

Centern vill se en effektivt genom utredning om framtida kollektivtrafikförsörjningen inom Värmdö kommun.

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar