tisdag 29 september 2009

Centern mot kommunal byråkrati.

Vi har under den här mandatperioden infört en beställarorganisation i kommunen som har visat sig allt annat än lättstyrd. Tanken var god kommunala och privata aktörer skulle behandlas lika av en kunnig beställarenhet. Allra bäst borde den här typen av organisation fungera på den hårda tekniska sidan men där har man redan givit upp och avskaffat sin motsvarighet till UKÄ.

Nu finns det en rätt bred kritik inom alliansen mot den nya organisationen, avståndet mellan produktion och politiker har ökat, avståndet mellan tjänstemännen har också blivit större och kanske allra mest slående de som jobbar i kommunen uppfattar organisationen som otydlig.

Vitsen med en beställarenhet skulle vara en spetskompetens för upphandlig och målstyrning, istället har den visat tendenser på att svälla ut över alla bredder. Politikerna begriper inte heller sig på den här organisationen vi ger UKÄ alla möjliga nya utrednings och redovisningsuppdrag.

Oppositionen som varit kritisk hela tiden mot den nya organisationen vill gärna utöka antalet tjänster på UKÄ för att kunna konsekvensbeskriva och utreda i stort sett alla frågor som kommer upp i nämnden.

Vi upplever också ett ställningskrig mellan olika delar av produktionen och UKÄ som knappast gagnar den tunna plånbok kommunen är utrustad med.

Centern vill minska den kommunala byråkratin till ett minimum för att kunna satsa på tjänster ute i verkligheten på våra resultatenheter såsom skolor, förskolor, kulturverksamhet och äldreomsorg.

Vi är också kritiska till alla politiker som ständigt gömmer sig bakom ord som kundval, målstyrning o.s.v. som aldrig vågar peka ut en riktning utan på fullt allvar tror att den osynliga handen ska göra verksamheten effektivare och höja kvaliten.

Centern tror på det politiska ansvaret.

Centern Värmdö genom Bengt Kleijn

1 kommentar:

  1. jag håller helt med dig i din kritik mot köp-säljorganisationen. De flesta kommuner som infört den har avskaffat den eftersom den kostar mer än det smakar. Täby kommun är ett exempel på detta.

    Stefan Mårtensson

    SvaraRadera