lördag 5 september 2009

FÄRRE BYRÅKRATER OCH BÄTTRE VERKSAMHET, igen

I veckans nummer av Nacka Värmdö Posten har två centerpartister skrivit om den kommunala byråkratin, länk

Här kommer hela debattartikeln:

"Under mandatperioden har kommunens organisation gjorts om till en köp- och säljorganisation. Nämnderna är köpare och beställer tjänster av kommunens säljorganisationer.

Syftet med nyordningen var att få ett bättre resursutnyttjande med färre byråkrater och mer produktion, vilket var centerpartiets bevekelsegrund för att ställa sig bakom den nya organisationen.
Effekten har tyvärr inte blivit den förväntade då den orsakat mycket dubbelarbete och en oklar ansvarsfördelning. Inte heller har antalet byråkrater minskat.
Dessutom har den nya ordningen medfört att politikerna fått svårare att få en överblick över verksamheten. Den nya organisationen har därför avskaffats för den tekniska förvaltningens del, vatten och avlopp samt vägar med mera. Inom förskola, skola och äldrevård samt socialtjänsten finns köp och säljorganisationen emellertid kvar. Som bekant är Värmdö kommuns finanser ansträngda, och än mer ansträngda kommer de att bli med anledning av finanskrisen.

För att undvika uppsägningar av förskolelärare, lärare och vårdpersonal, samt för att socialtjänsten ska kunna fortsätta sitt förebyggande arbete, har centerpartiet i de nu pågående budgetförhandlingarna krävt att administrationen ska bantas.
Vi kommer även att begära en utvärdering av den kvarvarande köp- och säljorganisationen för att utröna huruvida den kostar mer än den smakar. Skulle så visa sig vara fallet kommer vi inte att dra oss för att även kräva en skrotning av de resterande delarna av den nya organisationen.
Glädjande nog har vi lyckats få med oss de andra allianspartierna på en del av våra tankar, men mycket finns kvar att göra.
Syftet med de tänkta åtgärderna är att varje skattekrona ska utnyttjas maximalt och att medborgarna ska kunna känna sig trygga med att det inte förekommer något administrativt läckage.
På lite längre sikt är det centerpartiets målsättning att kommunens finanser ska bli så pass bra att Värmdö kommun inte längre ska vara den kommun som har högst kommunalskatt i Stockholms län."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar