onsdag 11 augusti 2010

Intervju med VärmdöCenterns Henrik Paulsen i NVP

VärmdöCenterns ordförande intervjuas i veckans nummer av Nacka VärmdöPosten. Rubriken på nätet är: C bråkigast i klassen. I anledning av detta är det kanske viktigt att konstatera att valet av Alliansparti i kommunen spelar roll (och även på riksplanet). Man behöver faktiskt inte rösta på samma parti i kommunalvalet och riksdagsvalet. Kanske är det extra viktigt att partier som VärmdöCentern är starka kommunalt.

Vi har haft ett medvetet val att driva våra frågor och inte ge oss allt för lätt. Samtidigt vad gäller huvudlinjen om bättre ekonomi gäller det att vara eniga. Det är förresten intressant att konstatera att VärmdöCentern är det av Allianspartierna som drivit på hårdast för att spara i central byråkrati. Här är artikeln, länk.

"C i Värmdö bråkigast i klassen

VAL 2010 09:23 | 10 augusti Trots att Centern i Värmdö sitter vid makten är de långt ifrån nöjda med mandatperioden.
– Ekonomin har förbättrats, men uppriktigt sagt kan jag inte komma på så mycket mer positivt, säger partiets ordförande Henrik Paulsen.

C i förra valet
I 2006 års val fick Centern i Värmdö 992 röster. Det motsvarade 4,73 procent av rösterna och gav partiet 2 av kommunfullmäktiges 51 mandat.

Att mandatperioden har varit turbulent för alliansen i Värmdö har väl knappast gått någon förbi. Centern har förvisso suttit vid makten, men det har inte hindrat dem från att ofta komma med tuff kritik inifrån.

När Henrik Paulsen ombeds räkna upp vilka beslut som varit positiva blir listan kort. Däremot finns det betydligt fler saker han hade velat hantera på ett annat sätt.

Kritisk på flera punkter

Bristfällig markpolitik, exempelvis där Paulsen anser att Värmdö sumpade möjligheten till en riktigt bra affär genom att inte förvärva Hemmestatorp. Den nya nämndstrukturen, numera skrotad, som Paulsen anser var odemokratisk då flera partier hamnade helt utanför.

Dessutom skulle han gärna skrota hela den nya köp- säljorganisationen så fort det bara går. Inte minst på grund av de problem den skapat för skolorna.

– I skolan har två nämnder ansvar för samma område, det har blivit två kaptener som ska styra en och samma skuta. Det har inneburit ett otydligt ledarskap som inte har varit bra för någon, säger Henrik Paulsen.

Och även om han säger att skolan, äldre, ungdomar och miljön är de områden Centern värnar mest om är det just skolfrågan som verkar engagera allra mest.

Där ser Henrik Paulsen också tillbaka på Centerns kanske mest lyckade insatser. Inte minst genom att man lyckades avskriva Brunns gamla underskott.

– Vi vill börja jobba med en ny budgetmodell för att det inte ska få sådana negativa effekter för barnen när en rektor inte kan hålla budget. Håller man budget två år i rad efteråt tycker vi att ett sådant underskott ska skrivas av, säger Paulsen, som också vill se att rektorer får ett tidsbegränsat förordnande.

– Sköter man sig får man ett nytt förordnande, annars får man det inte.

Centern har också drivit igenom målsättningen att Värmdös skola ska höra till länets fem bästa 2014, men då behövs mer resurser till skolan.

– Vi tycker att det har bantats för mycket ekonomiskt, vi måste tillföra medel. Inte nödvändigtvis till fler lärare, men fler behöriga lärare, säger Henrik Paulsen.

Men även om Centern i Värmdö lätt kan uppfattas som ett oppositionsparti deklarerar han att de helst fortsätter styra kommunen i en borgerlig allians. En målsättning som dock inte innebär några stängda dörrar gentemot andra samarbetspartners.

Du tror inte att det kan uppfattas som en svaghet av väljarna?

– Nej, jag tror att de som röstar på oss gör det för att de tycker att vi har ett bra program och vill att det ska få så stort genomslag som möjligt, säger Henrik Paulsen.

Tre frågor till Henrik Paulsen

Skattesänkning?

– En skattesänkning är viktig! Vi har högst skatt i länet, och även bland de högsta VA-taxorna – så det är dyrt att bo i Värmdö. Det handlar om en skattesänkning på minst 40 öre under fyra år. Som det är i dag bor personer på Värmdö men skriver sig på annan ort, så det kan finnas pengar att tjäna.

Ni har föreslagit nya båtförbindelser mellan Värmdös öar, är det värt pengarna?

– Tveksamt, risken är att få kommer att nyttja det. Finns det ett underlag är det en jättebra idé, så det kan vara värt att pröva.

Du har som privatperson undertecknat en debattartikel om ”havererad demokrati” i Värmdö, är inte det märkligt då ni sitter vid makten?

– Jo, kanske. Men jag tyckte att det låg mycket i det som skrevs, därför tycker jag att det var ett bra sätt att visa mitt stöd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar