Vilka satsningar vill ni göra för att uppfylla kraven på goda bostäder för personer som använder rullator, rullstol eller som har nedsatt syn eller orienteringsförmåga?
1. För dessa personer vill VärmdöCentern arbeta för att anpassa bostäderna på ett sådant sätt att svårigheterna att nyttja bostäderna på grund av handikappet minimeras.
Finns det planer i era program för en kraftig satsning på trygghetsboenden/seniorboenden för kommande mandatperiod eller anser ni att nuvarande nivå är tillfredsställande?
2. Ja VärmdöCentern har för avsikt att verka för såväl fler trygghetsboenden som en kraftig satsning på seniorbostäder. Målsättningen är att dessa bostäder ska spridas i kommunen på sådant sätt att aktuella personer om möjligt ska kunna leva kvar i den del av kommunen som de tidigare bott i.
Gifta och sammanboende måste ha rätt att bo tillsammans även när de flyttar till särskilt boende. Vad vill n i göra för att öka möjligheterna till detta även om bara en person fått ett sådant omsorgsboende beviljat? Om den personen son fått
omsorgsboendet beviljat avlider, vd händer då med den andra partnern, får han/ho bo kvar eller måste personen flytta?
3. Denna fråga engagerar VärmdöCentern mycket som tycker att det är självklart att makar/sambor inte ska åtskiljas på grund av att den ena behöver beredas särskilt boende. Vid samtal med ansvarig tjänsteman så har det uppgivits att Värmdö kommun har som policy att inte sära på makar/sambor i en sådan situation. VärmdöCentern vill trots detta införa en särskild garanti för att makar/sambor ska få bo ihop även om bara den ena bedöms ha behov av särskilt boende. Beträffande efterlevandes boende så anser VärmdöCentern att det är rimligt att denne får bo kvar på det särskilda boendet om gamla bostaden avvecklats. Finns gamla bostaden kvar och personen ifråga klarar sig själv, eventuellt med hemtjänst, kanske det i nuvarande situation med en för liten tillgång på särskilda boenden kan bli tal om en återflytt. Personen kan emellertid ha rotat sig så på det särskilda boendet att en återflytt bör undvikas. Ett kvarboende på det särskilda boendet bör emellertid vara utgångsläget men att andra lösningar kan bli aktuella beroende på hur det ser ut i de enskilda fallen.
Många äldre har inte internet och i dg läggs mycket av den kommunala informationen
ut på kommunens hemsida. En del information kan man möjligen få via lokaltidningar. Men det handlar också
mycket om ansökningar och bilagor till dessa som ska fyllas i, deklarationer m.m. Oftast är det anförvanter som hjälper till med detta. Men de som inte har anförvanter hur får dom den hjälpen? En lösning är att det finns en lättillgänglig service med en fysisk person där det går att få hjälp med detta. En person som är stationerad i
Skogsbo men som också bör kunna ambulera mellan de olika äldreboendena och göra hembesök. Är ni beredda att medverka till en lösning med sk äldreombud eller har ni andra förslag till hur frågan kan lösas?
4. Det förslag som presenterats av dig/PRO förefaller mycket bra. VärmdöCentern kommer att aktivt arbeta för att förslaget blir verklighet.
Hur ser ni på den nuvarande närtrafiken, dvs linjesträckningen för buss 467, och zonindelningen vad gäller kollektivtrafiken? Är det rimligt att pensionärer ochrörelsehindrade ska vara tvingade att byta buss för att komma från t.ex. Styrmannen till vårdcentralen och/eller något köpcentra? Är det rimligt att en resa från Brunn till
vårdcentralen ska kosta mer för att man bor på Ingarö och inte på andra sidan Kolström?
5. Vad avser zonindelningen så är VärmdöCentern motståndare till nuvarande indelning. Tyvärr ligger frågan inte i våra händer eftersom kollektivtrafiken är en landstingsfråga. Vi har emellertid försökt påverka landstinget att ändra den orättvisa zonindelningen och kommer att fortsätta med det. Vi hoppas att vi så småningom kommer att lyckas. Vad avser närtrafiken är det på samma sätt som med zonindelningen, det är en landstingsfråga. Vi kommer emellertid även här att verka för att antalet bussbyten ska minimeras. När det gäller närtrafik så kanske kommunen kan sponsra en sådan linje/linjer och därmed få landstinget/SL att införa en mer brukarvänlig linjesträckning.
Avslutningsvis vill jag framhålla att VärmdöCentern har för avsikt att arbeta för att pensionärskollektivet ska få ett större inflytande på frågor som angår dem. Vi tycker inte att det fungerat särskilt bra under den nuvarande mandatperioden. Därför måste samrådsformerna utvecklas. I ett sådant utvecklat forum kan alla de ovan nämnda frågorna behandlas gemensamt och pensionärerna kan där dela med sig av sina erfarenheter. Detta skulle inte bara ge bättre och snabbare lösningar utan även underlätta pensionärernas delaktighet i kommunens angelägenheter samt befrämja demokratin.
Andra bloggar: Mårtensson
Publicerat av
Stefan Mårtensson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar