måndag 20 december 2010

Full fart ända in i kaklet

Nu drar det ihop sig till att VärmdöCentern får jobba framför allt med opinionsbildning utanför de politiska processerna i nämnder och styrelser. Det kan vara en utmaning och de kan vara en belastning. Vad det blir beror mest på vad man gör av situationen.

In i det sista arbetar VärmdöCentern aktivt inom nämnder och styrelser.

Här kommer två exempel från det sista nämndsammanträdet i utbildningsnämnden, med två protokollsanteckningar som rör öppenhet och kvalitet. De är skrivna av VärmdöCenterns, Stefan Mårtensson

Protokollsanteckning avseende skolinspektionens inspektion av Värmdö skolor 2011

Skolinspektionen kommer som redan tidigare meddelats att under 2011 genomföra en inspektion av Värmdö skolor. Det noteras att inspektionen kommer att inleda sin inspektion den 21 januari samma år.

Mot bakgrund av att VärmdöCentern inte är representerad i någon nämnd från ochimed 2011-01-01 erbjuder det utmaningar att säkerställa en komplett bild av den politiska bilden av hur Värmdö skolor fungerar.

När frågan aktualiseras av undertecknad i samband med en översiktlig rapport meddelar den tillträdande ordföranden i en av de ansvariga nämnderna att “VärmdöCentern kan utnyttja sig av sina politiska sekreterare”. Huruvida man kommer att yttra sig vid dessa möten råder det oklarhet om. Självklart är yttranderätt en förutsättning för en meningsfull dialog. Det förefaller märkligt att man inte redan nu kan meddela att VärmdöCentern kommer att få yttranderätt för sina politiska sekreterare i dessa sammanhang. Att enbart få närvara, men med munkavle framstår som klart stötande.

VärmdöCentern menar att både förvaltning och de politiskt styrande bör vidta åtgärder för att i de aktuella nämnderna ej representerade partierna kan involveras i processen. I annat fall kan VärmdöCentern se sig nödsakad att inleda egna diskussioner och processer med inspektionen.

Skolinspektionens inspektion är viktig. Man bör säkerställa att det på bästa sätt tas tillvara den kunskap som samlas. Det är speciellt viktigt att processen blir maximalt inkluderande, även politiskt. Särskilt eftersom VärmdöCentern har drivit ett antal frågor på skolområdet.. Några av dem i opposition till den nuvarande majoriteten som till exempel frågan om hur utbildningsverksamheten ska vara organiserad i Värmdö.

Protokollsanteckning rörande remissvar om distansundervisning

Undertecknad vill uttala att distansundervisning i sig är positiv. Det nu föreliggande förslaget skapar ett välbehövligt ramverk för denna verksamhet. Det aktuella förslaget som kommunen har att yttra sig över rör en begränsad del av distansundervisningsområdet.

Däremot är det olyckligt att enbart förslag till yttrande sänts ut till ledamöterna. Själva förslaget har inte distribuerats. Hanteringen har inneburit att beslutet om yttrande delvis kan ha brister i kvaliteten.

VärmdöCentern förutsätter att den inträffade hanteras och dokumenteras inom ramen för det kvalitetssystem som håller på att utvecklas.


Andra bloggar: Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar