Värmdöcentern är det kompetenta, öppna, borgerliga och växande partiet i Värmdö kommun
lördag 29 augusti 2009
Hur ska alliansen arbeta?
fredag 28 augusti 2009
Debattartikel: Sätt stopp för den moderata socialismen
Från ledande företrädare i centerns ungdomsförbund kommer följande debattartikel, publicerad på Newsmill, länk.
Vår hälsning till den moderata stämman i helgen tydlig. Våga säga nej till partiledningens vänstersväng, inte för moderaternas eller alliansens skull. Säg nej för ungdomarnas skull, ungdomar som riskerar bli fastlåsta i arbetslöshet, utanförskap och psykisk ohälsa om inte ni tar ert ansvar. Det skriver företrädare för centerns ungdomsförbund.
I dagarna träffas Moderaterna till stämma i Västerås. Där kommer den framtida arbetsmarknadspolitiken att diskuteras. Partiledningen har lagt förslag som ligger långt från den arbetsmarknadspolitik som var 2006 års valvinnare. Men än finns chans för landets moderater att återupprätta den borgerliga arbetsmarknadspolitiken.
När prognos efter prognos nu pekar på att krisen närmar sig slutet kan regeringen glädja sig åt att budgetunderlaget plötsligt är bättre än väntat. Samtidigt är läget på arbetsmarknaden allt annat än ljust. På sin stämma riskerar moderaterna att göra en nytolkning av arbetslinjen som kan bli ödesdiger. Man har dessutom tillsammans med övriga partier i regeringen landat i en massiv satsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, en klassisk socialdemokratisk politik.
Egentligen är det något helt annat Sveriges arbetslösa behöver. Ett avskaffande av turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS) behövs för att unga ska ges möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden, och stanna kvar där. Då blir personalkostnaderna för företagen mer hanterbara och det blir lättare att få rätt kompetens anställd. Samtidigt blir det lättare att finna ett nytt arbete om man blivit av med det gamla. Men den moderata partiledningens propositioner till stämman gapar tomma på förslag som räddar Sveriges unga.
Allians för Sverige kom till makten genom att vara ett alternativ till Socialdemokraterna. Ett alternativ som pekade ut en väg bort från massarbetslösheten som inte stavades AMS eller åtgärdsjobb. Och verkligheten gav regeringen rätt. Om Anders Borg fortsätter den inslagna vägen kommer verkligheten bli Alliansens största fiende, den socialdemokratiska politiken fungerar inte - oavsett partibeteckning på finansministern.
Det är möjligen ett taktiskt grepp från Moderaterna att positionera sig till vänster om Socialdemokraterna, men för Sveriges ungdomar som längtar efter ett jobb är det ödesdigert. När lösningarna är sänkta arbetsgivaravgifter, slopade turordningsregler och mer yrkesutbildning så kommer inte moderatsocialism att lösa några problem.
Vår hälsning till den moderata stämman i helgen tydlig. Våga säga nej till partiledningens vänstersväng, inte för moderaternas eller alliansens skull. Säg nej för ungdomarnas skull, ungdomar som riskerar bli fastlåsta i arbetslöshet, utanförskap och psykisk ohälsa om inte ni tar ert ansvar.
MAGNUS ANDERSSON
Förbundsordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund
JOHAN PETTERSSON
1:e vice ordförande
RICKARD NORDIN
2:a vice ordförande
ELISABETH SVENSSON
3:e vice ordförande
Publicerad av Stefan Mårtensson
Andra bloggar om detta: MÅRTENSSON,
Förbundsordförande
Centerpartiets Ungdomsförbund
1:e vice ordförande
2:a vice ordförande
3:e vice ordförande
FÄRRE BYRÅKRATER OCH BÄTTRE VERKSAMHET I VÄRMDÖ KOMMUN
torsdag 20 augusti 2009
Nytt lagförslag från centern i regeringen om sund konkurrens
PRESSMEDDELANDE20 augusti 2009
Näringsdepartementet
Ny lagstiftning mot osund konkurrens
Regeringen har beslutat om propositionen för konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet.
Konkurrenslagen förstärks med regler som innebär att Stockholms tingsrätt på talan av Konkurrensverket, enskilda företag eller en branschorganisation, vid vite får förbjuda staten, en kommun eller ett landsting att i sin säljverksamhet tillämpa ett visst förfarande. En kommun eller ett landsting får även förbjudas att bedriva sådan verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.
Sunda spelregler
Staten och kommuner säljer årligen varor och tjänster på marknaden för mångmiljardbelopp. På väl fungerande marknader ska företag kunna verka i konkurrens på lika och rättvisa villkor. Sunda spelregler mellan privat och offentlig sektor måste gälla.
- Nu får Sveriges företag äntligen möjlighet att få osunda konkurrensvillkor prövade. Vi tycker att det offentliga ska ägna sig åt det som är kärnan i välfärden, inte bedriva kommersiell verksamhet. Jag vet att det här är en mycket efterlängtad förändring, säger näringsminister Maud Olofsson.
Motverka snedvriden konkurrens
Det är angeläget att komma till rätta med de problem som uppstår när offentliga aktörer ägnar sig åt affärsverksamhet som snedvrider konkurrensen på marknaden och därmed tränger undan privat näringsverksamhet.
Det finns många exempel på att kommuner driver kommersiella verksamheter trots att det finns företag som kan utföra dem. Det kan handla om plantskolor, reparation av motorfordon, kommersiella tvätteri- och konferensverksamheter, försäljning av brandskyddsutrustning eller bohagsflyttningar åt privatpersoner.
För att ett förbud ska få meddelas krävs enligt förslaget att förfarandet snedvrider konkurrensen eller är ägnat att snedvrida förutsättningarna för en effektiv konkurrens. Det ska även krävas att det inte är försvarbart från allmän synpunkt. Även konkurrenssnedvridande kommunala säljverksamheter kan förbjudas, om verksamheten inte är förenlig med lag.
Träder i kraft vid årsskiftet
Förslaget innebär att det ska bli möjligt att pröva och ingripa mot konkurrenssnedvridningar som kan uppstå när stat, kommun eller landsting säljer varor och tjänster på marknaden. Också på den statliga sidan kan regeln tillämpas. Exempelvis på konkurrenssnedvridande förfaranden som statliga myndigheter bedriver på marknaden.
Lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2010.
Stefan Mårtensson skrev om detta
Andra bloggar: MÅRTENSSON, Per Ankersjö, Annie Johansson, peaceloveandcapitalism
onsdag 19 augusti 2009
Centern rönte framgång i ambitionen att minska byråkatin
- En infallsvinkel som är viktig är de sparbeting som verksamheterna ålagts. Om rätt ska vara rätt och förhållandet utförare - administratörer ska vara oförändrat ska byårkratin har minskat med någon procent. Det har den inte gjort.
- Politikerna bör också granska definitionerna på administratörer det spelar stor roll för hur förhållandena förändrats.
- Redan nu står det klart att två omplaceringar av misslyckade chefer kostar kommunen 1,841 miljoner kronor under 2009. Är det rimligt?
tisdag 18 augusti 2009
FÄRRE BYRÅKRATER OCH BÄTTRE VERKSAMHET I VÄRMDÖ KOMMUN
lördag 15 augusti 2009
Mindre byråkrater och mera verksamhet för medborgarna
- Vi vill ha anställningsstopp för byråkrater.
- Värmdöcentern menar att det finns underlag för att minska byråkratin i kommunen med mellan 22-26 miljoner under 2010. Detta kommer att ske med personalneddragningar i administrationen.
- Kommundirektören borde få ett uppdrag att redovisa en plan för neddragning av byråkratin under hösten. Planen ska börja genomföras senast under 2010 och få effekt under samma år. Vissa åtgärder kan behöva börja genomföras redan under 2009 för att få effekt under 2010.
- Några av besparingsområden som pekades ut var nyinrättade centrala administrationstjänster, den nya chefsgruppen mellan kommundirektör och "gamla förvaltningscheferna" Ett annat besparingsområde var beställarkontoret UKÄ.
- Effekterna av de besparingar som genomförs i byråkratin ska överföras till verksamheten och ses som alternativ till neddragningar i kommunens verksamhet gentemot medborgarna.
söndag 9 augusti 2009
Ett år kvar till nästa kommunalval
Henrik Paulsen 60 år
söndag 2 augusti 2009
Värmdöcenterns grand old lady, Signhild Jansson är död
Signhild Jansson har hastigt avlidit.
Våra tankar går i dag till hennes närmaste och framförallt hennes man Anders, hennes dotter och son.
Många av oss som mött Signhild har säkert tänkt tanken:
-Tänk att få vara så vital i 80 årsåldern som Signhild.
Det är inte bara den äldre och erfarna kvinnan som etsar sig fast vid minnet av Signhild.
Det framför allt den omutliga kvinnan med den starka integriteten. Hon stod inte bara för sina åsikter. Hon stod upp för dem. Okuvligt, rakt och ärligt förmedlade hon vad hon tyckte.
När Signhild talade lyssnade alla, oavsett var på samhällsstegen man stod.
Signhild förenade denna unika styrka med empati och omtänksamhet. Hon var den som ringde till den som gjort något bra för att gratulera. Hon var också den som ville veta och lysnna om det hade hänt någon något. Hon brydde sig.
I vått och torrt stod hon där. Som en skärgårdens fura stod hon i ur och skur.
Hon representerar ett kärnvirke som få förunnats bestå av.
Hon var en lojal centerpartist. Det är inte bara en dans på rosor att vara medlem så länge i ett parti att man fått förtjänstnål för det. Signhild kunde kritisera och vara konstruktiv. För henne blev det en livsgärning att verka i och genom politiken. I profana offentliga nämnder och styrelser var hon aktiv fram till i fjol.
Fortfarande verkade hon i många organisationer, föreningar och i kyrkan, där hon var aktiv ända in i det sista.
Hon var med och utvecklade, samhället, centerpartiet, centerkvinnorna och genom otaliga föreningar och organisationer.
Denna kraftkvinna, ja krutgumma får nu vila i frid. Det är många av oss som har svårt att förstå att hon är borta. Det är många som saknar och sörjer henne, inte bara på ytan.
För hon betydde något på djupet för alla dem hon mötte.
Stefan Mårtensson