Värmdöcentern är det kompetenta, öppna, borgerliga och växande partiet i Värmdö kommun
tisdag 31 augusti 2010
Uppdatering
lördag 28 augusti 2010
Veckan som gått och som kommer
onsdag 25 augusti 2010
Värmdöcentern i Mölnvik och Björkås
tisdag 24 augusti 2010
Värmdöcentern om seniorfrågor
Vilka satsningar vill ni göra för att uppfylla kraven på goda bostäder för personer som använder rullator, rullstol eller som har nedsatt syn eller orienteringsförmåga?
1. För dessa personer vill VärmdöCentern arbeta för att anpassa bostäderna på ett sådant sätt att svårigheterna att nyttja bostäderna på grund av handikappet minimeras.
Finns det planer i era program för en kraftig satsning på trygghetsboenden/seniorboenden för kommande mandatperiod eller anser ni att nuvarande nivå är tillfredsställande?
2. Ja VärmdöCentern har för avsikt att verka för såväl fler trygghetsboenden som en kraftig satsning på seniorbostäder. Målsättningen är att dessa bostäder ska spridas i kommunen på sådant sätt att aktuella personer om möjligt ska kunna leva kvar i den del av kommunen som de tidigare bott i.
Gifta och sammanboende måste ha rätt att bo tillsammans även när de flyttar till särskilt boende. Vad vill n i göra för att öka möjligheterna till detta även om bara en person fått ett sådant omsorgsboende beviljat? Om den personen son fått
omsorgsboendet beviljat avlider, vd händer då med den andra partnern, får han/ho bo kvar eller måste personen flytta?
3. Denna fråga engagerar VärmdöCentern mycket som tycker att det är självklart att makar/sambor inte ska åtskiljas på grund av att den ena behöver beredas särskilt boende. Vid samtal med ansvarig tjänsteman så har det uppgivits att Värmdö kommun har som policy att inte sära på makar/sambor i en sådan situation. VärmdöCentern vill trots detta införa en särskild garanti för att makar/sambor ska få bo ihop även om bara den ena bedöms ha behov av särskilt boende. Beträffande efterlevandes boende så anser VärmdöCentern att det är rimligt att denne får bo kvar på det särskilda boendet om gamla bostaden avvecklats. Finns gamla bostaden kvar och personen ifråga klarar sig själv, eventuellt med hemtjänst, kanske det i nuvarande situation med en för liten tillgång på särskilda boenden kan bli tal om en återflytt. Personen kan emellertid ha rotat sig så på det särskilda boendet att en återflytt bör undvikas. Ett kvarboende på det särskilda boendet bör emellertid vara utgångsläget men att andra lösningar kan bli aktuella beroende på hur det ser ut i de enskilda fallen.
Många äldre har inte internet och i dg läggs mycket av den kommunala informationen
ut på kommunens hemsida. En del information kan man möjligen få via lokaltidningar. Men det handlar också
mycket om ansökningar och bilagor till dessa som ska fyllas i, deklarationer m.m. Oftast är det anförvanter som hjälper till med detta. Men de som inte har anförvanter hur får dom den hjälpen? En lösning är att det finns en lättillgänglig service med en fysisk person där det går att få hjälp med detta. En person som är stationerad i
Skogsbo men som också bör kunna ambulera mellan de olika äldreboendena och göra hembesök. Är ni beredda att medverka till en lösning med sk äldreombud eller har ni andra förslag till hur frågan kan lösas?
4. Det förslag som presenterats av dig/PRO förefaller mycket bra. VärmdöCentern kommer att aktivt arbeta för att förslaget blir verklighet.
Hur ser ni på den nuvarande närtrafiken, dvs linjesträckningen för buss 467, och zonindelningen vad gäller kollektivtrafiken? Är det rimligt att pensionärer ochrörelsehindrade ska vara tvingade att byta buss för att komma från t.ex. Styrmannen till vårdcentralen och/eller något köpcentra? Är det rimligt att en resa från Brunn till
vårdcentralen ska kosta mer för att man bor på Ingarö och inte på andra sidan Kolström?
5. Vad avser zonindelningen så är VärmdöCentern motståndare till nuvarande indelning. Tyvärr ligger frågan inte i våra händer eftersom kollektivtrafiken är en landstingsfråga. Vi har emellertid försökt påverka landstinget att ändra den orättvisa zonindelningen och kommer att fortsätta med det. Vi hoppas att vi så småningom kommer att lyckas. Vad avser närtrafiken är det på samma sätt som med zonindelningen, det är en landstingsfråga. Vi kommer emellertid även här att verka för att antalet bussbyten ska minimeras. När det gäller närtrafik så kanske kommunen kan sponsra en sådan linje/linjer och därmed få landstinget/SL att införa en mer brukarvänlig linjesträckning.
Avslutningsvis vill jag framhålla att VärmdöCentern har för avsikt att arbeta för att pensionärskollektivet ska få ett större inflytande på frågor som angår dem. Vi tycker inte att det fungerat särskilt bra under den nuvarande mandatperioden. Därför måste samrådsformerna utvecklas. I ett sådant utvecklat forum kan alla de ovan nämnda frågorna behandlas gemensamt och pensionärerna kan där dela med sig av sina erfarenheter. Detta skulle inte bara ge bättre och snabbare lösningar utan även underlätta pensionärernas delaktighet i kommunens angelägenheter samt befrämja demokratin.
Andra bloggar: Mårtensson
Publicerat av
Stefan Mårtensson
måndag 23 augusti 2010
Nu finns VärmdöCentern som grupp på facebook
fredag 20 augusti 2010
TRÄFFA SKÄRGÅRDSLANDSTINGSRÅDET
I morgon den 21 augusti kan du träffa Gustav Andersson, centerpartistiskt skärgårdslandstingsråd i Värmdö.
Besöksstatistiken för nya hemsidan
Snart kommer valaffischerna upp...
onsdag 18 augusti 2010
SENIORPOLITIK FRÅN VÄRMDÖCENTERN
I Nacka VärmdöPosten kan vi läsa en debattartikel om seniorer signerad VärmdöCenterpartisterna Henrik Paulsen och Ina Ununger, länk
Debatt: C vill förbättra för våra seniorer
DEBATT 11:00 | 17 augusti Många medlemmar i VärmdöCentern är av den uppfattningen att pensionärer inte ska betala mer skatt än andra, skriver Henrik Paulsen och Ina Ununger.
Tyvärr kan vi endast påverka detta indirekt då frågan ligger på riksplanet. Vi vill dock förbättra för Värmdös seniorer på andra sätt. Vi kommer att arbeta för att det byggs fler seniorboenden under kommande mandatperiod, samt erbjuda en bättre tillgång till särskilt boende för de som har sådant behov.
Vi vill också att det införs en garanti för att även maka/sambo ska beredas samboende då den andra maken bedömts vara i behov av särskilt boende.
VärmdöCentern vill även införa en funktion, en ombudsman eller annan beredskap, som kan hjälpa seniorer med diverse ansökningar och annat, vilka kan vara svåra att hantera då man blivit äldre, särskilt om man inte använder dator.
Vi vill även förbättra den mathållning som kommunen erbjuder våra Värmdöbor, inte minst på våra äldreboenden. Det ska satsas på mer aptitlig, god och näringsrik mat, gärna lokalt odlad, vilket bör ställas som krav i våra upphandlingar.
VärmdöCentern vill även att våra seniorers möjlighet att påverka beslut som angår dem ska väsentligt förbättras. Vi tror nämligen att de erfarenheter som seniorer skaffat sig under ett långt liv är oumbärliga för att åstadkomma bästa möjliga kommunala beslut avseende seniorerna själva.
Ett stöd för oss i valet kommer därmed att gynna en utveckling för höjd livskvalitet för Värmdös seniorer.
Henrik Paulsen, Ordförande i VärmdöCentern
Ina Ununger, Ledamot av socialnämnden och kommissionen Trygg i Värmdö
RUT eller Butler?
tisdag 17 augusti 2010
måndag 16 augusti 2010
Butler eller RUT? - Valet är ditt
onsdag 11 augusti 2010
Intervju med VärmdöCenterns Henrik Paulsen i NVP
"C i Värmdö bråkigast i klassen
VAL 2010 09:23 | 10 augusti Trots att Centern i Värmdö sitter vid makten är de långt ifrån nöjda med mandatperioden.
– Ekonomin har förbättrats, men uppriktigt sagt kan jag inte komma på så mycket mer positivt, säger partiets ordförande Henrik Paulsen.
Att mandatperioden har varit turbulent för alliansen i Värmdö har väl knappast gått någon förbi. Centern har förvisso suttit vid makten, men det har inte hindrat dem från att ofta komma med tuff kritik inifrån.
När Henrik Paulsen ombeds räkna upp vilka beslut som varit positiva blir listan kort. Däremot finns det betydligt fler saker han hade velat hantera på ett annat sätt.
Kritisk på flera punkter
Bristfällig markpolitik, exempelvis där Paulsen anser att Värmdö sumpade möjligheten till en riktigt bra affär genom att inte förvärva Hemmestatorp. Den nya nämndstrukturen, numera skrotad, som Paulsen anser var odemokratisk då flera partier hamnade helt utanför.
Dessutom skulle han gärna skrota hela den nya köp- säljorganisationen så fort det bara går. Inte minst på grund av de problem den skapat för skolorna.
– I skolan har två nämnder ansvar för samma område, det har blivit två kaptener som ska styra en och samma skuta. Det har inneburit ett otydligt ledarskap som inte har varit bra för någon, säger Henrik Paulsen.
Och även om han säger att skolan, äldre, ungdomar och miljön är de områden Centern värnar mest om är det just skolfrågan som verkar engagera allra mest.
Där ser Henrik Paulsen också tillbaka på Centerns kanske mest lyckade insatser. Inte minst genom att man lyckades avskriva Brunns gamla underskott.
– Vi vill börja jobba med en ny budgetmodell för att det inte ska få sådana negativa effekter för barnen när en rektor inte kan hålla budget. Håller man budget två år i rad efteråt tycker vi att ett sådant underskott ska skrivas av, säger Paulsen, som också vill se att rektorer får ett tidsbegränsat förordnande.
– Sköter man sig får man ett nytt förordnande, annars får man det inte.
Centern har också drivit igenom målsättningen att Värmdös skola ska höra till länets fem bästa 2014, men då behövs mer resurser till skolan.
– Vi tycker att det har bantats för mycket ekonomiskt, vi måste tillföra medel. Inte nödvändigtvis till fler lärare, men fler behöriga lärare, säger Henrik Paulsen.
Men även om Centern i Värmdö lätt kan uppfattas som ett oppositionsparti deklarerar han att de helst fortsätter styra kommunen i en borgerlig allians. En målsättning som dock inte innebär några stängda dörrar gentemot andra samarbetspartners.
Du tror inte att det kan uppfattas som en svaghet av väljarna?
– Nej, jag tror att de som röstar på oss gör det för att de tycker att vi har ett bra program och vill att det ska få så stort genomslag som möjligt, säger Henrik Paulsen.
Tre frågor till Henrik Paulsen
Skattesänkning?
– En skattesänkning är viktig! Vi har högst skatt i länet, och även bland de högsta VA-taxorna – så det är dyrt att bo i Värmdö. Det handlar om en skattesänkning på minst 40 öre under fyra år. Som det är i dag bor personer på Värmdö men skriver sig på annan ort, så det kan finnas pengar att tjäna.
Ni har föreslagit nya båtförbindelser mellan Värmdös öar, är det värt pengarna?
– Tveksamt, risken är att få kommer att nyttja det. Finns det ett underlag är det en jättebra idé, så det kan vara värt att pröva.
Du har som privatperson undertecknat en debattartikel om ”havererad demokrati” i Värmdö, är inte det märkligt då ni sitter vid makten?
– Jo, kanske. Men jag tyckte att det låg mycket i det som skrevs, därför tycker jag att det var ett bra sätt att visa mitt stöd.
Anders Milde"
Publicerat av
Stefan Mårtensson
Andra bloggar: Mårtensson
tisdag 10 augusti 2010
Ny hemsida för VärmdöCentern
onsdag 4 augusti 2010
Rättvisa och snabbare bygglov
Ännu en debattartikel i ett angeläget ämne från VärmdöCenterpartister.
Debatt: C vill ha snabbare och rättvisare bygglov i Värmdö
DEBATT 13:00 | 03 augusti Hur bygglov beviljas undrar säkert en och annan Värmdöbo. Besluten fattas nämligen vid hemliga möten dit allmänheten inte har tillträde. VärmdöCentern vill ändra på detta och starta en försöksverksamhet med öppna bygglovssammanträden.
Kommunen ska inte heller behandlas gynnsammare än dess medborgare då kommunen ansöker om bygglov. Så är det tyvärr idag. Det tycker vi är oacceptabelt då den kommunala likabehandlingsprincipen givetvis ska gälla även vid givandet av bygglov.
Ett aktuellt exempel där kommunen inte följt denna princip är Grantomta Sporthall där Värmdö kommun gett sig själv marklov, trots att underlagen aldrig skulle ha accepterats om de getts in av en enskild.
Här röstade VärmdöCentern som enda parti emot denna ansökan. Vi tycker också att det är helt oacceptabelt att kommunen inte alltid själv söker bygglov och faktiskt svartbygger, detta då vi menar att en kommun ska föregå med gott exempel och inte söka bygglov i efterhand.
VärmdöCentern avser därför att med kraft verka för att kommunen inte ska ha en gräddfil som bygglovssökande.
För att uppnå detta syfte är det viktigt att byggnadsnämnden blir bättre på att motivera sina beslut. Dessutom vill VärmdöCentern korta bygglovsköerna samt utveckla och förbättra bygglovsservicen.
För att minska krånglet och byråkratin ska det bli möjligt att söka bygglov på nätet.
VärmdöCentern vill även premiera klimatsmart byggande genom en kraftigt reducerad bygglovsavgift.
Henrik Paulsen
Stefan Mårtensson
ledamot respektive ersättare i byggnadsnämnden i Värmdö kommun