Värmdöcentern är det kompetenta, öppna, borgerliga och växande partiet i Värmdö kommun
onsdag 29 december 2010
GOTT NYTT ÅR!
tisdag 28 december 2010
En viktig och angelägen debattartikel
Vården sviker de misshandlade barnen
Publicerad: 25 december 2010, 19.26. Senast ändrad: 25 december 2010, 19.28
Bristfällig kunskap hos vårdpersonal i kombination med otydliga rutiner kan innebära att ett våldsutsatt barn skickas hem utan vidare åtgärder, i värsta fall med dödliga konsekvenser. En rad åtgärder måste vidtas för att säkerställa att personal i vården får kunskap om hur de kan upptäcka barn som far illa. Det skriver barnombudsmannen Fredrik Malmberg tillsammans med en rad läkare och specialister.
Sverige har förbjudit barnaga och färre barn utsätts för våld i hemmet nu jämfört med för 30 år sedan. Det är viktiga framsteg, men mycket återstår. Våld mot barn är fortfarande ett av de allvarligaste hoten mot barns liv, hälsa och utveckling i Sverige.
Misshandlade barn kommer till hälso- och sjukvården med problem som är direkt eller indirekt relaterade till övergrepp. Det kan handla om buksmärtor, bristande längd- och viktutveckling, frakturer, kramper, blåmärken, sårskador, huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet. För att förstå de bakomliggande orsakerna till barnens besvär krävs kunskap om barnmisshandelns uttryck och konsekvenser.
Bristfällig kunskap hos personalen i kombination med otydliga rutiner kan innebära att ett våldsutsatt barn skickas hem utan vidare åtgärder, i värsta fall med dödliga konsekvenser. Under 2010 har flera kartläggningar genomförts i syfte att undersöka vårdens förmåga att se och agera till skydd för våldsutsatta barn. Dessa kartläggningar visar att hälso- och sjukvården saknar den kompetens och de rutiner som krävs för att efterleva lagstiftningens krav om att vårdpersonal ska anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att ett barn far illa.
Varje år dödas i genomsnitt fem barn i åldern 0-14 år i Sverige. Ännu fler barn får livslånga funktionshinder som en följd av brutalt våld. Den statliga utredningen om barnmisshandel från 2001 visade att en halv procent av barnen i varje årskull utsätts för grov, upprepad misshandel. Det motsvarar 3000 barn i åldern 0–6 år. En nationell kartläggning om våld mot barn som Allmänna barnhuset och Karlstads universitet utfört visade att 15 procent av samtliga elever i deras elevundersökning blivit slagna av sina föräldrar eller någon annan vuxen i hemmet.
Barn berättar sällan själva om det de utsätts för. I en studie från Linköpings universitet och Landstinget i Sörmland omfattande 8500 barn uppgav vart sjunde barn sig vara utsatt för våld av föräldrar eller vårdnadshavare. Men bara knappt en tiondel av dessa barn uppgav att de pratat med någon utomstående vuxen om våldet.
En akademisk avhandling som presenterades den 17 december vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har granskat journalerna för barn som fått diagnosen fysisk misshandel eller blivit utsatta för sexuella övergrepp. Av de barn som sjukvården har gett diagnosen fysisk misshandel fanns bara anteckningar om anmälan till socialtjänsten i hälften av fallen. Ännu färre – 22 procent – hade anmälts till polisen. För barn som fått diagnosen sexuella övergrepp var motsvarande siffror 62 och 50 procent. Barnen har alltså fått en diagnos bekräftad, ändå har i många fall ingen anmälan gjorts.
Avhandlingens dystra resultat tycks vara en del av ett större mönster. En nationell enkätundersökning bland samtliga utbildningschefer för blivande barnläkare som publicerades i Läkartidningen i år visar att endast en fjärdedel av landets blivande barnläkare har fått utbildning om misshandel och vanvård av barn. På de sex största klinikerna, där hälften av alla barnläkare utbildas, har knappt en av sex ST-läkare fått sådan utbildning. Bland nyblivna barnläkare var motsvarande andel en tredjedel. Utbildningscheferna var eniga om att det finns ett omfattande behov av mer utbildning på området.
Tandvården är en annan viktig del av barnens skyddsnät. Tandläkare har goda förutsättningar att upptäcka barn som utsätts för våld eftersom alla barn kallas regelbundet till tandvårdsbesök och mer än hälften av alla misshandelsskador på barn visar sig i mun-, huvud- och halsregionen.
Barnombudsmannen har nyligen kartlagt hur utsatta barn uppmärksammas i folktandvården. Enkäten har besvarats av 95 procent av samtliga kliniker. Kartläggningen visar på stora skillnader mellan olika landsting avseende hur många kliniker som gjort orosanmälningar till socialtjänsten. Klinikerna kontaktar endast undantagsvis socialtjänsten när ett barn trots upprepade kallelser uteblir helt från tandvårdsbesök. En majoritet av klinikcheferna bedömer att deras personal har behov av ytterligare stöd för att kunna agera när de möter barn som de misstänker har blivit utsatta för våld och övergrepp, omsorgssvikt eller dental försummelse.
Sverige har förbundit sig att genomföra FNs konvention om barnets rättigheter. Enligt artikel 19 i barnkonventionen är vi skyldiga att vidta "...åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barn mot alla former av fysiskt och psykiskt våld, skada eller övergrepp …” Kartläggningarna visar att vi inte lever upp till de krav barnkonventionen ställer.
Nu krävs en rad åtgärder för att säkerställa att personal i vården får kunskap om hur de kan upptäcka barn som far illa. Personalen måste också veta hur de ska agera.
• Regeringen bör i högskoleförordningen införa bestämmelser om att ovanstående krävs av studenten för läkar-, tandläkar- och sjuksköterskeexamen.
• Socialstyrelsen bör meddela föreskrifter om att det av läkaren och tandläkaren krävs god kännedom om ovanstående för att uppnå specialistkompetens inom pediatrik och pedodonti.
• Landstingen måste säkerställa att vårdpersonal och tandvårdspersonal deltar i obligatorisk fortbildning om hur man upptäcker barn som far illa och de krav anmälningsplikten ställer.
• Chefer inom vården och tandvården ska säkerställa att personalen har kännedom om vilka rutiner som gäller vid misstanke om att barn far illa.
• Landstingen bör få i uppdrag att föra statistik, följa upp och rapportera till Socialstyrelsen hur många anmälningar som görs av vården och tandvården angående misstanke om att barn far illa.
Barnkonventionen förpliktigar. Barn som far illa är beroende av att professionella i vården har förmåga att se och agera.
FREDRIK MALMBERG
barnombudsman
MARGARETA BLENNOW
barnhälsovårdsöverläkare, Södersjukhuset
GÖRAN DAHLLÖF
professor i Pedodonti, Karolinska Institutet
OLOF FLODMARK
professor i barnneuroradiologi, Karolinska Institutet
STAFFAN JANSSON
professor/barnläkare, Karlstads och Örebro universitet
THERESE JONSSON
leg tandläkare, Karolinska Institutet
GUNILLA KLINGBERG
ordförande Sveriges Tandläkarförbund
MARIE KÖHLER
barnhälsovårdsöverläkare, Region Skåne
ANNA-CARIN MAGNUSSON
specialistsjuksköterska, Barnskyddsteamet, Karolinska US
THOMAS MÅRTENSSON
barnläkare, Karolinska US, Huddinge
GABRIEL OTTERMAN
barnläkare Astrid Lindgrens Barnsjukhus
KRISTINA PALM
barntandläkare, Jämtlands läns landsting
BJÖRN TINGBERG
medicine doktor, specialistsjuksköterska, barnskyddsteamet, Karolinska US
CHRISTER ULLBRO
ordförande i Svenska Pedodontiföreningen, klinikchef
torsdag 23 december 2010
GOD JUL
måndag 20 december 2010
Spara eller slösa?
I en debattartikel på NVP.se har jag påtalat att Värmdö kommun har mycket högre personalkostnader räknat per medborgare i förhållande till andra komuner i länet. I jämförelse med snittkommunen är våra kostnader så pass mycket högre att det motsvarar 1.50 på skatten eller cirka 5.000 kr per medelinkomsttagare. Solna kommun är extremen åt andra hållet med bara hälften så hög personalkostnad. Vid gårdagens komunfullmäktigemöte väckte jag frågan om det inte fanns anledning att effektivisera administrationen och därigenom kunna sänka skatten för de skattetyngda Värmdöborna, och/eller att istället satsa pengarna på verksamheterna, såsom skolorna och åldringsvården med mera. Att jag här trampat på en öm tå bev uppenbart då miljöpartisten Olle Matsson ifrågasatte siffrorna och menade att skilnaderna skulle kunna bero på olikheter mellan kommunerna såsom antal barn i skolan med mera. Jämförelser gjordes här med Solna. Jag är fullt medveten om att det finns olikheter mellan kommunerna, men till dess något annat bevisats så är jag av den meningen att olikheterna endast till viss del kan förklara de stora skillnaderna. Vad gäller Solna har jag aldrig gjort några siffermässiga kalkyler utifrån denna kommuns förhållanden. Här är det också så att denna kommuns låga skatt beror på att man där för en aktiv markpolitik som tillför kommunkassan stora belopp. Denna del av den kommunala verksamheten har som bekant varit sorgligt eftersatt i Värmdö under hela den förra mandatperioden, stora belopp har förlorats på missade marköp såsom Hemmestatorp och Storskogen med mera . Själv har jag alltid uppfattat moderaterna som ett parti som vill vara återhållsama med att beskatta medborgarna. På riksplanet lever man också upp till denna målsättning, men på Värmdö har man inte alls samma ambitioner. Jag menar därför att de som marknadsför sig under benämningen moderater på Värmdö inte är några moderater utan något annat, möjligtvis före detta moderater. Så Värmdöbor, en skattesänkning den ligger långt fram i en mycket oviss framtid.
Henrik Paulsen (C)
Full fart ända in i kaklet
Protokollsanteckning avseende skolinspektionens inspektion av Värmdö skolor 2011
Skolinspektionen kommer som redan tidigare meddelats att under 2011 genomföra en inspektion av Värmdö skolor. Det noteras att inspektionen kommer att inleda sin inspektion den 21 januari samma år.
Mot bakgrund av att VärmdöCentern inte är representerad i någon nämnd från ochimed 2011-01-01 erbjuder det utmaningar att säkerställa en komplett bild av den politiska bilden av hur Värmdö skolor fungerar.
När frågan aktualiseras av undertecknad i samband med en översiktlig rapport meddelar den tillträdande ordföranden i en av de ansvariga nämnderna att “VärmdöCentern kan utnyttja sig av sina politiska sekreterare”. Huruvida man kommer att yttra sig vid dessa möten råder det oklarhet om. Självklart är yttranderätt en förutsättning för en meningsfull dialog. Det förefaller märkligt att man inte redan nu kan meddela att VärmdöCentern kommer att få yttranderätt för sina politiska sekreterare i dessa sammanhang. Att enbart få närvara, men med munkavle framstår som klart stötande.
VärmdöCentern menar att både förvaltning och de politiskt styrande bör vidta åtgärder för att i de aktuella nämnderna ej representerade partierna kan involveras i processen. I annat fall kan VärmdöCentern se sig nödsakad att inleda egna diskussioner och processer med inspektionen.
Skolinspektionens inspektion är viktig. Man bör säkerställa att det på bästa sätt tas tillvara den kunskap som samlas. Det är speciellt viktigt att processen blir maximalt inkluderande, även politiskt. Särskilt eftersom VärmdöCentern har drivit ett antal frågor på skolområdet.. Några av dem i opposition till den nuvarande majoriteten som till exempel frågan om hur utbildningsverksamheten ska vara organiserad i Värmdö.
Protokollsanteckning rörande remissvar om distansundervisning
Undertecknad vill uttala att distansundervisning i sig är positiv. Det nu föreliggande förslaget skapar ett välbehövligt ramverk för denna verksamhet. Det aktuella förslaget som kommunen har att yttra sig över rör en begränsad del av distansundervisningsområdet.
Däremot är det olyckligt att enbart förslag till yttrande sänts ut till ledamöterna. Själva förslaget har inte distribuerats. Hanteringen har inneburit att beslutet om yttrande delvis kan ha brister i kvaliteten.
VärmdöCentern förutsätter att den inträffade hanteras och dokumenteras inom ramen för det kvalitetssystem som håller på att utvecklas.
Andra bloggar: Mårtensson