söndag 31 oktober 2010

Eftervalsdebatt i VärmdöCentern

Det pågår en offentlig eftervalsdebatt inom VärmdöCentern.
I en artikel i Nacka VärmdöPosten skriver tre medlemmar så här, länk:

Debatt: Centern utanför Alliansen – tragiskt, onödigt och olyckligt

DEBATT 09:20 | 12 oktober Värmdöcentern gjorde ett bra val med 300 nya röster, eller 30 procent, och ett nytt mandat. Några kandidater fick många personröster. Kanske var det till och med där det nya mandatet vanns.

Vi och de flesta i Värmdöcentern ville fortsätta samarbetet i Alliansen. Det var också något som vi meddelat väljarna i valet och som man väntade sig. Vi vill gärna säga att vi heller inte haft några svårigheter att bli lyssnade på, till exemepel om spårbilar eller i frågor om samhällsplanering, bara det gjorts på ett förtroendefullt sätt.

Förtroendet för Värmdöcentern har dock undergrävts genom vissa personers kritik av Alliansen i ord, tal och blogg. Detta har av Alliansen uppfattats som knivhugg i ryggen. Ständigt nya förslag från centern strax innan kommunstyrelsens sammanträde som avvikit från Alliansens förslag har överraskat och irriterat. Centern har uppfattats som oberäknelig. Så beskriver m, fp och kd själva orsaken till att man inte längre vill ha med centern i Alliansen, utan nu gjort upp med Miljöpartiet.

Undertecknade medlemmar i Värmdöcentern har på de interna kretsmötena i partiet kritiserat uttalanden, artiklar och blogginlägg som skadat förtroendet för Värmdöcentern. Trots detta har beteendet upprepats.

I ett samarbete mellan flera partier går det inte att uppträda på detta sätt. Det är särskilt sorgligt att det är några få personer i Värmdöcentern som åstadkommit den misstämning och brist på förtroende som utmynnat i att vi uteslutits från Alliansen. Tragiskt, onödigt och olyckligt.

Centerpartiet kommer nu att ställas utanför inflytande i kommunstyrelsen och i andra nämnder och styrelser.
Det försvårar möjligheterna att i kommunen driva på för våra förslag om att slå vakt om Värmdös natur och grönområden, förbättra skolan, trafiken, äldrevården, öppenheten och dialogen mellan kommun och medborgare.

Vi noterar dock att den nya Värmdökoalitionen ser fram emot att Centern skall kunna återkomma som samarbetspartner om de interna problemen kan redas ut.

Hans Lindqvist
Lars Alenfalk
Annette Olofsson Fors

Medlemmar i Värmdöcentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar