lördag 2 oktober 2010

Vilken plattform ska VärmdöCentern har under den kommande mandatperioden?

I ett mail till medlemmarna i VärmdöCentern skriver ordföranden Henrik Paulsen så här efter den tidningsartikel som Nacka Värmdö Posten publicerat, länk:

"Jag har idag fått uppgift om att vi för närvarande inte är inkluderade i processen för att ta fram en ny politisk ledning av kommunen. Däremot kommer de andra Allianspartierna att på medlemsmöten besluta om man vill släppa in oss i ett samarbete. Detta kommer att ske på de möten partierna kommer att ha nu på måndag. Därefter får vi besked av dem. För närvarande är vi således inte med i diskussionerna om hur allianssamarbetet ska se ut under nästa mandatperiod. De andra allianspartierna har haft ett antal möten med miljöpartiet. Det verkar därför rimligt att även VärmdöCentern kommunicerar med en av de andra vinnarna i valet. För att ta tillvara VärmdöCenterns intressen har jag därför träffat en representant för miljöpartiet i dag för ett förutsättningslöst samtal kring hur den politiska ledningen kan se ut under nästa mandatperiod.


Tyvärr fanns det inga möjligheter att få till ett snabbt möte i VärmdöCentern denna vecka, vilket jag beklagar. Som jag sa igår så tycker jag att vi använder tiden fram till kretsmötet till att utbyta ideér och åsikter via mail. Denna mailväxling kan vara ett bra underlag till kretsmötet. Jag föreslår också att vi reflekterar över följande olika alternativ inför kretsmötet.

1. Vilka sakpolitiska krav måste vara uppfyllda för att vi ska acceptera att vara med i ett Allianssamarbete, givet att vi blir inviterade till det? Vilka krav ska vi ställa på poster för att ingå i ett samarbete?

2. Om vi inte blir inviterade till ett allianssamarbete, ska vi då gå i opposition eller ska vi försöka finna andra konstellationer?"

I en bloggpost om bland annat detta skriver Hans Lindqvist så här:" Värmdöcenterns naturliga tillhörighet är Alliansen. Värmdöcentern skulle förlora allt inflytande om vi ställer oss utanför Alliansen eller om vi agerar så med egna krav och uttalanden att Alliansen inte vill ha oss med. Om vi står utanför får vi ingen eller dålig representation av egen kraft i nämnder och styrelser med våra tre mandat. Ska vi gå i koalition med s och v ..?

VärmdöCentern måste göra allt för att fortsätta i Allians för Värmdö."

I ett inlägg till medlemmarna skriver Stefan Mårtensson så här, länk:
"År 2006 inleder det dåvarande VärmdöCentern ett allianssamarbete. Vi blir mottagna ganska kyligt. Vi får bocka och niga för att komma med

Första frågan utifrån detta är inte om vi ska bryta samarbetet, givet att vi får vara med eller vara med i det.
Den kloka första frågan är enkel: Vad har vi fått ut av Allianssamarbetet under perioden 2006-2010.
Vilka har fördelarna och nackdelarna varit?

När dessa frågor är vädrade kan det finnas anledning att diskutera nuläget.
Utifrån resultatet av de första frågorna och nuläget får man lägga en strategi.
Den blir självklart avhängig om vi är välkomna i alliansen eller ej.
Samtidigt måste vi inse att vi inte kan vara tiggaren som kommer med mössan i hand eller tvinga oss till ett samarbete med dem som inte vill. Trots allt är vi bland vinnarna i valet. Bengts analys är här tankvärd och klok.

Sannolik var det så att Värmdövalet 2010 var ett missnöjesval. Vad kan vi dra för slutsatser av det?
En är tyvärr väldigt klar. Om vi inte skärper oss under mandatperioden kommer vi förutom sverigedemokraterna ha ett lokalt (missnöjes)parti. Potentialen är 12-10% i det korta perspektivet. Frågan är hur vi hanterar detta som Värmdöcentern?

Nu gäller det fundera vad som är långsiktigt bäst. Erfarenheten från Danderyd, Lidingö och Vaxholm är tydlig. Man måste inte alltid finnas vid maktens köttgrytor för att bli ett framgångsparti. Det är viktigare att ha integritet och driva rätt frågor. Det är något som vi också borde tänka på.

Vad vill vi? Är vi nöjda med att vara ett 5,6% parti eller har vi större ambitioner? Om vi har det vad krävs då av oss? Vad måste vi göra för att uppnå vår vision? Har vi förresten en vision?

När några av "de gamle" talar om att vi ska lyssna till er är det riktigt. Samtidigt har ni gamla bara förmått att vara ett två-mandatsparti under en lång följd av år. Det är nu när vi genom kombinationen av gamla och nya blir ett 3-mandatsparti. Vad skapade vår framgång i 2010 års val? Nu gäller det att ställa frågan om hur stora vi ska bli. Då gäller det att titta på sakfrågorna och hur vi kan få framgång i dessa.

-Är vi i en regerande konstellation måste vi visa resultat.
-Är vi utanför en sådan måste vi formulera de bästa budskapen och skapa den bästa mobiliseringsstrategin.

Det är lätt att snöa in i ett enkelt för eller mot alliansresonemang. Det är föga konstruktivt. Det viktiga frågan för oss som Värmdöcentern är vad vi vill åstadkomma uthålligt. Vill vi bli bland de riktigt framgångsrika kommunpartierna i Stockholms län eller är det ok att vara bland de mediokra?

Det finns framgånsrika exempel. Här måste förebilderna finnas.
LidingöCentern visade på något intressant genom att gå från 6,14% till 16% eller som Danderydscentern som gick från 16,7% till 20,76% eller vad gjorde Vaxholmscentern som gick från 6,53% till 12,21%. Vad kan vi lära oss av dessa framgångsexempel?

Enligt dem själva ligger framgången i fokus på sakfrågorna. Det borde det göra även för oss. Sedan borde vi prata med Lidingö, Vaxholm, Danderyd och även Täby för att lägga ut vår framgångskurs. Sedan kan vi fundera över vad som skapade framgångsrika Värmdöpolitiker, historiskt? Vad gjorde PO Larsson framgångsrik som politiker? Finns det något att lära av hans sätt att vara politiker?

Jag menar att det är dessa resonemang som bör vara basen för att vi ska kunna lägga grunden till en framgångsresa för VärmdöCentern!
Då har vi förutsättningarna att bli inflytelserika och skapa resultat."

VärmdöCentern vill gärna ha din åsikt.
Hur vill du att VärmdöCentern ska agera under den kommande mandatperioden i och vilken konstellation sak man tillhöra?

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar