måndag 26 oktober 2009

Förslag till utredningsuppdrag om resursskolan

Förslag till utredningsuppdrag om resursskolan mm.

Detta översändes den 21/22 oktober 2009 till ledande Alliansföreträdare.

Utredningsuppdrag om resursskolan inom Värmdö kommun samt vissa verksamheter som har samband med detta.

Bakgrund

Utbildningsnämnden i Värmdö kommun har den 15 juni 2009 beslutat att hemställa att kommunstyrelsen tillsätter en utredning om den så kallade resursskolan inom Värmdö kommun.

I dag beställer utbildningsförvaltningen av produktionsstyrelsen tjänster för elever med särskilda behov. Denna verksamhet är PROVARMDO organiserat som ett eget rektorsområde.

Utredningens uppdrag

Utredningen ska presentera ett underlag för att kunna

-organisera verksamhet, framförallt utbildning och utveckla pedagogik och arbetsformer för elever med särskilda behov inom socialförvaltningens område och utbildningsnämndens verksamhetsområde. Utredningen ska redovisa förslag som inom i dag existerande anslagsramar som har till syfta att förbättra studieresultaten, belyser hur motivationen hos dessa elever kan ökas, samt hur ledning och uppföljning bör vara organiserad. Utredningen bör särskilt belysa och ge förslag till hur man kan organisera samarbetet mellan socialförvaltning och utbildningsförvaltning inom detta verksamhetsområdet.

I det material som utredningen redovisar ska särskilt belysas:

- EErfarenheter av olika typer av organisation, metoder och pedagogik av skolverksamhet för elever med särskilda behov i andra kommuner.

- IIInternationellt intressanta organisationsformer, metoder och pedagogik bör också redovisa

- SSärskilt bör utredningen beskriva vilka framgångsfaktorer som kan definieras i anordnandet av sådan undervisning utifrån nationella och internationella erfarenheter.

- UUtredningen bör belysa goda exempel på undervisning för elever med särskilda behov som är offentligt organiserade verksamheter, såväl som verksamheter organiserade privat som inom den sociala ekonomins verksamhetsområden.

- MMöjligheten att införa ett sk ”pengsystem” inom detta verksamhetsområde.

Utredningens organisation

Utredningen leds av en parlamentarisk ledningsgrupp med representanter för samtliga partier i kommunfullmäktige. Utredningens ordförande ska vara en centerpartist.

Utredningen ska ha en referensgrupp som består av representanter för UKÄ kontoret, PROVARMDO, socialförvaltningen, brukare, elever och föräldrar

Utredningsarbetet ska utföras av en externt hämtad utredare.

Utredningen ska presentera sitt arbete senast den 31 maj 2010.

Skrivet av

Stefan Mårtensson


Andra bloggar: MÅRTENSSON, Hemmesta Hasse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar