söndag 25 oktober 2009

Rapport från ett möte i Bygg-, Miljö-, och Hälsoskyddsnämnden

Här kommer en rapport från vad centern tyckte på senaste mötet med Bygg-, Miljö och Hälsoskyddsnämnden den 20 oktober . Formen är protokollsanteckningar som är ett sätt att förklara och understryka vad man menar när det fattas politiska beslut.

Protokollsanteckning avgående handlingar till Bygg-, Miljö och Hälsoskyddsnämnden.

Nämndens ledamöter får till varje sammanträde omfattande mängder material. För dem som även sitter i nämndens arbetsutskott kommer detta material ofta i det närmaste i dubbla upplagor.

En inte obetydlig av det skriftliga materialet har låg läsbarhet och kvalitet. Detta har påpekats av nämndens ledamöter. Bilder skulle med fördel kunna distribueras elektroniskt. Därigenom skulle besluten kunna vila på en bättre och mera kvalitetssäkrad grund.

Huvudproblemet är att den stora mängden papper är ett betydande miljöproblem. Det är förvånande att till exempel miljöpartiet sätter personlig bekvämlighet framför att lösa ett betydande miljö och resursproblem.

Lösningen är enkel: genom att så fort som möjligt distribuera handlingarna till nämnden elektroniskt. Det skulle spara miljön och göra kontorets flöden enklare. Resultatet skulle kunna bli ytterligare kortade bygglovsköer.

En försöksverksamhet med elektroniska distribuerade handlingar skulle ha många fördelar. För dem som har så starkt förändringsmotsånd skulle man kunna tänka sig undantag där man får sammanträdesmaterial i pappersform För dem som inte har en portabel dator skulle man kunna få låna en sådan under den tid man är ledamot.

Det är min bedömning att elektronisk ärendehantering i alla led kan spara stora pengar för nämnden och skattebetalarna.

Här bör nämndens ledamöter går före till nytta för medborgarna och miljön

Protokollsanteckning angående strandskyddspolicy

Värmdö kommun har utarbetat en strandskyddspolicy för att skapa en förutsägbarhet om vilka regler som gäller i strandområden. För detta har man rönt berättigad positiv uppmärksamhet. Policyn skyddar miljön och skapar trygghet och tydlighet för medborgare, näringsidkare och andra intressenter om vad som gäller i strandzonerna i Värmdö kommun.

Nu har den nya strandskyddslagen gjort stora delar av gjort kommunens standskyddspolicy inaktuell. Därför vill miljökontoret avskaffa den nu gällande lokala policyn. Genom att en ny lag reglerar skyddet för stranskydde blir det viktigt att det finns tillämpningsregler som tydligt beskriver hur den nya lagen ska tolkas. Här är naturvårdverkets handbok i ämnet en utmärkt ersättare till den lokala policyn. Samtidigt bör kommunfullmäktige tillsätta en beredning/grupp som utformar en ny lokal policy som är anpassad till den nya lagen. Genom att göra så säkerställs att Värmdö kommuns mest känsliga områden inte offras för kortsiktiga och populistiska syften utan tryggas för kommande generationer samtidigt som näringslivet får goda förutsättningar för att skapa en levande skärgård.

Förhandsbesked om tillbyggnad av vårdcentralen på Djurö.

Under lång tid har oroliga invånare undrat vad som sker med vårdcentralen på Djurö. Kommer den att försvinna eller kommer den att byggas ut? Vid sammanträdet den 20 oktober fanns en ansökan om förhandsbesked från Värmdö bostäder som är hyresvärd för landstingets vårdcentral.

Ansökan uppfyller förutsättningarna för att ge ett positivt förhandsbesked. Därför är centern en stark anhängare av att bevilja detta. Genom en så snabb handläggning som möjligt, med bibehållen rättssäkerhet minskas tiden innan en komplett ansökan kan föreligga och Djuröborna och de andra som bor inom vårdcentralens upptagningsområde får sin efterlängtade utbyggnad av vårdcentralen.

Socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterns förslag till att återremittera ärendet förlänger tiden till vårdcentralen kan byggas ut. I värsta fall äventyras dess existens. Ansvaret av att pröva var en vårdcentral bör ligga långsiktigt har Värmdö bostäder och samhällbyggnadsnämnden.

Bygg- , Miljö- och Hälsoskyddsnämnden har att pröva ärendet enligt pla-n och bygglagen och miljöbalken. Den utvidgade prövning oppositionen gjort i detta ärende förvånar och det är svårt att hitta den lagliga grunden för.

Skrivet av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: MÅRTENSSON, Hemmesta Hasse




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar