lördag 17 oktober 2009

Nu är det dags att välja väg för centern inför valet 2010

Enligt överenskommelsen mellan Allianspartierna i Värmdö kommun ska partierna som ingår berätta om hur man vill göra med Allianssamarbetet senast i december 2009.
Att samarbetet ska bestå fram till valet, torde vara okontroversiellt.
Det ger möjlighet till ett gott inflytande för centern i styrelser och nämnder.

Samarbetet i Alliansen ska vara ett borgerligt samarbete. I några avseenden har samarbetet resulterat i borgerlig politik och goda politiska beslut. När tre år har gått kan man konstatera att Allianssamarbetet varit både vin och vatten. En hel del inkörningsproblem har varit förknippade med samarbetet. För centerns del har det resulterat i allt för få beslut av centerprägel. Även om budgeten för 2010 bär mer av en centerprägel. Det är bra. Sparsamhet, mindre byråkrater som ska ge mer verksamhet är centerpolitik.

Spelet kring resursskolan är ett annat exempel. Det resulterade i att centern kunde bevara skolan och få till en utredning om hur man bäst ska stötta barn och ungdomar med särskilda behov inom skolan och socialförvaltningens område.

Öppenhet och transparens inom kommunen är områden där centern vunnit framgångar.

Bevarandefrågorna, som Ekbacken och Djuröbadens pensionat är frågor där centern profilerat sig. Här krävs att de andra Allianspartierna blir mera lyhörda för att medborgarna önskar mera varsamma exploateringar.

Alliansen har missat att konkurrensutsätta och privatisera inom det tekniska området. Privat utbyggnad av avloppsnätet på Djurö och på Ingarö är två typiska borgerliga profilfrågor som centern har drivit. Ännu så länge utan att få gehör från de andra Allianspartierna.

Den så kallade nya organisationen, som haft en tydlig moderatstämpel fungerar dåligt. Här är det dags att lära av andra moderatstyrda kommuner som avskaffat denna typ av "slösa" organisation. En revidering av organisationen som tar bort köp och sälj, men som ger möjlighet till kundval borde vara en av grundstenarna ett framtida samarbete.

Kompetensen och den kvantitativa insatsen hos en del av de ledande företrädarna har varit bristande. Aktivitet och uppföljning har brustit hos några ledande befattningshavare. Någon har bytts ut, men fler borde bytas ut av kompetens- och engagemangsskäl.
Centern borde profilera sig som "det kompetenta borgerliga alternativet".

En aktiv markpolitik är en förutsättning för att Värmdö ska kunna växa varsamt. Här finns en samsyn mellan kristdemokrater och centern. Den aktiva markpolitiken måste under nästa mandatperiod omvandlas från ord till handling.
Värmdö ska växa varsamt.

Värmdös skolor måste bli bättre. Med de resultat som utbildningsnämnden presterat krävs det att en kriskommission för skolan tillsätts.

Värmdös skolor måste inom 5-7 år vara bland de 10 bästa i Stockholmsregionen. Det innebär att vi blir bättre på att ge barn som har det besvärligt en god start i livet. En delvis omorganiserad resursskola kan vara en spjutspets här. De högpresterande eleverna måste mötas bättre för att kunna utvecklas till morgondagens spjutspetar inom näringsliv och forskning. Skolan i Värmdö ska bättre svara mot olika individuella behov.

Politiken måste kommunicera vilka positiva effekter som ett framsynt förebyggande socialt arbete har för samhällsekonomin. Lösningar inom detta område måste stimulera till mer samarbete inom den sociala ekonomin. Värmdö kommun ska presentera ett socioekonomiskt bokslut för att kommunicera effekterna av det sociala arbetet, skolans verksamhet och vård och omsorg som distribueras tillsammans med kommunens bokslut.

Sparsamhet, effektivitetshöjande åtgärder och daglig förenkling och förbättring i verksamheten ska göra det möjligt att sänka kommunalskatten med start 2014/15.

En mera effektiv finansstrategi ska föra det möjligt att inom 10 år reducera kommunens skuld med minst 30% inom en tioårsperiod. Kommunen ska inom 30 år vara skuldfri.

Miljöfrågorna måste komma mer i fokus. Värmdö kommun måste stimulera alternativa energikällor. När detaljplaner görs måste de visa på hur energiförsörjningen kan klaras lokalt. Vindkraft på land måste stimuleras.

För övrigt måste Stavsnäsvägen, 222 mellan Grisslinge och Stavsnäs förbättras. Gång och cykelväg måste finnas i hela denna sträckning. Ledande centerpartister engagerar sig hårt i dessa frågor.

Den viktiga frågan är vem som ställer upp på denna politik och som har kraften och kompetensen att genomföra den, för ALLA Värmdöbors bästa.
Vilken konstellation det blir inom är underordnat. Dessutom kan det parlamentariska läget bli sådant att helt nya samarbeten krävs för att garantera öppenhet och ickediskriminering i beslutsorganen.

Centern bör därför bedriva en valkampanj som fokuserar på centerns frågor, kompetens och genomförandekraft.

Vad tycker du?

Skrivet av Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar