måndag 9 november 2009

Värmdöcentern vill ha kvalité i resursskoleutredningen

Värmdöcentern hade medlemsmöte i kväll.
Här kommer några av de beslut Värmdöcentern fattade.

En av de stora frågorna var utredningen om resursskolan.
Partiet är förvånat över att underlag saknas inför ett så viktigt beslut. Hanteringen eller snarare bristen på hantering från det ansvarige kommunalrådet kritiserades. I handlingarna till kommunstyrelsen fanns bara ett omröstningsprotokoll med och ett förslag om att kommunstyrelsens arbetsutskott skulle vara ledningsgrupp. Det säkerställer inte ett bra beslutsudnerlag. Trots allt gäller det att se över användningen av mellan 55-70 miljoner kronor inom socialförvaltningens och skolans område för utsatta barn.

Värmdöcentern kräver
att ärendet om resursskolan ska återremitteras alternativt bordläggas så att
-utredningsdirektiv och innehåll i tjänsteskrivelse om utredningen kan diskuteras och förbättras genom processer inom partierna och att brukarna ska kunna ge synpunkter

Värmdöcentern ställer sig bakom förslaget att tillsätta en referensgrupp till utredningen. I gruppen ska det finnas representanter för föräldrar, elever, lärare, tjänstemän och forskare. Utredningen ska utföras av en extern utredare.

Värmdöcentern kräver att utredningens ledningsgrupp ska utses parlamentariskt och inte bestå av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Värmdöcentern är positiv till att skolorna själva får köpa datorer, med beaktande av Lagen om Offentliga Inköp. Det är viktigt att skolorna har datorer som motsvarar de behov man har. Dessutom är det viktigt att det finns möjlighet att söka information på internet, gärna genom att skolorna har trådlösa nätverk.

Värmdöcentern ställer sig positiv till ett projekt för att utveckla Munkmoraområdet. Projektet ska i första hand finansieras genom externa projektmedel. Särskilt ska kommunen undersöka möjligheterna till finansiering via EU medel och genom Allmänna arvsfonden.

Värmdöcentern vill att kommunen ska arbeta förebyggande inom det sociala området. Detta är speciellt viktigt i kristider som dessa. Det är viktigt att nämnden ges kompensation för kostnader som socialnämnden inte själv styr över utan som pålagda av staten genom lagar. Så som Värmdöcentern ser det krävs ett tillskott på minst 10 miljoner kronor för att säkerställa detta. Dessutom krävs en budgeteringsmodell som tar hänsyn till att socialnämnden att kostnaderna kan öka på grund av tvång genom lagstiftningen. Dessa kostnadsökningar ska inte inkräkta på förebyggande åtgärder för att undvika utanförskap.

Skrivet av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar