lördag 13 mars 2010

Debatt ska vara öppen och transparent

Det har förekommit diskussioner om hur debatten i Värmdövalet ska föras. Folkpartiets ordförande i Värmdö Fredrik Sneibjerg har framfört prinicipiella synpunkter på hur debatten ska föras på nätet, länk. Från folkpartiets sida har man uttryckt oro för hur man kan använda till exempel bloggar. Fredrik Sneibjerg har bland annat framfört följande: "Det är bara för enkelt att göra en blogg eller annat i falskt namn eller för all del inget namn alls.Men det kanske är upp till mottagaren att bedöma trovärdigheten i avsändaren?"
I en annan bloggpost säger den lokale folkpartiordföranden Sneibjerg: "Det är väldigt enkelt att uppträda som någon annan på nätet, att gå under alias eller uppträdad med falskt namn. Att sprida desinformation från bloggar med namn som "socialdemokrat i värmdö" eller "orolig centerpartist".

Jag vet inte hur man skall komma tillrätta med detta eller om man ens vill det? ÄR det upp till mottagaren att bestämma, att sålla och att väga argumenten när man inte vet vem som är avsändaren? Inte helt riktigt tycker jag.

Att försöka vinna en diskussion med en anonym person är som att skuggboxas med förbundna ögon.

Jag tror att alla som är aktiva måste ta en ordentlig titt på sig själv och på sitt parti för att se om vinst i valet helgar medlen."

Vi kan inte annat än hålla med folkpartiets ordförande Fredrik Sneibjerg i både hans oro och slutsatser.

Nu visar det sig att det förekommit två bloggar med oklar eller anonym avsändare.

Den ena är bloggen "Hänt i Värmdö" som skrivs av personer med anknytning till socialdemokraterna i Värmdö. Författarna använde initialer för att underteckna sina bloggposter. Numera undertecknar författarna sina bloggposter med sina kompletta namn. Denna blogg har nu tydliga avsändare på sina budskap.

En annan blogg med anknytning till moderaterna i Värmdö kallad "Varma Sverige" har lanserats som blogg och på twitter. Denna blogg var helt anonym. Det fanns dessutom länkar till Sverigedemokratiska bloggare.
"Varma Sverige" är numera inte offentligt tillgängligt,vare sig på twitter eller som blogg.

Värmdöcentern och dess bloggande medlemmar avser uppträda med tydliga avsändare på sina politiska budskap. Det är viktigt att kunna framföra budskap, men det är lika viktigt att veta vem som står bakom budskapen.

Förhoppningen är att alla politiska partier i Värmdö och dess bloggare kan ena sig om en sådan plattform för den politiska debatten och det politiska samtalet i valet 2010.

Andra bloggar: MÅRTENSSON

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar