söndag 21 mars 2010

Skolan blev tyvärr sämre med Göran Persson

Skolan är en av samhällets viktigaste resurser. Historiskt har den svenska skolan varit mycket bra. Genom den skapades världens högsta läskunnighet. Det kunde vara första steget på en klassresa. I dag går många kurvor åt fel håll. En viktig del av orsaken till detta är den skolpolitik som Olof Palme skisserade och som Göran Persson genomförde.

Mårtensson har skrivit mer om detta på sin blogg, länk. Detta om det centrala planet, hela Sverige

Lokalt i Värmdö gäller det däremot nu att skapa en samling kring skolan. 100% skolan måste vara Värmdöcenterns slogan. Alla barn ska gå ut skolan med fullständiga betyg.

Nu gäller att skapa ett fokus på att ta tillvara det som är bra i Värmdö skolor. Det finns uppföljningsmetodik och arbetssätt som gör att Värmdö skolor har förutsättningar att bli bland de bästa i Stockholmstrakten. Här gäller det att politiken och organisationen i Värmdö kommun stöttar detta.

Det gäller också att ledarskapet stöttar och uppmuntrar bra rektorer, för det finns en hel del. Rektorerna måste få tid att jobba med det man måste nämligen att utveckla och förbättra undervisningen. Här gäller det att prioritera.

Vad gäller rektorer som inte håller måttet däremot måste budskapet vara att de bör söka sig ett annat jobb.

Skolan är till för barnen. När barnen inte får tillräckliga kunskaper är det inte barnets fel utan skolans. Det får inte finnas undanflykter.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

2 kommentarer:

  1. Helt fantastiskt skrivet. Det tråkiga är bara att centerpartiet har valt att fortsätta gå på Perssons riktning. SKL visar gång på gång att de inte klarar av det ofantliga ansvar som det innebär att sköta skolväsendet. Istället slänger de bort våra skattepengar till friskolor som inte jobbar för att eleverna skall få så bra utbildning som möjligt med de resurser som finns.

    Samklangen är tydlig bland de som förstår sig på hur skolväsendet fungerar, skolan måste förstatligas. Tyvärr är det bara FP som har insett detta och är villiga att göra någonting åt det. Detta är tragiskt då skolan påverkar hur strukturen på samhället kommer att se ut i framtiden, och den framtid som vi har att vänta oss om vi inte gör någonting åt det är en framtid med ökade klassklyftor och segregering.

    För att sammanfatta, endast ett förstatligande av skolan kan få den Svenska skolan på rätt köl igen. Tyvärr är det allt för få som vågar säga detta då det går emot partiets "principer".

    SvaraRadera