tisdag 16 mars 2010

Det här tycker centerpartister i nämnderna

En skola brann ner i kommunen. Då skulle kommunen behöva ställa upp baracker under längre tid. Det gjorde inte kommunen. Därför fick man söka bygglov i efterskott. Kostnaden blir fyra gånger den om man hade sökt från början. Onödigt och dumt tyckte centerns representant i Bygg- Miljö- och Hälsoskyddsnämden.

Han markerade vad han tyckte genom en protokollsanteckning

Det hävdas ibland att Plan- och Bygglagen är svår att helt överblicka för vanliga medborgare. Från tid till annan framförs förklaringen från bygglovssökande som ansöker om bygglov i efterhand att de inte förstått att den åtgärd man vidtagit var bygglovspliktig.

Byggnadsnämnden i Värmdö får allt oftare handlägga bygglov i efterhand. Det förhållandet att bygglov i efterhand ökar risken för att respekten för bygglovsinstitutet minskar. Varför söka först?

Därför är det extra olyckligt att Värmdö kommun inte har gjort vad man rimligen skulle kunna kräva för att söka bygglov i detta fall. Här är det dessutom fråga om ett tillfälligt bygglov. Hade kommunen gjort tillräckliga insatser hade detta lov i efterhand kunnat undvikas. Sannolikt hade man om det gjort rätt kunnat handlägga bygglovet på delegation av en tjänsteman.

Det är viktigt att Värmdö kommun föregår med gott exempel för sina medborgare även i bygglovsfrågor. Det ökar respekten hos vanliga medborgare till lagarna, även dem som har med bygglov att göra.

Stefan Mårtensson, ledamot av BMH nämnden för centerpartiet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar