onsdag 10 mars 2010

Brunns skola

Värmdöcentern bryr sig
Det har varit mycket oro kring Brunns skola. I höstas inleddes därför en dialog mellan politiker från alla politiska partier och föräldrarna.

Presidierna i Produktionsstyrelsen och Utbildningsnämnden som består av Hans-Ove Görtz, Peter Bondesson, Anders Bergman och Elisabeth Dingertz ville sedan inte längre ha full transparens i dialogen. I linje med detta hölls därför ett slutet möte mellan de tidigare nämnda och föräldrarna. Dessutom inbjöds kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Alversjö till mötet. Mötet hölls den 18 februari i år.

Det är trist att delar av Alliansen inte vill ha full transparens i den viktiga processen att rädda Brunns skola. Erfarenheten visar att om man vill åstadkomma positiva förändringar i skolan kräver det en bred politisk samsyn och öppenhet. Det ger också ett kraftfullt och fokuserat ledarskap.

Efter mötet den 18 februari distribuerade ordföranden i produktionsstyrelsen Hans-Ove Görtz sina minnesanteckningar från mötet med föräldrarna till en handfull allianspolitiker. Dessa distribuerades dock inte till socialdemokrater, miljöpartister eller vänsterpartister.

Centerpartiet har genom sin ordförande reagerat på det inträffade. Henrik Paulsen, ordförande i Värmdöcentern säger i en kommentar till Värmdöcenterns blogg "att han är glad över att man tar situationen på Brunns skola på stort allvar. Dock är det kontraproduktivt att möta föräldrarna i slutna rum. Det kan ge en bild, om än felaktig att några vill kontrollera information. Det är aldrig bra" , säger Paulsen. Transparens är nyckeln till framgång avslutar Paulsen.

För att själv bilda sig en uppfattning om läget på Brunns skola hölls igår ett möte mellan representanter för föräldrarna och representanter för centern och socialdemokraterna. Vid mötet framkom att läget är fortsatt bekymmersamt för skolan. Vissa positiva förändringar har skett sedan i höstas. Föräldrarna är undrande och oroade inför sammanslagning av klasser till hösten.

En annan oroande situation är att många föräldrar och elever aktivt söker sig bort från skolan och att elevunderlaget därför minskar. Den mest centrala förklaringen till detta är att skolan fortfarande dras med ett underskott som tillkom för ett stort antal år sedan. Föräldrarna är av den uppfattningen av de krävs att underskottet skrivs av för att skapa de positiva arbetsförutsättningar som krävs för att initialt rädda skolan och i nästa steg utveckla skolan.

I en debattartikel i tisdagens nummer av Nacka Värmdö Posten ställer sig centern positiv till detta:

"Debatt: Respektera lagen!

DEBATT 08:00 | 10 mars Centerpartiet i Värmdö kräver att Brunns underskott skrivs av.

För en tid sedan skrev centerpartister en debattartikel om Brunns skolas ekonomiska problem, NVP 53/09. Artikeln skrevs med anledning av att skolan dras med ett gammalt underskott som ska betalas av. Under avbetalningstiden får barnen på Brunns skola mindre resurser än barn som går i skolor, vilka inte ska betala av något underskott. Detta har medfört att lärare avskedats och klasser slagits ihop.

Föräldrarna har blivit oroliga för sina barns framtid och även över att neddragningarna förmodas ha fått till följd att bland annat mobbningen ökat. Därför har många föräldrar valt att placera sina barn i andra skolor, trots en i många fall väsentligt mycket längre res väg. Orsaken till det inträffade är att kommunen vill att det ska råda budgetdisciplin i de olika verksamheterna, ett i och för sig vällovligt syfte.

Samtidigt så innebär detta att Brunnsbarnen diskrimineras.

Det har blivit mer och mer uppenbart att budgetreglerna strider mot kommunallagens och skollagens likabehandlingsprincip, vilken säger att alla kommuninnevånare/skolor ska behandlas lika. I den tidigare debattartikeln efterlyste vi en översyn av budgetmodellen syftande till att finna en modell som tillgodoser både önskemålet om budgetdisciplin och att barnen inte drabbas. Nu har vi erfarit att föräldrarna är fortsatt oroliga och fortsatt väljer att ta sina barn ur Brunns skola, och detta trots de nödåtgärder som vidtagits.

Detta leder i sin tur till en ond spiral som kan komma att leda till att skolan helt kommer att sakna bärkraft. I detta scenario, och med hänsyn till att vi anser att kommunallagens och skollagens likabehandlingsprincip är överordnad önskemålet om budgetdisciplin, så kommer centerpartiet att verka för att Brunns skolas kvarvarande underskott omedelbart skrivs av.

Vi förutsätter att även övriga partier i ”Allians för Värmdö” visar ansvar och medverkar till ett omedelbart avskrivande av underskott. Vi kommer även att verka för att den av oss begärda översynen av rådande budgetmodell påskyndas. Därigenom kan ytterligare fall av brott mot kommunallagens och skollagens likabehandlingsprincip undvikas.

Henrik Paulsen
, C
Ledamot av produktions styrelsen
Bengt Kleijn, C
Ledamot av utbildningsnämnden
Stefan Mårtensson, C

Politisk sekreterare, "länk

Nu gäller det att alla politiska krafter förenar sig för att skapa en avslutning av historien genom att avskriva de historiska skulderna och tillsammans jobbar för att utveckla Brunns skola!

Publicerat av


Stefan Mårtensson


Andra bloggar: MÅRTENSSON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar