torsdag 8 april 2010

Bättre förutsättningar för entreprenörsskap är en viktig valfråga

En av talespersonerna för centerpartiet centralt Annie Johansson lanserar förslag för att få fler unga att bli entreprenörer. Läs hela hennes artikel på Newsmill, länk.

Inför mikrolån för unga

Bara fyra procent av de sysselsatta mellan 18-30 år var företagare 2008, men enligt Entreprenörskapsbarometern skulle 40 procent vilja vara det. Det visar tydligt att det behövs ekonomisk stimulans för att våga ta steget. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer, skriver Annie Johansson, Centerpartiets nationella talesperson för arbetsmarknadsfrågor och ungdomsfrågor och föreslår ett entreprenörskapspaket riktat mot unga.


OM FÖRFATTAREN

Annie Johansson är 26 år och en av Centerpartiets fem nationella profiler med ansvar för arbetsmarknadsfrågor och ungdomsfrågor. Hon bor i Värnamo, uppvuxen i Gnosjöandan och brinner för ungt entreprenörsskap.

Bara fyra procent av de sysselsatta mellan 18-30 år var företagare 2008, men enligt Entreprenörskapsbarometern skulle 40 procent vilja vara det. Det visar tydligt att det behövs ekonomisk stimulans för att våga ta steget. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer. Därför föreslår Centerpartiet ett entreprenörskapspaket riktat mot unga, det krävs handlingskraft för att fler unga ska ta steget.

Det är företagen som är grunden till välfärden. Det är företagen som är grunden till skatteintäkter. Det är företag som driver utvecklingen framåt. Trots det är normen i Sverige fortfarande att vara anställd och undantaget att vara företagare.

Under det här läsåret driver 19 954 gymnasieelever, 15 procent i varje årskull, ett företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Av dessa driver nästan en fjärdedel företag tio år senare och sysselsätter tre till fyra personer. Men parallellt med denna utveckling är ungdomsarbetslösheten rekordhög och riskerar att slå ut stora grupper från arbetsmarknaden permanent. Jag är övertygad om att den trenden kan vändas om bättre förutsättningar för unga företagare skapas.


Ett stort problem för unga är bristen på kapital. För att få ett lån måste du ha någon säkerhet eller sparat kapital, något som unga ofta saknar. Vi vill därför införa ett mikrolån som riktar sig till unga. Mikrolån är små lån utan säkerhet som istället bygger på en bra och trovärdig företagsidé. Genom en mikrolånsreform, likt den som finns för andra grupper i samhället, skulle unga företagare få möjlighet att ta lån utan säkerhet upp till 250 000 kronor. För att administrera mikrolånen borde Almi utses till ansvarig myndighet. Det skulle skapa en grundplåt som är så viktig för att ta steget och förverkliga sin dröm.

Idag måste du vara arbetslös för att ha rätt till ett starta-eget-bidrag. Det är helt orimligt. Företagande är ingen plan B, eller en reträttväg om du inte blir anställd. Allians regeringen har nu sänkt åldern för starta-eget-bidraget så att även unga arbetslösa kan ta del av det. Det tycker vi är bra. Men Centerpartiet vill ta ett steg till. Vi vill att starta-eget-bidraget, som idag administreras av Arbetsförmedlingen, bör kunna ges till alla som vill starta eget oavsett om man kommer direkt från skolan eller från en anställning. Detta är också något som bör ingå i Almis uppdrag. I ett första steg vill det utvidgade starta-eget-bidraget ska gälla unga människor upp till 25 år.

Centerpartiet har tidigare föreslagit ett avdrag för IT-tjänster, RIT. Fler unga skulle då kunna starta företag i en sektor där de har ett stort kunskapsförsprång. Det ska inte behöva vara så dyrt för privatpersoner att ingen köper tjänsten att få hjälp med att installera datorn eller bredbandet inkopplat. Här finns stora möjligheter för unga för såväl företagande som jobb.

Entreprenörskap i skolan är också en självklar pusselbit för att få fler unga företagare. Värderingen att det ska vara lika naturligt att vara företagare som anställd grundläggs till stor del i skolan. Därför bör alla gymnasieelever, såväl vid teoretiska som praktiska program, få möjlighet att driva eget på gymnasiet. Dagens satsning av Ung Företagsamhet i skolan bör omfatta alla gymnasieskolans elever.

Det tål att upprepas: att driva företag är ingen arbetsmarknadsåtgärd för arbetslösa, det är ett alternativ för alla. Dagens unga kan bli historiens bästa entreprenörer.

Andra bloggar: Mårtensson, Mårtensson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar