onsdag 7 april 2010

Centerpartister agerar för din skull

I veckans nummer av Nacka Värmdö Posten berättas om att Värmdöcenterns ordförande inte tycker att Värmdö kommun ska betala för att försäkringskassan inte klarar av sina uppgifter i tid, länk

Värmdö skickar faktura till Försäkringskassan

VÄRMDÖ 14:00 | 06 april Varför ska kommunen stå för socialbidragskostnader som beror på Försäkringskassans senfärdighet? Det undrar centerpartisten Henrik Paulsen och skickar istället fakturan till Försäkringskassan.

– Det är ett jäkla oskick. Vi gör så här för att Försäkringskassan förhoppningsvis ska ändra sina rutiner, säger Henrik Paulsen.

När man på socialnämndens senaste möte skulle gå igenom 2009 års verksamhetsberättelse var det en punkt som särskilt stack Henrik Paulsen i ögonen.

Till följd av att många kommuninvånare tvingas att leva på socialbidrag/ försörjningsstöd i väntan på att få sina ärenden och ersättningar prövade av Försäkringskassan så ökar även kommunens kostnader. Kostnaden för själva bidraget är i sig inget problem då Försäkringskassan ersätter kommunen i efterhand.

Problemet är däremot de ökade personalkostnaderna för att administrera alla socialbidragen, som inte ersätts. I Värmdös fall rör det sig om två heltidstjänster, motsvarande nästan 900 000 kronor.

– Jag föreslog att vi helt enkelt skulle fakturera Försäkringskassan, säger Henrik Paulsen.

Blir fråga för jurister

Förslaget föll i god jord och alla nämndens ledamöter, på båda sidor blockgränsen, gav det tummen upp. Nämnden gav Socialkontoret i uppdrag att skriva en faktura. I skrivande stund har man dock ännu inte lagt den på lådan.

På Försäkringskassan ställer man sig något frågande till den stundande fakturan.

– Vad jag vet så har ingen kommun tidigare kommit med sådana här anspråk. Våra jurister måste titta på fakturan innan vi kan kommentera det här vidare, säger Staffan Karlsson, biträdande presschef på Försäkringskassan.

Ingen ska behöva vänta

Henrik Paulsen understryker att det långsiktiga målet med att fakturera Försäkringskassan är att få till stånd en ändring i dess rutiner så att kommuninvånarna inte ska behöva vänta på sina pengar, men även att kommunerna inte ska behöva ligga ute med sina.

– Det bästa är om Försäkringskassan skärper sig, säger han.

Samtidigt är han inte helt främmande för att föra frågan vidare genom samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Det finns 290 kommuner i Sverige, om alla har en liknande problematik som Värmdö så handlar det om åtskilliga hundra miljoner kronor.


Andra bloggar: Mårtensson, Värmdöbävrar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar