torsdag 17 juni 2010

Rapport från ett möte i Bygg-, Miljö-, och Hälsoskyddsnämnden

Protokollsanteckning om miljöprövningen av återvinningscentralen på Djurö,

med fastighetsbeteckning Djurö 8:3


En förutsättning för tilltron till all myndighetsutövning är att alla sökande behandlas likvärdigt. Därför får man som ledamot i Bygg-, Miljö- och Hälsoskyddsnämnden vara extra försiktig när kommunen själv söker olika typer av lov och tillstånd. Det är lätt att misstänka att kommunen får en "bättre behandling" än andra sökanden. En komplicerande faktor är att miljöprövningen i nämnden inte är offentlig. Det gör att ledmöterna bör vara extra försiktiga med dubbelroller. Allt för att bibehålla tilltron till en opartisk och lika behandling av olika sökanden och olika ansökningar

I det aktuella fallet sökte Värmdö kommun miljötillstånd för anläggande av en återvinningscentral på Djurö 8:3. Beslutsunderlaget som låg till grund för ansökan var av varierande kvalitet.

Behandlingen av frågorna om trafik skedde på några få rader och lämnar många viktiga frågeställningar obesvarade. Inte heller gjordes någon lokaliseringsprövning utifrån hälsoperspektivet. Beslutsunderlaget saknade också en helheltssyn för bedömning av konsekvenserna. I stället behandlas olika frågeställningar isolerat utan sammanhang. Det finns grundad anledning att tro att det kan uppkomma betydande problem med anläggningen mot bakgrund av att flera frågeställningar inte penetrerats tillräckligt.

Mot denna bakgrund yrkade undertecknad som enda ledamot återremiss av ärendet för att få ett bättre beslutsunderlag för att korrekt göra miljöprövningen. Därefter menade undertecknad att en saklig och bred prövning skulle kunna ske.


Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar