tisdag 15 juni 2010

Värmdöcentern står på föräldrarnas och elevernas sida

VärmdöCentern vill involvera föräldrarna mera aktivt i utredningen om barn med särskilda behov.

Våra ansträngningar har nu äntligen givit resultat. Ordföranden Lars Erik Alversjö accepterat att inbjuda dem till att medverka i resursskolans ledningsgrupp.

En seger för föräldrarna och VärmdöCentern.

Så här skriver Nacka Värmdö Posten om skillnaden i syn mellan VärmdöCentern och moderaterna:

"Föräldrar kräver inflytande i samtal om resursskolan

VÄRMDÖ 11:00 | 15 juni Släpp in föräldrarna i ledningsgruppen som diskuterar framtidens resursskola! Det kräver centerns Stefan Mårtensson som går emot allianskollegornas utestängning.

I kväll, tisdag den 15 juni, får föräldragruppen med barn i Värmdös resursskolor delta en timme på kommunens ledningsgruppsmöte. Det är första gången de släpps in i gemenskapen där samtal om skolans framtid pågår. Men föräldrarna känner sig långt ifrån nöjda, de vill vara med under hela processen.

”Har stor kunskapsbank”

– Vi sitter ju inne med jättemycket information. Vi har en stor kunskapsbank och vet hur verksamheten fungerar i praktiken. Tjänstemännen och politikerna pratar om hur de vill att det ska fungera, säger Jessica Linderot, vars dotter går på resursskolan.

Jessica Linderot tycker att agerandet av gruppen är märkligt, särskilt med tanke på förra årets turbulenta tid. Det var då som skolan för barn med särskilda behov räddades kvar i sista stund då opinionen mot en nedläggning blev alltför stor och politikerna erkände att det hela gått för hastigt fram.

– Förra gången lyssnade man inte på oss, utan beslutade att skolan skulle läggas ner. Då tog det hus i helvete och de fick backa eftersom de inte hade fakta på bordet. De borde ha lärt sig läxan, säger Jessica Linderot.

Föräldrarna får stöd av centerpolitikern Stefan Mårtensson som själv sitter med i diskussionsforumet.

– Jag jobbar mycket för öppenhet och transparens och tycker att föräldrarna borde ha möjlighet att närvara redan från allra första början. De har en massa kunskap som de kan tillföra. Man ska inte göra om samma misstag igen, säger Stefan Mårtensson.

I och med att Mårtensson vill öppna dörren går han emot sina Allianskollegor, bland annat kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö, M.

”Inget öppet debattforum”

– Jag håller inte med honom. När vi sitter i den parlamentariska gruppen är det inte möjligt att de ska vara med. Det här är inget öppet debattforum, då kommer vi aldrig framåt. Dessutom behandlar vi sekrettesbelagda ärenden, säger Alversjö.

Däremot är det långt ifrån sagt att föräldrarna inte kommer ha stort inflytande över det slutgiltiga resultatet, enligt Alversjö:

– Föräldragruppen får vara med och tycka i och med att de sitter i en av referensgrupperna. Vi ska också fråga föräldrarna utanför föräldragruppen vad de tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar