måndag 21 juni 2010

Ny framgång för VärmdöCenterns krav

VärmdöCentern har länge drivit kravet att alla elever ska behandlas lika. Gamla försyndelser ska inte drabba elever flera år senare genom hårda besparingar. Samtidigt måste det finnas en budgetdisciplin och därför ska inte skulderna skrivas av året därpå det måste finnas tungt vägande skäl.

VärmdöCentern har drivit frågan om att skriva av gamla skulder. Framförallt har vi sett på de negativa konsekvenserna för Fågelviks skola och för Brunns skola.

Nu följer glädjande nog resten av Alliansens VärmdöCenterns linje och vill avskriva skulder uppkomna före 2007.

Detta kommer att bli ett bra beslut för eleverna. Så här skriver Nacka Värmdö Postens nätutgåva om saken, länk:

"Skolor kan slippa miljonskulder

VÄRMDÖ 10:20 | 21 juni Produktionsstyrelsen vill skriva av skulder på tio miljoner kronor för skolor i Värmdö som tidigare gått med stora förluster.

2007 blev alla verksamheter som ligger under proVärmdö resultatenheter och deras tidigare minussiffror ströks. Dock fanns det skolor som redan före 2007 var resultatenheter – bland annat Brunn och Fågelvik på Ingarö – som uppvisat underskott. Men deras skulder stod kvar och det är just dessa pengar, runt tio miljoner kronor, som produktionsstyrelsen vill stryka.
– Om förslaget röstas igenom så slipper de återbetala de här underskotten, därmed slipper de spara in på verksamheten, säger Anders Bergman, FP, vice ordförande i produktionsstyrelsen.
Enligt Henrik Paulsen, C, var nämnden helt enig:
– Jag tycker det här är jättebra, det är inte rimligt att underskott får leva under för lång tid eftersom det drabbar barnen.

Beslut om avskrivning i höst
Anders Bergman vill också införa en möjlighet för skolor att i framtiden kunna få skulder avskrivna. Men då ska det vara synnerligen speciella omständigheter.

Finns det inte risk för att rektorer tänker att det ändå inte spelar någon roll om de får sina underskott avskrivna?

– Nej det tror jag inte, det ska vara i extrema situationer, säger Anders Bergman.
Om skolorna får sina skulder avskrivna bestäms i höst och rektorerna kan komma att få riva fordringarna i början av nästa år.

Skulle innebära förbättring

Magnus Persson, rektor på Brunns skola, vågar inte jubla innan beslutet är fattat. Men om det går igenom skulle det innebära stora förbättringar för verksamheten, anser han:
– Vi skulle kunna sätta in mer stödresurser för elever som halkat efter, öka lärartätheten och även öka kvaliteten på lärarna. Det skulle ge många positiva ringar på vattnet.
Med den ekonomiska situation ni har i dag, vad får ni klara er utan?
– Framförallt är lärmiljön eftersatt, vi skulle behöva fräscha upp korridorer och klassrum, men det har inte påverkat kärnverksamheten. Men skulderna har också inneburit att det blivit en mer negativ bild av skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar