söndag 31 oktober 2010

Eftervalsdebatt i VärmdöCentern

I en artikel i Nacka VärmdöPostens pappersupplaga skriver några medlemmar i en eftervalsdebatt så här:

Att köra med öppna kort

Som NVP rapporterat om så ingår inte VärmdöCentern längre i den koalition av partier som regerar Värmdö. Skälet sägs vara att vi inte är överens om organisationen och ekonomin. Detta ser vi mer som svepskäl, den verkliga anledningen är att övriga allianspartier inte matchar den kompetens vi har, och då väljer man att exkludera istället för att inkludera. Om det trots allt skulle ligga något i de angivna skälen så är dessa inte nya. Det är då märkligt att man inför valet går ut och deklarerar att man verkar för ett fortsatt allianssamarbete. Då har man inte kört med öppna kort, vare sig mot oss eller medborgarna. Nu är det ju så att allt ont brukar ha något gott med sig. Det goda innebär att vi fullt ut kan driva borgerlig politik på Värmdö, vilket det varit dåligt med under den gångna mandatperioden. Att ta ut en ohemult hög skatt av medborgarna är nämligen inte borgerlig politik. Att inte aktivt arbeta för att minska slöseriet i kommunen är inte god borgerlig politik. Det är inte heller borgerlig politik att ha en organisation som politikerna måste sättas på skolbänken för att förstå och som inte stöder lärare och rektorer i deras arbete att ge varje barn bästa möjliga utbildning. Det är inte god borgerlig politik att inte verka för bättre boenden för kommunens invånare, där seniorer och ungdomar kommit särskilt i kläm. Att inte lyssna på medborgarna och istället få motborgare, i frågor som Grantomtahallen, Amerikatomten och Ekbacken, är inte borgerlig politik. Att försitta möjligheter att förbättra kommunens ekonomi genom att inte göra goda fastighetsaffärer är inte god borgerlig politik. Många fler exempel kan ges. Vi kommer nu att ta tillfället i akt att med full kraft driva en äkta borgerlig politik, och som iglar bevaka att makthavarna endast arbetar för medborgarnas bästa och inte för andra syften. Med denna hållning tror vi att vi kommer att få många fler medborgare att förstå var de ska lägga sin röst i nästa val.

Stefan Mårtensson,

Henrik Paulsen,

Peter Lindgren,

Lars Liedegren,

Lars D. Hedberg

alla medlemmar i VärmdöCentern

Eftervalsdebatt i VärmdöCentern

Det pågår en offentlig eftervalsdebatt inom VärmdöCentern.
I en artikel i Nacka VärmdöPosten skriver tre medlemmar så här, länk:

Debatt: Centern utanför Alliansen – tragiskt, onödigt och olyckligt

DEBATT 09:20 | 12 oktober Värmdöcentern gjorde ett bra val med 300 nya röster, eller 30 procent, och ett nytt mandat. Några kandidater fick många personröster. Kanske var det till och med där det nya mandatet vanns.

Vi och de flesta i Värmdöcentern ville fortsätta samarbetet i Alliansen. Det var också något som vi meddelat väljarna i valet och som man väntade sig. Vi vill gärna säga att vi heller inte haft några svårigheter att bli lyssnade på, till exemepel om spårbilar eller i frågor om samhällsplanering, bara det gjorts på ett förtroendefullt sätt.

Förtroendet för Värmdöcentern har dock undergrävts genom vissa personers kritik av Alliansen i ord, tal och blogg. Detta har av Alliansen uppfattats som knivhugg i ryggen. Ständigt nya förslag från centern strax innan kommunstyrelsens sammanträde som avvikit från Alliansens förslag har överraskat och irriterat. Centern har uppfattats som oberäknelig. Så beskriver m, fp och kd själva orsaken till att man inte längre vill ha med centern i Alliansen, utan nu gjort upp med Miljöpartiet.

Undertecknade medlemmar i Värmdöcentern har på de interna kretsmötena i partiet kritiserat uttalanden, artiklar och blogginlägg som skadat förtroendet för Värmdöcentern. Trots detta har beteendet upprepats.

I ett samarbete mellan flera partier går det inte att uppträda på detta sätt. Det är särskilt sorgligt att det är några få personer i Värmdöcentern som åstadkommit den misstämning och brist på förtroende som utmynnat i att vi uteslutits från Alliansen. Tragiskt, onödigt och olyckligt.

Centerpartiet kommer nu att ställas utanför inflytande i kommunstyrelsen och i andra nämnder och styrelser.
Det försvårar möjligheterna att i kommunen driva på för våra förslag om att slå vakt om Värmdös natur och grönområden, förbättra skolan, trafiken, äldrevården, öppenheten och dialogen mellan kommun och medborgare.

Vi noterar dock att den nya Värmdökoalitionen ser fram emot att Centern skall kunna återkomma som samarbetspartner om de interna problemen kan redas ut.

Hans Lindqvist
Lars Alenfalk
Annette Olofsson Fors

Medlemmar i Värmdöcentern

Tider att komma ihåg i november

För politiskt intresserade finns några intressanta datum att hålla reda på i november.
Det nyvalda kommunfullmäktige sammanträder för första gången den 3 november.

onsdag 3
måndag 8
Kommunfullmäktige
Värmdöcenterns kretsmöte
tisdag 9Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnd
onsdag 10Kommunstyrelse
torsdag 11Produktionsstyrelse
tisdag 16Ungdoms- kultur- och fritidsnämnd
tisdag 16Samhällsteknisk nämnd
onsdag 24Kommunfullmäktige
tisdag 30Samhällsteknisk nämnd

Andra bloggar: Mårtensson

Publicerat av
Stefan Mårtensson

tisdag 19 oktober 2010

Vilken typ av politiker ska vi ha i Värmdö?

Följande lilla inslag i debatten om vilka politiker vi ska har har vi hämtat från Mårtensson, länk, länk, länk

torsdag 14 oktober 2010

Allt som är omöjligt är möjligt CENTERN

Här kommer synpunkter på VärmdöCentern. En av våra medlemmar Lars Liedegren reflekterar över hur vi arbetar tillsammans och vad vi ska jobba med under mandatperioden.

Hej alla centerlirare !

Ficken känsla av Polsk riksdag igår, det var svårt att komma till skott, men att hänga folk som har en egen uppfattning är lätt enl min mening, jag upplever nog att politiker järna försöker vara bekväma inte ta tag i obekväma frågor tycker att Povel Ramel sa så i en av sina visor "MUMMEL MUMMEL"gårdagskvällens möte liknade mer stötpoker än ett möte hur vi skulle kunna lösa frågan hur att går vidare, vad är vi bra på ,hur ska jag kunna hjälpa till som fritidspolitiker,kan jag använda mina egenskaper att skapa vårat parti till någott som Värmdöbona får ännu större förtoende för,med andra ord bli JÄTTEBÄTTREBRA .

Jag tycker generelt att vi borde tänka om,nu när vi alla ställer upp med och på våran privata fritid och dessutom med alla umbäranden där vi får mindre tid för våra familjer som får sitta i mellan, ganska trist för dem eller hur ? Kompensationen för detta är att vi får gensvar både från oss i Centern och även från våra medborgare det är vår BETALNING. Så min rekomendation är att vi går in för att skapa någonting som Krister Malmqvist rädda skärgården, se till att vi hittar nya projekt, som jag till exempel Slussen å Stadsgården vilket fortfarande är aktuellt och hetare än någonsin.OBS! slaget om Slussen är inte avgjort ännu så hjälp oss att skapa en vackrare och renare infrastruktur,tänk på våra barn å barnbarn, som kanske får leva med felaktiga beslut,där vi kunde ha påverkat, vi måste börja våga mera även om det kan kännas obekvämt.

Strömma kanal är ett annat projekt att våga.Enl traditionen ett gammalt centrum för roddarna som möttes här sedan 1700 talet för övernattning å byteshandel innan man rodde vidare till Stockholm Ett våga projekt bebygga förtäta och återskapa en marknadsplats se till att Värmdös skärgård får näring så den kan leva vidare,Obs! kommunen har helt andra tankar. Här har vi ytterligare ett projekt som Centern kan vinna mark på med att Våga att Våga

Jag förespråkar ett nytt valspråk för det nyskapande partiet Allt som är omöjligt är möjligt CENTERN
Lasse L

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Hur ska VärmdöCentern arbeta 2010-2014?

Nu pågår processen för fullt inom VärmdöCentern. Hur ska vi jobba på bästa sätt för att få bättre genomslag för våra idéer? Vilket sätt ska vi arbeta på. Sannolikt blir det inte många nämndposter för VärmdöCentern om ens några. Då blir i stället utmaningen att förstärka nätverket och skapa bättre medborgarförankring.

Samtidigt reagerar man inom VärmdöCentern på hur man blev exkluderad av de forna allianspartierna. Så här säger Hans Linqvist i en artikel i Nacka Värmdö Posten:

"– Det är ett svek, från Alliansen, mot majoriteten av våra borgerliga väljare! Vi var det enda av Allianspartierna som gick framåt i valet. Väljarna kan uppfatta det som att Alliansen inte följt deras utslagsröst, säger en upprörd Hans Lindqvist som också tycker att förhandlingarna kunde ha gjorts på ett annat sätt.


Centern kommer enligt Lindqvist i nuläget inte att söka nya samarbeten.

– Med S, V och SD? Vilka röster tror du vi får då? Det är helt uteslutet. Vi kommer inte att sätta oss för att hitta en ny kartell en eller två dagar efter att vi är ute ur alliansen. Vi får leva med att vi ställs utanför politiskt inflytande i fyra år."


Det finns många idéer och uppslag, Vad tycker Du?

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: Mårtensson

onsdag 6 oktober 2010

VärmdöCentern reflekterar och vässar sig för att gå vidare framåt

Efter en tid av rykten är det nu klart.
Alliansen på Värmdö spricker, länk, länk, länk. Det är inte VärmdöCentern som spräckt samarbetet. Det är folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna som valt att i stället samarbeta med miljöpartiet. VärmdöCentern beklagar att samarbetet upphör.

Vid ett styrelsemöte i direkt anslutning till offentliggörandet av beslutet från de forna samarbetspartnerna diskuterades konsekvenserna av att VärmdöCentern inte längre är med och styr. Diskussionens vågor gick höga.
  • Vad kunde man gjort bättre?
  • Vem kunde gjort saker bättre?
  • Vilka processer kunde varit bättre?
  • Vad lär vi oss av detta, var frågor som diskuterades. Samtidigt såg man att det nu gäller att formera sig för att offensivt gå vidare och bli ett ännu mer attraktivt parti för medborgarna. Detta gör att VärmdöCentern kommer att växa rejält. Valrörelsen har redan gjort att partiet fått en god tillströmning av medlemmar.
Nu ska miljön och bättre hushållning med kommunens medel komma i fokus. Det kommer VärmdöCentern att jobba hårt för.

Nu kallas till EXTRA MÖTE med medlemmar och sympatisörer tisdagen den 12 oktober klockan 18.00. Plats: kommunalhuset, Skogsbo.
Fokus kommer att bli hur vi ska jobba offensivt framåt. Nomineringsfrågor står också på agendan.

Varmt välkomna!

En viktigt fråga framöver kommer att vara frågan om Spara och Slösa i kommunen. Den nuvarande organisationen är Slösa. VärmdöCentern är däremot Spara. Färre byråkrater, en mer ändamålsenlig organisation ger möjligheter att sänka skatten med minst 40 öre under mandatperioden. Det ger också möjlighet att öka de reella resurserna till skola och omsorg.

Dessutom ger skattesänkningen dynamiska effekter. Fler som redan bor i kommunen kommer att skriva sig här. Varje ny medborgare i kommunen ger extra intäkter på 30.000 kronor. 1.000 nya medborgare ger kommunen ett skattetillskott på 30 miljoner kronor årligen.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

måndag 4 oktober 2010

Värmdöcentern vill sänka skatten med 10 öre under 2011

VärmdöCentern hade ett välbesökt möte i går. Första punkten på dagordningen var en eftervalsanalys. Vi diskuterade om hur vi bäst ska kunna förverkliga vår valplattform.

Eftersom det är oklarhet om VärmdöCentern är inviterad till samarbete med folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna var denna fråga i fokus.

En förhandlingsgrupp utsågs för att på bästa sätt se till att VärmdöCentern kan förverkliga det program man gick till val på. Instruktionen till gruppen var i ett först skede förhandla med folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna, men att även pröva andra lösningar.
Gruppen som valdes består av: Henrik Paulsen, Susanne Fredholm och Lars Alenfalk.

Inför budgetarbetet 2011 beslöt VärmdöCentern att det tas ett första steg att sänka den allt för höga kommunalskatten. VärmdöCentern vill att skatten ska sänkas med 10 öre under 2011.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar. Mårtensson





lördag 2 oktober 2010

Vilken plattform ska VärmdöCentern har under den kommande mandatperioden?

I ett mail till medlemmarna i VärmdöCentern skriver ordföranden Henrik Paulsen så här efter den tidningsartikel som Nacka Värmdö Posten publicerat, länk:

"Jag har idag fått uppgift om att vi för närvarande inte är inkluderade i processen för att ta fram en ny politisk ledning av kommunen. Däremot kommer de andra Allianspartierna att på medlemsmöten besluta om man vill släppa in oss i ett samarbete. Detta kommer att ske på de möten partierna kommer att ha nu på måndag. Därefter får vi besked av dem. För närvarande är vi således inte med i diskussionerna om hur allianssamarbetet ska se ut under nästa mandatperiod. De andra allianspartierna har haft ett antal möten med miljöpartiet. Det verkar därför rimligt att även VärmdöCentern kommunicerar med en av de andra vinnarna i valet. För att ta tillvara VärmdöCenterns intressen har jag därför träffat en representant för miljöpartiet i dag för ett förutsättningslöst samtal kring hur den politiska ledningen kan se ut under nästa mandatperiod.


Tyvärr fanns det inga möjligheter att få till ett snabbt möte i VärmdöCentern denna vecka, vilket jag beklagar. Som jag sa igår så tycker jag att vi använder tiden fram till kretsmötet till att utbyta ideér och åsikter via mail. Denna mailväxling kan vara ett bra underlag till kretsmötet. Jag föreslår också att vi reflekterar över följande olika alternativ inför kretsmötet.

1. Vilka sakpolitiska krav måste vara uppfyllda för att vi ska acceptera att vara med i ett Allianssamarbete, givet att vi blir inviterade till det? Vilka krav ska vi ställa på poster för att ingå i ett samarbete?

2. Om vi inte blir inviterade till ett allianssamarbete, ska vi då gå i opposition eller ska vi försöka finna andra konstellationer?"

I en bloggpost om bland annat detta skriver Hans Lindqvist så här:" Värmdöcenterns naturliga tillhörighet är Alliansen. Värmdöcentern skulle förlora allt inflytande om vi ställer oss utanför Alliansen eller om vi agerar så med egna krav och uttalanden att Alliansen inte vill ha oss med. Om vi står utanför får vi ingen eller dålig representation av egen kraft i nämnder och styrelser med våra tre mandat. Ska vi gå i koalition med s och v ..?

VärmdöCentern måste göra allt för att fortsätta i Allians för Värmdö."

I ett inlägg till medlemmarna skriver Stefan Mårtensson så här, länk:
"År 2006 inleder det dåvarande VärmdöCentern ett allianssamarbete. Vi blir mottagna ganska kyligt. Vi får bocka och niga för att komma med

Första frågan utifrån detta är inte om vi ska bryta samarbetet, givet att vi får vara med eller vara med i det.
Den kloka första frågan är enkel: Vad har vi fått ut av Allianssamarbetet under perioden 2006-2010.
Vilka har fördelarna och nackdelarna varit?

När dessa frågor är vädrade kan det finnas anledning att diskutera nuläget.
Utifrån resultatet av de första frågorna och nuläget får man lägga en strategi.
Den blir självklart avhängig om vi är välkomna i alliansen eller ej.
Samtidigt måste vi inse att vi inte kan vara tiggaren som kommer med mössan i hand eller tvinga oss till ett samarbete med dem som inte vill. Trots allt är vi bland vinnarna i valet. Bengts analys är här tankvärd och klok.

Sannolik var det så att Värmdövalet 2010 var ett missnöjesval. Vad kan vi dra för slutsatser av det?
En är tyvärr väldigt klar. Om vi inte skärper oss under mandatperioden kommer vi förutom sverigedemokraterna ha ett lokalt (missnöjes)parti. Potentialen är 12-10% i det korta perspektivet. Frågan är hur vi hanterar detta som Värmdöcentern?

Nu gäller det fundera vad som är långsiktigt bäst. Erfarenheten från Danderyd, Lidingö och Vaxholm är tydlig. Man måste inte alltid finnas vid maktens köttgrytor för att bli ett framgångsparti. Det är viktigare att ha integritet och driva rätt frågor. Det är något som vi också borde tänka på.

Vad vill vi? Är vi nöjda med att vara ett 5,6% parti eller har vi större ambitioner? Om vi har det vad krävs då av oss? Vad måste vi göra för att uppnå vår vision? Har vi förresten en vision?

När några av "de gamle" talar om att vi ska lyssna till er är det riktigt. Samtidigt har ni gamla bara förmått att vara ett två-mandatsparti under en lång följd av år. Det är nu när vi genom kombinationen av gamla och nya blir ett 3-mandatsparti. Vad skapade vår framgång i 2010 års val? Nu gäller det att ställa frågan om hur stora vi ska bli. Då gäller det att titta på sakfrågorna och hur vi kan få framgång i dessa.

-Är vi i en regerande konstellation måste vi visa resultat.
-Är vi utanför en sådan måste vi formulera de bästa budskapen och skapa den bästa mobiliseringsstrategin.

Det är lätt att snöa in i ett enkelt för eller mot alliansresonemang. Det är föga konstruktivt. Det viktiga frågan för oss som Värmdöcentern är vad vi vill åstadkomma uthålligt. Vill vi bli bland de riktigt framgångsrika kommunpartierna i Stockholms län eller är det ok att vara bland de mediokra?

Det finns framgånsrika exempel. Här måste förebilderna finnas.
LidingöCentern visade på något intressant genom att gå från 6,14% till 16% eller som Danderydscentern som gick från 16,7% till 20,76% eller vad gjorde Vaxholmscentern som gick från 6,53% till 12,21%. Vad kan vi lära oss av dessa framgångsexempel?

Enligt dem själva ligger framgången i fokus på sakfrågorna. Det borde det göra även för oss. Sedan borde vi prata med Lidingö, Vaxholm, Danderyd och även Täby för att lägga ut vår framgångskurs. Sedan kan vi fundera över vad som skapade framgångsrika Värmdöpolitiker, historiskt? Vad gjorde PO Larsson framgångsrik som politiker? Finns det något att lära av hans sätt att vara politiker?

Jag menar att det är dessa resonemang som bör vara basen för att vi ska kunna lägga grunden till en framgångsresa för VärmdöCentern!
Då har vi förutsättningarna att bli inflytelserika och skapa resultat."

VärmdöCentern vill gärna ha din åsikt.
Hur vill du att VärmdöCentern ska agera under den kommande mandatperioden i och vilken konstellation sak man tillhöra?

Publicerat av

Stefan Mårtensson