onsdag 10 november 2010

Betyder löften om dialog något?

Det råder stor irritation på Djurö över hur kommunen har hanterat frågan om ny återvinningscentral. Trots löften från det styrande kommunalrådet Lars Erik Alversjö togs ett tjänstemannabeslut om bygglov innan byalag och andra intresseföreningar på Djurö fått presentera sina alternativa lokaliseringsförslag. Så här skriver Nacka Värmdö Posten om frågan, länk:

"Beslut om ÅVC taget – trots vallöften om utredningar

DJURÖ 12:57 | 08 november Djurö byalag, närboende och Djurönäset blev blåsta. En vecka före valet lovade Lars-Erik Alversjö och andra ledande politiker att det inte skulle fattas något beslut om den nya återvinningscentralen på Djurö förrän alternativen var utredda. Nu har bygglov beviljats.

Vid ett politikermöte i Djurö skola veckan före valet den 12 september gav samtliga deltagande politiker efter för Djuröbornas massiva kritik mot den tänkta placeringen vid ”vackra skogen” på Djurö och mot den, i deras tycke, undermåliga lokaliseringsutredning som tidigare gjorts av kommunen.

– Kommunalrådet Lars-Erik Alversjö, M, sa att det inte skulle fattas något beslut om inte alternativen var utredda, berättar Leif Eng, från Djurö byalag.

Politikerna lovade också vid mötet att en ny återvinningsgrupp skulle tillsättas som skulle titta på olika alternativa placeringar.

Gruppen består av representanter från de närboende, samt politiker från KD, FP, S, C. Gruppen har stöd av Djurönäsets kursgård, som är den största näringsidkaren på ön. Gruppen håller nu på att färdigställa sin rapport.

– Vi ringde Lars-Erik Alversjö i helgen och han lovade att inget kommer att hända förrän vår rapport är klar, säger Peter Lindgren, repre-sentant för Djurönäsets
samfällighetsförening.

Men politikernas löften tycks vara tomma ord. Bygglov har nämligen redan beviljats för den nya återvinningscentralen. I oktober togs ett så kallat delegationsbeslut om bygglov av en handläggare på byggkontoret.

– I och med att det finns en delegationsordning som redan beslutats av politiker och om man bedömer att det är förenligt med gällande detalj plan så kan vi fatta beslut om bygglov, berättar Staffan Stafström, bygglovhandläggare som dock inte ansvarar för just detta beslut.

Peter Lindgren blir upprörd när han hör vad som hänt.

– Vad håller de på med? De har lovat att inget ska ske innan gruppen kommit med sitt resultat. De har gått bakom ryggen på oss. Det är skrämmande. Så här får man inte bete sig.

”Vi håller vad vi lovat”
Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö, M, säger till NVP att man väntar på arbetsgruppens rapport och att man inte ska bygga förrän man hört vad gruppen har att tillägga.

– Vi har tagit reda på saker i vår ände som varit felaktiga. De ska bli klara med sina papper och vi ska ha ett möte och prata med dem.

Men bygglov är ju beviljat!
– Bygglovet är utlagt på delegation.

Bygglov togs den 18 oktober, det innebär väl att de kan börja bygga?
– Vi har inte påbörjat någon byggnation, har vi? Vi kommer inte att påbörja byggnation förrän de kommit in med sin rapport. Vi håller det vi lovat, men inte mer. Vi ska lyssna på dem."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar