onsdag 17 november 2010

Värmdö blir slutnare/mindre öppet

Här publcierar vi en debattartikel som skrivits av Stefan Mårtensson i VärmdöCentern och som publicerats i Nacka Värmdö Posten denna vecka.

"Hur kommer det sig att Värmdövalets enda borgerliga valvinnare utesluts från allt utom Värmdös riksdag, fullmäktige? En del väljare undrar säkert. VärmdöCentern fick cirka 1.300 röster i valet och ökade med 30%. Ett imponerande resultat som visar på ett stort folkligt förtroende.

När nu fullmäktige har fastställt vem som ska sitta i Värmdös regering, kommunstyrelsen, finns inte VärmdöCentern med. Folkpartiet, som varit arkitekten bakom den politiska organisationen, drev igenom att kommunstyrelsen ska bestå av 11 ledamöter och 9 ersättare. Att antalet ersättare ska vara färre än ledamöterna var ett taktiskt trick för att inte behöva släppa in VärmdöCentern. Samtidigt stängde man ute Sverigedemokraterna.

Demokrati är inte att en majoritet slår en minoritet. Det är ett förhållningssätt, ett processtänkande. Demokratin skiljer sig från diktaturen genom att den strävar efter att inkludera och vara öppen. Just mot denna bakgrund är det märkligt att folkpartiet, som i andra avseende sager sig vara demokratins fanbärare, inte är det på Värmdö. Man exkluderar och man minskar insynen och inser inte att det undergräver medborgarnas förtroende för den lokala demokratin. Det är både trist och oklokt.

Många skulle tolka detta som om man har någonting att dölja. Jag vet inte om det är så, men förstår att medborgare undrar.

I Värmdö har VärmdöCentern systematiskt arbetat för öppenhet, insyn och delaktighet för medborgarna. Det har hindrat tokiga beslut. Det har också gjort att olika mer eller mindre genomtänka åsikter har mött offentligheten, kritiserats och tagits bort. Det är en god effekt av genomsyn.

Nu går Värmdö mot en period av mera slutenhet. Ansvaret för detta kommer att vila tungt på framförallt folkpartiet, men också på miljöpartiet, moderaterna och kristdemokraterna som medverkat till detta."

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar