måndag 22 november 2010

VärmdöCentern lämnar garantier om sin politik för ett mera hushållade och miljömedvetet Värmdö

VärmdöCenterns budget kan beskrivas som mera miljömedveten än miljöpartiets och mer borgerlig än koalitionen. Hushållning i många dimensioner är ett tema.


Hur vill du se Värmdö styrt?


Så här ser VärmdöCenterns budgetstrategi ut, som distribuerats till samtliga fullmäktigeledamöter.


Inledning

Värmdö är en kommun med fantastiska förutsättningar. Det unika geografiska läget erbjuder kommuninvånarna möjlighet att kombinera natur och skärgård med storstadens puls och utbud av kultur och nöje i den region som är landets tillväxtmotor. Den starka företagarandan skapar möjlighet till arbetstillfällen och tillväxt i den egna kommunen. Värmdö är populärt och allt fler väljer att bosätta sig i kommunen som har varit en av de snabbast växande i landet under de senaste årtiondena.

Men allt detta innebär samtidigt stora utmaningar. Kommunens expansion måste förenas med stor varsamhet och hänsyn till de unika natur- och kulturmiljöer som finns. Den snabba utbyggnaden av infrastruktur och kommunal service har gjort att kommunen har en stor låneskuld. Kostnaden för denna låneskuld hämmar kommunens utveckling och möjligheterna att ge medborgarna bästa möjliga service. Lägg därtill att kommunalskatten är den högsta i Stockholms län och de kommunala taxorna och avgifterna även de ligger på mycket höga nivåer. Allt detta gör Värmdö till en mindre attraktiv kommun än vad den annars skulle vara.


Ekonomi

VärmdöCentern är av den bestämda uppfattningen att en av de viktigaste frågorna under de kommande åren är att sänka kommunalskatten, utan att för den skull göra avkall på kvaliteten i verksamheten. VärmdöCentern vill att kommunalskatten ska sänkas med minst 40 öre till och med 2014. Dessutom bör kommunen med kraft se till att de taxor och avgifter som belastar kommuninvånarna hålls på en så låg nivå som möjligt. Genom att fokusera på kostnadseffektivitet, i synnerhet inom central förvaltning, anser vi att detta är fullt möjligt samtidigt som det ger oss möjlighet att satsa ytterligare resurser på verksamheterna.


Miljö

En av Värmdö kommuns främsta konkurrensfördelar är närheten till naturen och havet, oavsett var i kommunen man befinner sig. För VärmdöCentern är det självklart att en kommun med dessa värden ska vara en föregångare inom miljö och hållbar utveckling. Stor miljöhänsyn måste tas vid planläggning av nya områden, kommunens energisystem måste ställas om till mer effektiv och uthållig energianvändning och kommunen ska i alla lägen underlätta för och uppmuntra kommuninvånarna att leva mer miljömedvetet.


Boende

En sund och medveten planering för kommunens boendeformer är en självklar del av politikers ansvarighet gentemot sina medborgare. Utifrån inflyttning, statistik och framtida prognoser måste kommunen ansvara för att behoven blir tillfredställda och ge direktiv till tjänstemännen i kommunen att tillåta innovativa och alternativa lösningar. Därför anser VärmdöCentern att en sådan projektering omedelbart måste prioriteras.


Våra seniorer och äldre medborgare

Livskvalitet och trygghet på äldre dar är ingen självklarhet. Därför måste varje politiker såväl som tjänstemän planera för och verkställa beslut som gynnar en sådan utveckling för våra seniorer och äldre i Värmdö kommun. Detta innebär både en kort- och långsiktig planering med målsättningen att lyssna på våra seniora medborgare, gå dem tillmötes med respekt och med innovativa lösningar för att tillfredställa behov, stöd och önskemål, vilket inkluderar allt från boende, vård och omsorg till aktiviteter, kommunikation och tillgänglighet.


En ny generation Värmdöbor

”Barnen är vår framtid” är en klyscha som används flitigt, men ofta utan att sätta handling bakom orden. Många av de människor som de senaste åren valt att bosätta sig i Värmdö har gjort det för att de anser att här finns det förutsättningar för deras barn att växa upp i en bra och trygg miljö. Dessa människors förhoppningar har kommunen ett ansvar att förverkliga. I detta arbete finns ett antal faktorer som är centrala. Ett brett utbud av förskolor med olika inriktning och driftsform som finns där barnfamiljerna bor underlättar vardagspusslet och

ger barnen den start i livet de behöver. En grundskola som ser varje individ och inte nöjer sig förrän alla kan läsa, skriva och räkna. En gymnasieskola som inspirerar, motiverar och förbereder ungdomar för arbetslivet, fortsatta studier eller entreprenörskap för att förverkliga sina drömmar.


VärmdöCentern vill att kommunen ska lämna medborgarna ett antal garantier och aktivt verka för följande under mandatperioden 2011-2014.

 Kommunalskatten ska sänkas under mandatperioden med minst 40 öre

 Värmdö kommun ska lämna ett ” tak över huvudet garanti och budgetera för detta ändamål

 Värmdö kommun ska prioritera och möjliggöra att lärartätheten ökar vid behov

 Värmdö kommun ska lämna elever en läs- och skrivgaranti så att alla elever ska ha god läs och skrivförmåga innan de slutar årskurs tre

 Värmdö kommun ska aktivt verka för att äldreboenden serverar näringsriktig mat och ger en ”gå ut” garanti

 Värmdö kommun ska ge möjlighet till en ”bo tillsammans” garanti för makar/sambos

 Värmdö kommun ska aktivt verka för att det byggs fler bostäder, där hyresrätter ska prioriteras. Stimulera och aktivt verka för byggandet av seniorbostäder i alla kommundelar

 Planera för att ungdomsbostäder byggs under mandatperioden

 Värmdö kommuns egna byggnader ska senast år 2018 vara försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi

 Värmdö kommun ska satsa på en aktiv markpolitik

 Värmdö kommuns handläggningstider ska kortas

 Värmdö kommun ska ha en samlad, tydlig och kostnadseffektiv organisation som hushåller med kommuninvånarnas skattemedel och skall redovisa relevanta nyckeltal ibland annat i årsredovisning

 Kommunen skall aktivt verka för att fler medborgare skriver sig i kommunen

 Kommunal verksamhetsutveckling och lika konkurrensvillkor mellan olika verksamhetsanordnare ska understödjas och kommunen ska ge incitament för lokal sådan utveckling

 Kommunen ska verka för att utveckla social ekonomi


Publicerat av


Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar