måndag 1 november 2010

Bibehållen byråkrati ger konsekvenser för de svagaste

I en DN-artikel, länk, länk, länk kan vi läsa om att den styrande koalitionen på Värmdö överväger att överge tak över huvudet garantin. Detta väcker frågan om vilka prioriteringar kommunen ska göra i sin budget. Här ställs minskad byråkrati och bibehållna löften till de svagaste mot bibehållen byråkrati och svikna löften mot de svagaste.


Vad tycker Du?

Här är artikeln:

"Värmdö klarar inte de hemlösa

Publicerat i dag. 09:00

Värmdö klarar inte de hemlösa I flera år har Värmdö kommun haft en tak-över-huvudet-garanti för sin invånare. Nu har man inte råd längre. Kostnaderna för den ökade hemlösheten i skärgårdskommunen skenar.

DN TEMAN I ARTIKELN

Värmdö kommun brukar förknippas med skärgårsdsidyll. Andelen hyresrätter är försvinnande låg, villor, bostadsrätter och sommarstugor präglar bebyggelsen.

Men i takt med att inflyttningen stadigt ökat sedan mitten på 90-talet har även de sociala problemen blivit större. I dag är 86 personer i kommunen hemlösa.

Av dem är 49 barn och ytterligare 13 personer är så kallade unga vuxna, det vill säga under 20 år. Kostnaderna för att ge dem tak över huvudet uppgår i dag till 12 miljoner kronor – en ökning med 8 miljoner kronor sedan årets början.

– Det är skarpt läge nu. Vi klarar inte av att ge våra invånare tak över huvudet längre, säger Stefan Dozzi (KD), ordförande i socialnämnden.

– Bristen på billigt boende och att en allt större del av befolkningen har olika typer av sociala problem, som till exempel missbruk och nyfattigdom, är orsaken.

Kommunen hyr redan i dag 240 lägenheter i första hand åt personer som saknar förutsättningar att ha egna förstahandskontrakt.

Åt flera av dem som är hemlösa köper man in platser från hotell och härbärgen i Stockholm, något som blir väldigt dyrt. I fall som handlar om unga bostadslösa finns det också en risk för att det är kontraproduktivt.

– Vi har varit så stolta över vår tak-över-huvudet-garanti. Lika hemskt känns det nu när vi inser att det inte går längre. Men vi kan inte ta ansvar för sådant vi inte har pengar för. I dag går hela bostadskön åt till sociala förturer, det är inte alls bra, säger Stefan Dozzi.

Lösningen stavas att det måste byggas fler hyresrätter och att de olika politiska nämnderna tar ett större gemensamt ansvar för situationen, menar han.

Carin Flemström, socialchef i kommunen, säger:

– Det är vår skyldighet att slå larm när vi ser att pengarna inte längre går till vår kärnverksamhet, utan till att hjälpa människor som inte har någonstans att bo.

2 kommentarer:

  1. Jag begriper inte situationen. Hur kan var och en av de hemlösa kosta 140 000 per år? Även minsta barn? Det är mer än vad de flesta pensionärer lever av.

    Rapporteringen kring detta framstår som obegriplig. Räknar socialkontoret in sina egna löner?

    http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/11/hemlosheten-okar.html

    SvaraRadera
  2. Ann Helena!

    Tack för din kommentar.
    Håller med om att det är mycket som är otydligt. Ansvaret för att förklara situationen pedagogiskt är politikernas, framför allt ordföranden och vice ordföranden i socialnämnden. De har inte förklarat detta ännu. Vi får hoppas att man kommer att göra det snart.

    Den andra frågan är om vi vill ha en tak-över-huvudet-garanti?
    Om vi vill det så kommer det att kosta. Samtidigt är alternativet sannolikt mycket dyrare och leder till ökad utslagning och kriminalitet.

    Vi bör också ställa oss frågan om socialförvaltningen kan arbeta mer förebyggande. Sannolikt skulle ett mer förebyggande arbete minska kostnaderna för tak-över-huvudet-garantin.

    Här gäller det att arbeta klokt för att förebygga utanförskap!

    Vänliga hälsningar

    Stefan Mårtensson
    Politisk sekreterare, Värmdöcentern

    SvaraRadera