Här kommer bakgrundsresonemangen kring VärmdöCenterns budgetförslag för 2011.
Kommentera och tyck till!
-Det är viktigt med dina synpunkter
Inledning till VärmdöCenterns budgetförslag 2011
Strategi för perioden 2011-2014
Värmdö kommun ska gå från att vara en skuldtyngd dussinkommun till att vara en liten unik, effektiv och högkompetent kommun som tar till vara sina resurser, som vågar ta tillvara dynamiska effekter, där skatter och avgifter närmar sig genomsnittet i länet och där ekonomin successivt stärks.
Värmdö kommun agerar på flera marknader
En viktig marknad är bostadsmarknaden. Här frågar sig medborgaren :
-Var ska man bosätta sig?
-Är det på Värmdö eller i en annan kommun?
-Svaret har blivit att fler bor här än som valt att folkbokföra sig här. Varför är det så?
Kommunen har ett antal konkurrensfördelar som är unika. Det är unika naturen och kulturvärden. De måste förvaltas och utvecklas.
Samtidigt måste kommunen erkänna sina konkurrensnackdelar som bland annat är:
-Hög skatt
-Låg tilltro till politiker och förvaltningseffektivitet
-Hög skuldsättning
-Dålig transparens och lågt brukar- och medborgarinflytande
-Saknas nyckeltal så att medborgarna kan bilda sig en egen uppfattning om hur Värmdö klara sig jämfört med andra kommuner
-En skola som inte ger alla barn basfärdigheterna; läsa, skriva räkna tillräckligt tidigt
-Stort gap mellan mål och förverkligande på miljöområdet
-Problematisk situation för till exempel unga tjejer med risk för utanförskap
-Låg initiativnivå vad gäller satsningar på social ekonomi
-Närmast obefintigt bostadsbyggande för ungdomar och seniorer
Detta är frågor som Värmdöcentern vill fokusera på att förbättra.
En annan marknad är kompetensmarknaden.
Kommunen måste visa på ett professionellt ledarskap vad avser såväl den politiska sidan som tjänstemannasidan för att göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare. I Stockholmstrakten är konkurrensen hård om den komptenta arbetskraften. Därför måste kommunen ha en organisation som är lätt att förstå för medarbetare, medborgare och politiker. Det har kommunen inte i dag. Organisationen måste dessutom vara kostnadseffektiv och ha maximalt fokus på servicen till medborgare och brukare.
VärmdöCentern vill att kommunen ska lämna medborgarna ett antal garantier för mandatperioden.
-Skatterna ska sänkas under mandatperioden med minst 40 öre. Det kostar 29,2 miljoner kronor. För 2011 ska skatten sänkas med minst 10 öre.
-Värmdö kommun ska fortsätta lämna en tak-över-huvudet-garanti.
-Värmdö kommun ska höja skolpengen för alla barn så att lärartätheten ökar. Det är viktigt för att alla elever ska bli sedda och för att motverka mobbning.
-Värmdö kommun ska lämna alla elever en läs- och skrivgaranti. Det innebär att alla elever ska ha god läs och skrivförmåga senast när de börjar högstadiet. För detta tillförs produktionsstyrelsen 4 miljoner kronor.
-Värmdö kommun ska garantera att makar/sambor får leva ihop i de fall den ene har behov av särskilt boende.
-Värmdö kommun ska garantera att alla åldringar på olika boenden ska ha rätt till en utomhusvistelse per dag. För detta ändamål ska det avsättas 2 miljoner kronor.
-Värmdö kommun ska arrangera aktivitetsytor som boulebanor och andra aktiviteter vid Gustavsgården, Ljung och Djuröhemmet. Till investeringsbudgeten avsätts därför högst 0,3 miljoner kronor för detta ändamål.
-Värmdö kommun ska aktivt verka för att det byggs fler bostäder, där hyresrätter ska prioriteras. Försök med flyttbara ungdomsbostäder ska prövas. Byggandet av fler seniorbostäder ska uppmuntras.
-Värmdö kommuns egna byggnader ska senast år 2018 vara försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi.
Till investeringsbudgeten avsätts därför ett belopp upp till 75 miljoner för år 2011. Fastighetsutskottet inom kommunstyrelsen ges i uppdrag att redovisa en plan för att genomföra detta och beräknad investeringsstorlek.
Värmdö bostäder får genom detta beslut som särkskilt ägardirektiv i uppdrag att säkerställa att samliga bostäder som bolaget äger senast år 2018 ska var försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi och att ta upp lån för att finansiera detta.
-Värmdö kommun ska sälja Värmdö gymnasium på öppna marknaden och i stället satsa på att etablera, alternativt bygga ut befintligt gymnasium inom kommunens gräns.
-Värmdö kommun ska satsa på en aktiv markpolitik. Till markköp avsättes 75 miljoner kronor i stället för koalitionens 30 miljoner.
-Värmdö kommuns beslutsprocesser ska bli öppnare och tydligare.
-Värmdö kommuns budgetprocess ska bli öppnare, mera transparent och mera fokuserad på att fånga in medborgar- och brukarsynpunkter.
-Värmdö kommun ska ha en samlad, tydlig och kostnadseffektiv organisation som hushållar med medborgarnas skattemedel och som attraherar kompetenta medarbetare.
-Kostnaden för kommunens tjänstemän ska inte överstiga länsgenomsnittet senast inom 8 år.
För år 2009 var relationerna enlig SCB alarmerande vad gäller kommunens förmåga att hushålla med skattebetalarnas medel. Genomsnittet i Stockholm län vad gäller lönekostnader var 22.141 kronor per invånare, jämfört med Värmdö kommuns 25.783 kronor. Det innebär att Värmdö kommun hade 3.642 kronor i högre personalkostnader per medborgare . Totalt innebär detta att Värmdö kommun har en lönekostnad som överstiger kommungenomsnittet med cirka 136 miljoner. Detta motsvarar cirka 1,8 kronor i kommunalskatt.
-Kostnaden för politikerna ska inte överstiga länsgenomsnittet. Anpassningen ska ske redan från 2011.
Politikerna kostade i Värmdö 605 kronor per medborgare jämfört med länssnittet på 555 kronor per medborgare. Det innebär att politikerna kostade medborgarna cirka 22,7 miljoner kronor eller cirka 30 öre av kommunalskatten. Genom det föreliggande budgetförslaget ökas kostnaden ytterligare för politikerna. Detta är inte acceptabelt.
-Kommunen ska redovisa nyckeltal för hushållningen med skattebetalarnas pengar. Två nyckeltal som ska redovisas är politikerkostnaden per medborgare och kommunens lönekostnad per medborgare.
-Kommunal verksamhetsutvecklings och lika konkurrensvillkor mellan olika verksamhetsanordnare ska understödjas. Internbeskattningen av de kommunala verksamheterna ska avskaffas. Därigenom ökas verksamheternas disponibla medel med 11 miljoner kronor.
En konkurrensutsatt kommunal organisation med konkurrerande utförare, privata såväl som utförare från den sociala ekonomin är en välkommen utveckling. Detta ställer dock krav på den kommunala organisationen. Incitament för lokal verksamhetsutveckling måste införas. Samtidigt måste hämmande central styrning och tvingande overheadkostnader avskaffas. Detta för att de kommunala verksamhetsanordnarna ska kunna arbeta på lika villkor som övriga. I dag ”internbeskattas” de kommunala verksamheterna med 1% av sina intäkter som överförs till den centrala byråkratin. I praktiken innebär detta att kommunens verksamheter inte kan välja tjänster där det är mest ändamålsenligt. Den föreslagna ”internbeskattningen” uppgår för verksamhetsåret 2011 till 1,1%, motsvarande cirka 11 miljoner kronor. Detta är en höjning jämfört med år 2010 med 1 miljon kronor. Internbeskattningen motsvarar 15 öre av kommunalskatten.
Antalet toppchefer i kommunen är för många. Detta kostar skattebetalarna stora pengar. Antalet centralt placerade chefer ska därför minskas
För ställningstaganden vad gäller olika att-satser kopplade till budgeten vänligen se bilaga, länk sid 29.
Publicerat av
Stefan Mårtensson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar