måndag 22 november 2010

Ett debattinlägg om budgeten inför behandlingen en månad före julafton

I ett personlig format inlägg utvecklar VärmdöCenterns Henrik Paulsen sina åsikter om hur man hushållar med medborgarnas pengar. Artikeln är införd i denna veckas Nacka Värmdö Posten, länk. Även andra centerpartister spinner på temat sparsamhet, länk.

Så här Skriver Henrik:

"Debatt: Slöseriet med skattebetalarnas pengar

DEBATT 14:43 | 21 november Värmdö kommun har länets högsta kommunalskatt. Kommunen har också bland de högsta VA-taxorna i landet. Det förefaller som att moderaterna, det är ju dom som bestämmer, tycker att medborgarnas pengar är deras, skriver Henrik Paulsen, C.

Sedan tar man inte allt för att slippa ha en massa människor köandes utanför socialkontoret. Av det man behåller så slösas det något helt kopiöst, och det som det slösas på är byråkraterna, inte på skolbarnen och inte på de äldre. Att slöseriet är stort visas av statistik från Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och Statistiska Centralbyrån (SCB).

Statistiken visar att varje Värmdöbo betalar 25.783 kr för byråkraterna. Snittet för länet är 22.141 kr. Minst betalar Solnaborna, nämligen endast 13.605 kr. VärmdöCentern har länge hävdat att den dubbla organisationen i Värmdö inte bara skapar otydlighet utan även kostar onödigt mycket pengar, bland annat genom allt dubbelarbete som görs. Enligt vår mening visar statistiken från SKL och SCB att vi har rätt. Vi kan inte förstå varför vi inte ens kan hålla oss på snittet.

Hade vi lyckats med detta så hade det inneburit en besparing på cirka 136 (etthundratrettiosex) miljoner kr, vilket motsvarar en skattesänkning med cirka 1 kr och 50 öre. För en medelinkomsttagare innebär detta en skattesänkning på cirka 5.000 kr. Ett alternativ skulle kunna vara att använda en del av pengarna till att satsa på till exempel skolan och de äldre.

Vi hade även haft råd att behålla vår tak över huvudgaranti. Skulle vi kunna effektivisera verksamheten på det sätt som Solna gjort, vilket inte kan vara en omöjlighet, kan var och en förstå hur mycket bättre vi Värmdöbor skulle kunna få det. Men har moderaterna den uppfattningen att pengarna är deras så finns uppenbarligen inte någon motivation till att effektivisera och hushålla. Vi centerpartister har en helt annan syn på förhållandet mellan medborgarna och oss politiker.

Politikernas uppdrag är att vara allmänhetens tjänare och de pengar som ställs till vårt förfogande av medborgarna ska vi förvalta på ett ansvarsfullt sätt. Denna vår åsikt kommer vi aldrig att ge avkall på.

Henrik Paulsen, C"

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar