måndag 22 november 2010

VärmdöCentern lämnar garantier om sin politik för ett mera hushållade och miljömedvetet Värmdö

VärmdöCenterns budget kan beskrivas som mera miljömedveten än miljöpartiets och mer borgerlig än koalitionen. Hushållning i många dimensioner är ett tema.


Hur vill du se Värmdö styrt?


Så här ser VärmdöCenterns budgetstrategi ut, som distribuerats till samtliga fullmäktigeledamöter.


Inledning

Värmdö är en kommun med fantastiska förutsättningar. Det unika geografiska läget erbjuder kommuninvånarna möjlighet att kombinera natur och skärgård med storstadens puls och utbud av kultur och nöje i den region som är landets tillväxtmotor. Den starka företagarandan skapar möjlighet till arbetstillfällen och tillväxt i den egna kommunen. Värmdö är populärt och allt fler väljer att bosätta sig i kommunen som har varit en av de snabbast växande i landet under de senaste årtiondena.

Men allt detta innebär samtidigt stora utmaningar. Kommunens expansion måste förenas med stor varsamhet och hänsyn till de unika natur- och kulturmiljöer som finns. Den snabba utbyggnaden av infrastruktur och kommunal service har gjort att kommunen har en stor låneskuld. Kostnaden för denna låneskuld hämmar kommunens utveckling och möjligheterna att ge medborgarna bästa möjliga service. Lägg därtill att kommunalskatten är den högsta i Stockholms län och de kommunala taxorna och avgifterna även de ligger på mycket höga nivåer. Allt detta gör Värmdö till en mindre attraktiv kommun än vad den annars skulle vara.


Ekonomi

VärmdöCentern är av den bestämda uppfattningen att en av de viktigaste frågorna under de kommande åren är att sänka kommunalskatten, utan att för den skull göra avkall på kvaliteten i verksamheten. VärmdöCentern vill att kommunalskatten ska sänkas med minst 40 öre till och med 2014. Dessutom bör kommunen med kraft se till att de taxor och avgifter som belastar kommuninvånarna hålls på en så låg nivå som möjligt. Genom att fokusera på kostnadseffektivitet, i synnerhet inom central förvaltning, anser vi att detta är fullt möjligt samtidigt som det ger oss möjlighet att satsa ytterligare resurser på verksamheterna.


Miljö

En av Värmdö kommuns främsta konkurrensfördelar är närheten till naturen och havet, oavsett var i kommunen man befinner sig. För VärmdöCentern är det självklart att en kommun med dessa värden ska vara en föregångare inom miljö och hållbar utveckling. Stor miljöhänsyn måste tas vid planläggning av nya områden, kommunens energisystem måste ställas om till mer effektiv och uthållig energianvändning och kommunen ska i alla lägen underlätta för och uppmuntra kommuninvånarna att leva mer miljömedvetet.


Boende

En sund och medveten planering för kommunens boendeformer är en självklar del av politikers ansvarighet gentemot sina medborgare. Utifrån inflyttning, statistik och framtida prognoser måste kommunen ansvara för att behoven blir tillfredställda och ge direktiv till tjänstemännen i kommunen att tillåta innovativa och alternativa lösningar. Därför anser VärmdöCentern att en sådan projektering omedelbart måste prioriteras.


Våra seniorer och äldre medborgare

Livskvalitet och trygghet på äldre dar är ingen självklarhet. Därför måste varje politiker såväl som tjänstemän planera för och verkställa beslut som gynnar en sådan utveckling för våra seniorer och äldre i Värmdö kommun. Detta innebär både en kort- och långsiktig planering med målsättningen att lyssna på våra seniora medborgare, gå dem tillmötes med respekt och med innovativa lösningar för att tillfredställa behov, stöd och önskemål, vilket inkluderar allt från boende, vård och omsorg till aktiviteter, kommunikation och tillgänglighet.


En ny generation Värmdöbor

”Barnen är vår framtid” är en klyscha som används flitigt, men ofta utan att sätta handling bakom orden. Många av de människor som de senaste åren valt att bosätta sig i Värmdö har gjort det för att de anser att här finns det förutsättningar för deras barn att växa upp i en bra och trygg miljö. Dessa människors förhoppningar har kommunen ett ansvar att förverkliga. I detta arbete finns ett antal faktorer som är centrala. Ett brett utbud av förskolor med olika inriktning och driftsform som finns där barnfamiljerna bor underlättar vardagspusslet och

ger barnen den start i livet de behöver. En grundskola som ser varje individ och inte nöjer sig förrän alla kan läsa, skriva och räkna. En gymnasieskola som inspirerar, motiverar och förbereder ungdomar för arbetslivet, fortsatta studier eller entreprenörskap för att förverkliga sina drömmar.


VärmdöCentern vill att kommunen ska lämna medborgarna ett antal garantier och aktivt verka för följande under mandatperioden 2011-2014.

 Kommunalskatten ska sänkas under mandatperioden med minst 40 öre

 Värmdö kommun ska lämna ett ” tak över huvudet garanti och budgetera för detta ändamål

 Värmdö kommun ska prioritera och möjliggöra att lärartätheten ökar vid behov

 Värmdö kommun ska lämna elever en läs- och skrivgaranti så att alla elever ska ha god läs och skrivförmåga innan de slutar årskurs tre

 Värmdö kommun ska aktivt verka för att äldreboenden serverar näringsriktig mat och ger en ”gå ut” garanti

 Värmdö kommun ska ge möjlighet till en ”bo tillsammans” garanti för makar/sambos

 Värmdö kommun ska aktivt verka för att det byggs fler bostäder, där hyresrätter ska prioriteras. Stimulera och aktivt verka för byggandet av seniorbostäder i alla kommundelar

 Planera för att ungdomsbostäder byggs under mandatperioden

 Värmdö kommuns egna byggnader ska senast år 2018 vara försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi

 Värmdö kommun ska satsa på en aktiv markpolitik

 Värmdö kommuns handläggningstider ska kortas

 Värmdö kommun ska ha en samlad, tydlig och kostnadseffektiv organisation som hushåller med kommuninvånarnas skattemedel och skall redovisa relevanta nyckeltal ibland annat i årsredovisning

 Kommunen skall aktivt verka för att fler medborgare skriver sig i kommunen

 Kommunal verksamhetsutveckling och lika konkurrensvillkor mellan olika verksamhetsanordnare ska understödjas och kommunen ska ge incitament för lokal sådan utveckling

 Kommunen ska verka för att utveckla social ekonomi


Publicerat av


Stefan Mårtensson

Ett debattinlägg om budgeten inför behandlingen en månad före julafton

I ett personlig format inlägg utvecklar VärmdöCenterns Henrik Paulsen sina åsikter om hur man hushållar med medborgarnas pengar. Artikeln är införd i denna veckas Nacka Värmdö Posten, länk. Även andra centerpartister spinner på temat sparsamhet, länk.

Så här Skriver Henrik:

"Debatt: Slöseriet med skattebetalarnas pengar

DEBATT 14:43 | 21 november Värmdö kommun har länets högsta kommunalskatt. Kommunen har också bland de högsta VA-taxorna i landet. Det förefaller som att moderaterna, det är ju dom som bestämmer, tycker att medborgarnas pengar är deras, skriver Henrik Paulsen, C.

Sedan tar man inte allt för att slippa ha en massa människor köandes utanför socialkontoret. Av det man behåller så slösas det något helt kopiöst, och det som det slösas på är byråkraterna, inte på skolbarnen och inte på de äldre. Att slöseriet är stort visas av statistik från Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och Statistiska Centralbyrån (SCB).

Statistiken visar att varje Värmdöbo betalar 25.783 kr för byråkraterna. Snittet för länet är 22.141 kr. Minst betalar Solnaborna, nämligen endast 13.605 kr. VärmdöCentern har länge hävdat att den dubbla organisationen i Värmdö inte bara skapar otydlighet utan även kostar onödigt mycket pengar, bland annat genom allt dubbelarbete som görs. Enligt vår mening visar statistiken från SKL och SCB att vi har rätt. Vi kan inte förstå varför vi inte ens kan hålla oss på snittet.

Hade vi lyckats med detta så hade det inneburit en besparing på cirka 136 (etthundratrettiosex) miljoner kr, vilket motsvarar en skattesänkning med cirka 1 kr och 50 öre. För en medelinkomsttagare innebär detta en skattesänkning på cirka 5.000 kr. Ett alternativ skulle kunna vara att använda en del av pengarna till att satsa på till exempel skolan och de äldre.

Vi hade även haft råd att behålla vår tak över huvudgaranti. Skulle vi kunna effektivisera verksamheten på det sätt som Solna gjort, vilket inte kan vara en omöjlighet, kan var och en förstå hur mycket bättre vi Värmdöbor skulle kunna få det. Men har moderaterna den uppfattningen att pengarna är deras så finns uppenbarligen inte någon motivation till att effektivisera och hushålla. Vi centerpartister har en helt annan syn på förhållandet mellan medborgarna och oss politiker.

Politikernas uppdrag är att vara allmänhetens tjänare och de pengar som ställs till vårt förfogande av medborgarna ska vi förvalta på ett ansvarsfullt sätt. Denna vår åsikt kommer vi aldrig att ge avkall på.

Henrik Paulsen, C"

Publicerat av

Stefan Mårtensson

onsdag 17 november 2010

Värmdö blir slutnare/mindre öppet

Här publcierar vi en debattartikel som skrivits av Stefan Mårtensson i VärmdöCentern och som publicerats i Nacka Värmdö Posten denna vecka.

"Hur kommer det sig att Värmdövalets enda borgerliga valvinnare utesluts från allt utom Värmdös riksdag, fullmäktige? En del väljare undrar säkert. VärmdöCentern fick cirka 1.300 röster i valet och ökade med 30%. Ett imponerande resultat som visar på ett stort folkligt förtroende.

När nu fullmäktige har fastställt vem som ska sitta i Värmdös regering, kommunstyrelsen, finns inte VärmdöCentern med. Folkpartiet, som varit arkitekten bakom den politiska organisationen, drev igenom att kommunstyrelsen ska bestå av 11 ledamöter och 9 ersättare. Att antalet ersättare ska vara färre än ledamöterna var ett taktiskt trick för att inte behöva släppa in VärmdöCentern. Samtidigt stängde man ute Sverigedemokraterna.

Demokrati är inte att en majoritet slår en minoritet. Det är ett förhållningssätt, ett processtänkande. Demokratin skiljer sig från diktaturen genom att den strävar efter att inkludera och vara öppen. Just mot denna bakgrund är det märkligt att folkpartiet, som i andra avseende sager sig vara demokratins fanbärare, inte är det på Värmdö. Man exkluderar och man minskar insynen och inser inte att det undergräver medborgarnas förtroende för den lokala demokratin. Det är både trist och oklokt.

Många skulle tolka detta som om man har någonting att dölja. Jag vet inte om det är så, men förstår att medborgare undrar.

I Värmdö har VärmdöCentern systematiskt arbetat för öppenhet, insyn och delaktighet för medborgarna. Det har hindrat tokiga beslut. Det har också gjort att olika mer eller mindre genomtänka åsikter har mött offentligheten, kritiserats och tagits bort. Det är en god effekt av genomsyn.

Nu går Värmdö mot en period av mera slutenhet. Ansvaret för detta kommer att vila tungt på framförallt folkpartiet, men också på miljöpartiet, moderaterna och kristdemokraterna som medverkat till detta."

Publicerat av

Stefan Mårtensson

VärmdöCenterns om budget för kommunen 2011

Här kommer bakgrundsresonemangen kring VärmdöCenterns budgetförslag för 2011.

Kommentera och tyck till!

-Det är viktigt med dina synpunkter

Inledning till VärmdöCenterns budgetförslag 2011

Strategi för perioden 2011-2014

Värmdö kommun ska gå från att vara en skuldtyngd dussinkommun till att vara en liten unik, effektiv och högkompetent kommun som tar till vara sina resurser, som vågar ta tillvara dynamiska effekter, där skatter och avgifter närmar sig genomsnittet i länet och där ekonomin successivt stärks.

Värmdö kommun agerar på flera marknader

En viktig marknad är bostadsmarknaden. Här frågar sig medborgaren :

-Var ska man bosätta sig?

-Är det på Värmdö eller i en annan kommun?

-Svaret har blivit att fler bor här än som valt att folkbokföra sig här. Varför är det så?

Kommunen har ett antal konkurrensfördelar som är unika. Det är unika naturen och kulturvärden. De måste förvaltas och utvecklas.

Samtidigt måste kommunen erkänna sina konkurrensnackdelar som bland annat är:

-Hög skatt

-Låg tilltro till politiker och förvaltningseffektivitet

-Hög skuldsättning

-Dålig transparens och lågt brukar- och medborgarinflytande

-Saknas nyckeltal så att medborgarna kan bilda sig en egen uppfattning om hur Värmdö klara sig jämfört med andra kommuner

-En skola som inte ger alla barn basfärdigheterna; läsa, skriva räkna tillräckligt tidigt

-Stort gap mellan mål och förverkligande på miljöområdet

-Problematisk situation för till exempel unga tjejer med risk för utanförskap

-Låg initiativnivå vad gäller satsningar på social ekonomi

-Närmast obefintigt bostadsbyggande för ungdomar och seniorer

Detta är frågor som Värmdöcentern vill fokusera på att förbättra.

En annan marknad är kompetensmarknaden.

Kommunen måste visa på ett professionellt ledarskap vad avser såväl den politiska sidan som tjänstemannasidan för att göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare. I Stockholmstrakten är konkurrensen hård om den komptenta arbetskraften. Därför måste kommunen ha en organisation som är lätt att förstå för medarbetare, medborgare och politiker. Det har kommunen inte i dag. Organisationen måste dessutom vara kostnadseffektiv och ha maximalt fokus på servicen till medborgare och brukare.

VärmdöCentern vill att kommunen ska lämna medborgarna ett antal garantier för mandatperioden.

-Skatterna ska sänkas under mandatperioden med minst 40 öre. Det kostar 29,2 miljoner kronor. För 2011 ska skatten sänkas med minst 10 öre.

-Värmdö kommun ska fortsätta lämna en tak-över-huvudet-garanti.

-Värmdö kommun ska höja skolpengen för alla barn så att lärartätheten ökar. Det är viktigt för att alla elever ska bli sedda och för att motverka mobbning.

-Värmdö kommun ska lämna alla elever en läs- och skrivgaranti. Det innebär att alla elever ska ha god läs och skrivförmåga senast när de börjar högstadiet. För detta tillförs produktionsstyrelsen 4 miljoner kronor.

-Värmdö kommun ska garantera att makar/sambor får leva ihop i de fall den ene har behov av särskilt boende.

-Värmdö kommun ska garantera att alla åldringar på olika boenden ska ha rätt till en utomhusvistelse per dag. För detta ändamål ska det avsättas 2 miljoner kronor.

-Värmdö kommun ska arrangera aktivitetsytor som boulebanor och andra aktiviteter vid Gustavsgården, Ljung och Djuröhemmet. Till investeringsbudgeten avsätts därför högst 0,3 miljoner kronor för detta ändamål.

-Värmdö kommun ska aktivt verka för att det byggs fler bostäder, där hyresrätter ska prioriteras. Försök med flyttbara ungdomsbostäder ska prövas. Byggandet av fler seniorbostäder ska uppmuntras.

-Värmdö kommuns egna byggnader ska senast år 2018 vara försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi.

Till investeringsbudgeten avsätts därför ett belopp upp till 75 miljoner för år 2011. Fastighetsutskottet inom kommunstyrelsen ges i uppdrag att redovisa en plan för att genomföra detta och beräknad investeringsstorlek.

Värmdö bostäder får genom detta beslut som särkskilt ägardirektiv i uppdrag att säkerställa att samliga bostäder som bolaget äger senast år 2018 ska var försörjda av lokal, egenproducerad förnybar energi och att ta upp lån för att finansiera detta.

-Värmdö kommun ska sälja Värmdö gymnasium på öppna marknaden och i stället satsa på att etablera, alternativt bygga ut befintligt gymnasium inom kommunens gräns.

-Värmdö kommun ska satsa på en aktiv markpolitik. Till markköp avsättes 75 miljoner kronor i stället för koalitionens 30 miljoner.

-Värmdö kommuns beslutsprocesser ska bli öppnare och tydligare.

-Värmdö kommuns budgetprocess ska bli öppnare, mera transparent och mera fokuserad på att fånga in medborgar- och brukarsynpunkter.

-Värmdö kommun ska ha en samlad, tydlig och kostnadseffektiv organisation som hushållar med medborgarnas skattemedel och som attraherar kompetenta medarbetare.

-Kostnaden för kommunens tjänstemän ska inte överstiga länsgenomsnittet senast inom 8 år.

För år 2009 var relationerna enlig SCB alarmerande vad gäller kommunens förmåga att hushålla med skattebetalarnas medel. Genomsnittet i Stockholm län vad gäller lönekostnader var 22.141 kronor per invånare, jämfört med Värmdö kommuns 25.783 kronor. Det innebär att Värmdö kommun hade 3.642 kronor i högre personalkostnader per medborgare . Totalt innebär detta att Värmdö kommun har en lönekostnad som överstiger kommungenomsnittet med cirka 136 miljoner. Detta motsvarar cirka 1,8 kronor i kommunalskatt.

-Kostnaden för politikerna ska inte överstiga länsgenomsnittet. Anpassningen ska ske redan från 2011.

Politikerna kostade i Värmdö 605 kronor per medborgare jämfört med länssnittet på 555 kronor per medborgare. Det innebär att politikerna kostade medborgarna cirka 22,7 miljoner kronor eller cirka 30 öre av kommunalskatten. Genom det föreliggande budgetförslaget ökas kostnaden ytterligare för politikerna. Detta är inte acceptabelt.

-Kommunen ska redovisa nyckeltal för hushållningen med skattebetalarnas pengar. Två nyckeltal som ska redovisas är politikerkostnaden per medborgare och kommunens lönekostnad per medborgare.

-Kommunal verksamhetsutvecklings och lika konkurrensvillkor mellan olika verksamhetsanordnare ska understödjas. Internbeskattningen av de kommunala verksamheterna ska avskaffas. Därigenom ökas verksamheternas disponibla medel med 11 miljoner kronor.

En konkurrensutsatt kommunal organisation med konkurrerande utförare, privata såväl som utförare från den sociala ekonomin är en välkommen utveckling. Detta ställer dock krav på den kommunala organisationen. Incitament för lokal verksamhetsutveckling måste införas. Samtidigt måste hämmande central styrning och tvingande overheadkostnader avskaffas. Detta för att de kommunala verksamhetsanordnarna ska kunna arbeta på lika villkor som övriga. I dag ”internbeskattas” de kommunala verksamheterna med 1% av sina intäkter som överförs till den centrala byråkratin. I praktiken innebär detta att kommunens verksamheter inte kan välja tjänster där det är mest ändamålsenligt. Den föreslagna ”internbeskattningen” uppgår för verksamhetsåret 2011 till 1,1%, motsvarande cirka 11 miljoner kronor. Detta är en höjning jämfört med år 2010 med 1 miljon kronor. Internbeskattningen motsvarar 15 öre av kommunalskatten.

Antalet toppchefer i kommunen är för många. Detta kostar skattebetalarna stora pengar. Antalet centralt placerade chefer ska därför minskas

För ställningstaganden vad gäller olika att-satser kopplade till budgeten vänligen se bilaga, länk sid 29.

Publicerat av

Stefan Mårtensson

onsdag 10 november 2010

Betyder löften om dialog något?

Det råder stor irritation på Djurö över hur kommunen har hanterat frågan om ny återvinningscentral. Trots löften från det styrande kommunalrådet Lars Erik Alversjö togs ett tjänstemannabeslut om bygglov innan byalag och andra intresseföreningar på Djurö fått presentera sina alternativa lokaliseringsförslag. Så här skriver Nacka Värmdö Posten om frågan, länk:

"Beslut om ÅVC taget – trots vallöften om utredningar

DJURÖ 12:57 | 08 november Djurö byalag, närboende och Djurönäset blev blåsta. En vecka före valet lovade Lars-Erik Alversjö och andra ledande politiker att det inte skulle fattas något beslut om den nya återvinningscentralen på Djurö förrän alternativen var utredda. Nu har bygglov beviljats.

Vid ett politikermöte i Djurö skola veckan före valet den 12 september gav samtliga deltagande politiker efter för Djuröbornas massiva kritik mot den tänkta placeringen vid ”vackra skogen” på Djurö och mot den, i deras tycke, undermåliga lokaliseringsutredning som tidigare gjorts av kommunen.

– Kommunalrådet Lars-Erik Alversjö, M, sa att det inte skulle fattas något beslut om inte alternativen var utredda, berättar Leif Eng, från Djurö byalag.

Politikerna lovade också vid mötet att en ny återvinningsgrupp skulle tillsättas som skulle titta på olika alternativa placeringar.

Gruppen består av representanter från de närboende, samt politiker från KD, FP, S, C. Gruppen har stöd av Djurönäsets kursgård, som är den största näringsidkaren på ön. Gruppen håller nu på att färdigställa sin rapport.

– Vi ringde Lars-Erik Alversjö i helgen och han lovade att inget kommer att hända förrän vår rapport är klar, säger Peter Lindgren, repre-sentant för Djurönäsets
samfällighetsförening.

Men politikernas löften tycks vara tomma ord. Bygglov har nämligen redan beviljats för den nya återvinningscentralen. I oktober togs ett så kallat delegationsbeslut om bygglov av en handläggare på byggkontoret.

– I och med att det finns en delegationsordning som redan beslutats av politiker och om man bedömer att det är förenligt med gällande detalj plan så kan vi fatta beslut om bygglov, berättar Staffan Stafström, bygglovhandläggare som dock inte ansvarar för just detta beslut.

Peter Lindgren blir upprörd när han hör vad som hänt.

– Vad håller de på med? De har lovat att inget ska ske innan gruppen kommit med sitt resultat. De har gått bakom ryggen på oss. Det är skrämmande. Så här får man inte bete sig.

”Vi håller vad vi lovat”
Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö, M, säger till NVP att man väntar på arbetsgruppens rapport och att man inte ska bygga förrän man hört vad gruppen har att tillägga.

– Vi har tagit reda på saker i vår ände som varit felaktiga. De ska bli klara med sina papper och vi ska ha ett möte och prata med dem.

Men bygglov är ju beviljat!
– Bygglovet är utlagt på delegation.

Bygglov togs den 18 oktober, det innebär väl att de kan börja bygga?
– Vi har inte påbörjat någon byggnation, har vi? Vi kommer inte att påbörja byggnation förrän de kommit in med sin rapport. Vi håller det vi lovat, men inte mer. Vi ska lyssna på dem."

Nygamla politiska sekreterare

I måndags utsågs en "gammal" och en "ny" politisk sekreterare av ett medlemsmöte i VärmdöCenter.

Det blev Karin Nordblom och Ina Ununger. De sitter i fullmäktige som ersättare respektive ledamot.

Den tidigare partisekreteraren Stefan Mårtensson stod inte till förfogande på grund av sitt civila arbete.

VärmdöCentern önskar de nyvalda lycka till!

Andra bloggar: Mårtensson

torsdag 4 november 2010

Ny gruppledare för VärmdöCenterns fullmäktigegrupp

Ny gruppledare för VärmdöCentern i fullmäktige är Lars Alenfalk.

VärmdöCentern önskar honom lycka till i sitt viktiga uppdrag!

Hur ska Värmdö kommun använda sina pengar under 2011?

Den frågan är viktig. Det gäller 1,63 miljarder kronor.

Det kostar 7,3 miljoner per 10 öres skattesänkning?

Tak över huvudet för alla, vad tycker vi om det?

Skolan, ska den vara bland länets bästa och vad får det kosta?

Tyck till om Värmdös budget som antas i slutet av november?

Andra bloggar: Värmdöbävrar

För och emot förbifart Hemmesta

VärmdöCentern är med i debatten på olika sätt. I senaste numret av Nacka Värmdö Posten finns en debattartikel kring trafiklösningar skriven av Henrik Paulsen, länk.

Motsägelsefullt budskap om förbifart, KD

DEBATT 04:00 | 02 november I Mitti Värmdö (12/10) fanns en debattartikel av Clarence Örhammar, ordförande för Kristdemokraterna i Värmdö och tillika nyvald kommunfullmäktige-ledamot. Artikeln har rubriken ”Börja planera för förbifart Hemmesta” och avslutas med följande meningar:

”Det är naivt att tro att vi klarar en framtida trafikökning genom Hemmesta genom att göra Hemmesta centrum till en trafikled och inte bygga en nödvändig förbifart. Det är respektlöst mot de boende att föreslå detta när det är fullt möjligt att leda trafiken förbi i stället”. I samma tidning kan man sedan läsa en redaktionell artikel kring den nybildade så kallade Värmdö koalitionen.

Där upplyses läsarna om att koalitionen bland annat begravt tankarna om en möjlig förbifart Hemmesta i tio år. Att ena dagen benämna ett visst beteende som naivt och respektlöst för att nästa dag ingå en överenskommelse som innebär att den oacceptabla trafiksituationen genom Hemmesta permanentas under mycket lång tid framstår inte som särskilt konsekvent.

Här undrar jag, och säkerligen många med mig, hur kristdemokraterna, som säger sig representera verklighetens folk, kan ge dessa motsägelsefulla budskap. Men det kanske finns en förklaring. I så fall får Clarence Örhammar gärna berätta detta för mig och alla de som nu kommer att tvingas leva med köerna genom Hemmesta. För egen del anser jag att kommunen omedelbart ska initiera ett arbete för att ta fram ett förslag på hur problemet kan lösas, och det i närtid.

I detta arbete ska man förutsättningslöst bedöma de olika alternativens fördelar och nackdelar. Lösningen ska självfallet vara miljövänlig och säkerställa en god trafiksituation.

Henrik Paulsen, C

Andra bloggar: Mårtensson

måndag 1 november 2010

Bibehållen byråkrati ger konsekvenser för de svagaste

I en DN-artikel, länk, länk, länk kan vi läsa om att den styrande koalitionen på Värmdö överväger att överge tak över huvudet garantin. Detta väcker frågan om vilka prioriteringar kommunen ska göra i sin budget. Här ställs minskad byråkrati och bibehållna löften till de svagaste mot bibehållen byråkrati och svikna löften mot de svagaste.


Vad tycker Du?

Här är artikeln:

"Värmdö klarar inte de hemlösa

Publicerat i dag. 09:00

Värmdö klarar inte de hemlösa I flera år har Värmdö kommun haft en tak-över-huvudet-garanti för sin invånare. Nu har man inte råd längre. Kostnaderna för den ökade hemlösheten i skärgårdskommunen skenar.

DN TEMAN I ARTIKELN

Värmdö kommun brukar förknippas med skärgårsdsidyll. Andelen hyresrätter är försvinnande låg, villor, bostadsrätter och sommarstugor präglar bebyggelsen.

Men i takt med att inflyttningen stadigt ökat sedan mitten på 90-talet har även de sociala problemen blivit större. I dag är 86 personer i kommunen hemlösa.

Av dem är 49 barn och ytterligare 13 personer är så kallade unga vuxna, det vill säga under 20 år. Kostnaderna för att ge dem tak över huvudet uppgår i dag till 12 miljoner kronor – en ökning med 8 miljoner kronor sedan årets början.

– Det är skarpt läge nu. Vi klarar inte av att ge våra invånare tak över huvudet längre, säger Stefan Dozzi (KD), ordförande i socialnämnden.

– Bristen på billigt boende och att en allt större del av befolkningen har olika typer av sociala problem, som till exempel missbruk och nyfattigdom, är orsaken.

Kommunen hyr redan i dag 240 lägenheter i första hand åt personer som saknar förutsättningar att ha egna förstahandskontrakt.

Åt flera av dem som är hemlösa köper man in platser från hotell och härbärgen i Stockholm, något som blir väldigt dyrt. I fall som handlar om unga bostadslösa finns det också en risk för att det är kontraproduktivt.

– Vi har varit så stolta över vår tak-över-huvudet-garanti. Lika hemskt känns det nu när vi inser att det inte går längre. Men vi kan inte ta ansvar för sådant vi inte har pengar för. I dag går hela bostadskön åt till sociala förturer, det är inte alls bra, säger Stefan Dozzi.

Lösningen stavas att det måste byggas fler hyresrätter och att de olika politiska nämnderna tar ett större gemensamt ansvar för situationen, menar han.

Carin Flemström, socialchef i kommunen, säger:

– Det är vår skyldighet att slå larm när vi ser att pengarna inte längre går till vår kärnverksamhet, utan till att hjälpa människor som inte har någonstans att bo.