torsdag 2 september 2010

Bilar, miljö i flera dimensioner och förbifart Hemmesta

Värmdöcentern har fått många frågor om hur VärmmdöCentern förhåller sig till förbifart Hemmesta. Några VärmdöCenterpartister har uttalat sig personligen däribland Stefan Mårtensson, länk och Hans Lindqvist, länk. De har kommit till olika slutsatser om vad som är bäst. Det är bra att de initierar en debatt om detta.

VärmdöCentern däremot har inte fattat något beslut om vad man anser om förbifart Hemmesta. Det kommer man att göra när det finns mera kompletta underlag för ett väl övervägt beslut.

Principiellt tycker VärmdöCentern att det ska finnas bra vägar som motverkar köer. Köerna i ju i sig ett miljöproblem. Bara det faktum att bilar kör på en väg är inte ett skäl för att inte bygga den. Det är viktigt att komma i håg att kärnan i kommunikationerna är en kombination av väl utbyggd kollektivtrafik med en vettig taxesättning, som en taxa i Värmdö kommun och ett bra vägnät med fordon som drivs av fossilfria bränslen. Genom fria och miljösmarta val driver konsumenterna utvecklingen i klimatsmart riktning. Staten stödjer å sin sida önskvärda beteenden genom exempelvis superbilspremien som är ett centerförslag från början.

I andra vågskålen ligger miljöintressena och bevarandevärdena. Här gäller det att vara varsam mot Värmdö och bevara det som är Värmdös miljömässiga kärnvärden.

Avvägningen mellan olika argument har börjat. Debatten ska föras både i den offentliga rummet och internt i VärmdöCentern.

Vad tycker Du?

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Andra bloggar: Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar