onsdag 29 september 2010

Vad händer efter Värmdövalet?

Så här skriver Nacka Värmdö Posten i dag, länk:

Alliansen kan spricka – Centern på väg ut

VÄRMDÖ 16:53 | 29 september Alliansen i Värmdö kan vara på väg att spricka. Enligt uppgift till NVP är Centern på väg att sparkas ut, istället kan Miljöpartiet vara på väg in.

Enligt Värmdöcenterns Stefan Mårtensson har Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna direkt efter valet börjat förhandla om en gemensam framtid – utan Centern. Enligt Stefan Mårtensson har han fått detta bekräftat av KD:s ordförande Clarence Örhammar.

"En tolkning man kan göra"
Örhammar bekräftar även för NVP att Centern inte ingår i några förhandlingar just nu:
– Vi har prioriterat att diskutera med andra partier, säger han.
Att Centern ska ersättas med just Miljöpartiet vill han däremot inte bekräfta:
– Det är en tolkning man kan göra. De har en bra politik som uppskattas av många väljare.

Förbifarten droppen?
Enligt Stefan Mårtensson beror utfrysningen av Centern, när makten ska fördelas, på att partiet i många frågor drivit sin egen linje.
– Men droppen som fick bägaren att rinna över var när Hans Lindqvist startade sin kampanj ”Stoppa förbifart Hemmesta”, säger Stefan Mårtensson.
Clarence Örhammar vill inte närmare gå in på exakt varför Centern ställts utanför, men dementerar att just frågan om förbifart Hemmesta ska ha varit en utlösande faktor.
– Det har definitivt inte med det att göra, det handlar inte om att vi har blivit stötta i kanten vid något enstaka tillfälle.

MP vill inte kommentera
Miljöpartiets gruppledare Yvonne Blombäck säger att det pågår samtal mellan flera olika partier men vill inte vara mer specifik än så. När NVP frågar om möjligheten att de ska ersätta Centern svarar hon:
– Det var ju intressant information. Jag är inte förvånad att ryktet dyker upp. Vi har fört ett antal samtal med olika partier men det finns inga beslut fattade.

Har ni fått en konkret fråga om ni vill ingå i majoriteten och styra kommunen?

– Jag kan inte kommentera det just nu.
Till skillnad från MP på riksnivå säger Blombäck ändå att partiet inte känner sig tvunget att hålla ihop med de övriga rödgröna partierna.
– Skillnaden är att vi inte har haft något uttalat rödgrönt samarbete i Värmdö. Vi har gått till val som ett enskilt parti, så det skiljer väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar