tisdag 7 september 2010

VärmdöCentern arbetar för bättre samordningen för barn med särskilda behov

I en artikel, länk i detta nummer av Nacka Värmdö Posten påtalas allvarliga brister i samordningen mellan skola och socialtjänst. VärmdöCentern har sett problematiken och detta var ett av skälen till varför utredningen om barn med särskilda behov tillsattes.

I en kommentar i Nacka Värmdö Posten till artikeln säger Henrik Paulsen så här:

"KPMG har så sent som för några månader sedan även riktat allvarlig kritik mot styrningen av skolorna. Nu kommer denna rapport. Vi blir inte förvånade. VärmdöCentern har för länge sen insett att dubbla organisationer leder till otydlighet i organisationen och revirtänkande. Vi vill därför att det införs en enkel organisation med ett tydligt ledarskap. Enligt vår mening ska en bra politiker kunna tänka om när något inte fungerar och kunna erkänna fel. Tyvärr har många allianspolitiker inte denna förmåga. Men till sist kommer även de att tvingas inse fakta. Hoppas det inte tar för lång tid, för varje fördröjning kommer att gå ut över skolbarnen och barn som far illa.

VÄRMDÖ 14:49 | 07 september Värmdö kommuns arbete med barn och ungdomar som far illa fungerar inte. Revisorsfirman KPMG riktar i en ny rapport allvarlig kritik mot bristen på politisk styrning för att socialtjänst och skola ska kunna samverka.

Samman fattning
Det saknas en tydlig styrning av hur socialförvaltning, ProVarmdo och utbildningsnämnden ska samverka när det gäller insatser för barn och ungdomar som far illa eller riskerar att göra det.
• Det finns inga gemensamma riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas. Revisorerna anser att riktlinjer som berör olika nämnder ska gälla alla nämnder och inte heller bara gälla kommunala skolor, utan även friskolor.
• Det saknas rutinmässiga kanaler för möten mellan socialtjänst och skola.
• Det saknas kontinuitet i samverkan mellan skola och socialtjänst.
• Spelreglerna mellan utbildningsnämnden (beställare) och ProVarmdos styrelse(utförare) är inte klargjorda.

Fotnot: Antalet anmälningar till socialtjänsten har ökat markant. Sedan år 2005 har de ökat med 114 procent och antalet utredningar med 188 procent. Eftersom personalen inte utökats i samma grad så har den genomsnittliga kostnaden för en barnutredning minskat från 22 646 kronor(2005) till 14 642(2009).

Nu kommer ytterligare en revisorsrapport med mycket allvarlig kritik. Denna gång mot hur kommunens arbete med barn och ungdomar som far illa eller riskerar att fara illa fungerar. I tio punkter radas bristerna upp.

De handlar om bristen på en tydlig politisk samordning och styrning av kommunens totala stöd och insatser för dessa barn. Alltså inte bara det särskilda stödet i skolan. Det handlar om brister i samverkan mellan socialförvaltning, ProVarmdo och utbildningsnämnden.

De beskriver hur flera styrande och samordnande funktioner försvann i och med att den nya köp-säljorganisationen infördes. Däribland utskottet KSU ung och Origo och de regelbundna presidiemötena mellan ansvariga nämndordföranden och tjänstemän.
Revisorerna menar att kommunen, för att stärka styrningen av barn- och ungdomsfrågor, nu bör fundera på om dessa funktioner ska återskapas.

Antalet anmälningar oroar

Revisorerna anser även att det ökande antalet anmälningar av barn och ungdomar till socialtjänsten är oroande och måste analyseras noga.

– Det är brister som funnits länge. Hela omorganisationen slog sönder den sam-ordning som fanns tidigare. Och vi i socialtjänsten sitter med Svarte Petter-rollen. När människor trillar igenom kommer de till oss, säger socialchef Carin Flem ström, som också säger att det saknas en gemensam värdegrund för barn och unga som far illa.

Revisorerna anser att det är mycket anmärkningsvärt att den utredning som skulle ha gjorts av barn i behov av särskilt stöd i grundskolan inte kommit till stånd.

”Nu måste vi göra rätt”

Det är socialtjänsten som enligt lag har ett särskilt ansvar för att samverkan ska komma till stånd. Kommunalrådet Stefan Dozzi, KD, är nöjd med rapporten:

– Det är den kritik jag framfört gång på gång. Det har blivit fel. Nu måste vi göra rätt och vi har inte tid att bråka om varför. Nu behövs en verklig genomlysning men det är i sista stund. Så fort valet är över, då måste kommunstyrelsens ordförande, sätta frågan högst upp på dagordningen, annars blir jag rädd.

Borde inte du tagit ditt ansvar och lämnat samarbetet när du såg bristerna?

– Huvudansvaret ligger på utbildningsnämnden. Jag tar ansvar för socialtjänsten och har påtalat detta sedan vi tillträdde 2006. Jag har gjort allt jag kunnat från min front. Jag har kämpat med näbbar och klor för att samverkan ska komma till stånd. Jag tänker inte överge mina arbetsuppgifter. Borde jag ha lämnat min post så att dessa barn fått det ännu värre? Det tycker inte jag.

NVP har sökt utbildningsnämndens ordförande Peter Bondesson, FP, för en kommentar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar