tisdag 14 september 2010

PRESSMEDDELANDE från VärmdöCentern

Värmdöcentern och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson, centern gör gemensam sak om det allvarliga läget i skärgården.

Larmrapporterna har duggat tätt.

Alfågelbestånden är en tiondel av vad de var. Ejderbeståndet har mer än halveras. Andra fågelarter hotas också. Fisken försvinner från stora delar av skärgården. Trots detta reagerar inte speciellt många. Samtidigt en del nya och främmande arter breder ut sig. En av dem är Skarven. De ekologiska obalanserna är mycket oroande.

Det krävs snabba och resoluta åtgärder, menar VärmdöCenterns Krister Malmqvist och Gustav Andersson.

VärmdöCentern kräver att politiker på landstings- och riksnivå ser allvaret i situationen. “I en skärgårdskommun som vår håller attraktionskraften på att försvinna. Djurlivet, med fisk och fågel måste finnas annars försvinner turisterna. En test och öde skärgård är bara skrämmande. Det vi bevittnar är inget mindre än en miljökatastrof. Dessutom måste myndigheterna med ansvar för skärgården samordna sina insatser i en plan för att återställa den ekologiska balansen.”

De ansvariga myndigheterna måste överväga restriktioner i fiske samt genomföra utsättning av yngel. Forskningen måste intensifieras för att klarlägga de ofta svårgenomskådliga sambanden. Dessutom måste en kraftigt utökad skyddsjakt av bland annat skarv tillåtas.

VärmdöCenterns Krister Malmqvist har arrangerat ett möte med de ansvariga myndigheterna som bland annat fiskeriverket, länsstyrelsen, naturvårdsverket för att få en gemensam syn på vad man ska göra .

Krister Malmvist och Gustav Andersson sager gemensamt säger att “det allvarliga läget kräver handfasta åtgärder nu och pengar för att lösa obalanserna i ekosystemen. Vi kan inte vänta på att andra ska agera. Det är nu det krävs åtgärder. Annars kommer våra barnbarn aldrig att förlåta oss”

Mötet med de ansvariga myndigheterna och politikerna äger rum den 15 september kl: 10.00, Valhallavägen 195, Stockholm hos Naturvårdsverket.

Pressen är välkommen att delta vid mötet.

Vid mötet kommer förutom myndigheterna representanter för VärmdöCentern och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson personliga att medverka.

För mer information tag kontakt med:

VärmdöCentern

Krister Malmqvist, tel: 0704 58 06 64

Stefan Mårtensson, tel: 0709-84 20 05

Andra artiklar om Värmdö och Värmdöpolitiken: Nacka Värmdö Posten, Nacka Värmdö Posten, Nacka Värmdö Posten, Nacka Värmdö Posten,

Andra bloggar: Mårtensson

Publicerat av

Stefan Mårtensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar